Nori sutvarkyti žydų kapines Baltrušiuose

rami
Nuotr. Izraelyje gyvenantis Rami Reznikas (kairėje) nori prisidėti pasiūlymais ir lėšomis tvarkant Baltrušiuose esančias žydų kapines.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rugsėjo 5 d. savivaldybėje lankėsi Izraelyje gyvenantis Rami Reznikas ir su rajono savivaldybės meru bei Kultūros ir turizmo skyriaus darbuotojais aptarė, kaip sutvarkyti Pilviškių žydų žudynių vietą Baltrušių kaime.

Rami Reznikas dažnai lankosi Pilviškiuose ir nori įamžinti Pilviškių žydų atminimą Baltrušių kapinėse. Pasak istorinių šaltinių, 1941 m. rugpjūčio viduryje Baltrušių kaimo ūkininko Juozo Lozoraičio laukuose buvo sušaudyta apie tūkstantis žydų tautybės Pilviškių miestelio ir jo apylinkių gyventojų (tikslus aukų skaičius nėra žinomas).

Šiose kapinėse palaidotas ir R. Rezniko senelis. Pasak svečio, jis intensyviai ieško ir kitų giminaičių, kurie galėjo būti pilviškiečių išgelbėti. Baltrušių kaimo kapinėse R. Reznikas buvo apsilankęs rugpjūčio mėnesį ir džiaugėsi, kad jos yra nuolat tvarkomos.

„Man patinka paprastumas ir autentiškumas, todėl aš nenoriu, kad kapinėse įvyktų dideli pokyčiai. Mano pagrindinis noras – pradėti nuo mažų žingsnelių: kapines aptvarkyti, galbūt paremontuoti aplūžusią tvorą, pasirūpinti gėlėmis bei pakeisti atminimo lentą, kuri ten stovi nuo sovietinių laikų. Tokia būtų pradžia, o vėliau tartumėmės dėl rimtesnių darbų“, – kalbėjo R. Reznikas.

Pasak susitikime dalyvavusios Kultūros ir turizmo skyriaus specialistės Ingos Navlickienės, Pilviškių žydų žudynių vieta ir kapas yra įtraukti į Lietuvos Respublikos nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą, todėl planuojant atlikti darbus kyla papildomų rūpesčių. Ji patikslino, kad galimi kapinėse atlikti tik jų priežiūros darbai, pavyzdžiui, paminklų valymas, tvorelės suremontavimas, o jei kapinėse bus vykdomi tvarkymo darbai, tuomet reikalinga projektinė dokumentacija. Savivaldybė jau 2006 m. teikė paraišką  Gerosios valios fondui dėl kapinių sutvarkymo, tačiau nebuvo gautas finansavimas.

„Mes bendradarbiaujam ir su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centru, jie siūlė kapinių teritoriją sutvarkyti moderniai, nepaliekant to autentiškumo, šis pasiūlymas mums buvo nepriimtinas“, – paaiškino I. Navlickienė.

Ji dar pridūrė, kad Baltrušių senąsias žydų genocido aukų kapines pavasarį apsemia vanduo, tad būklė dar pablogėja.

Artėjant rugsėjo 15-ajai, žydų pagerbimo dienai, Rami Reznikas pageidavo, kad Baltrušių kapinėse įvyktų žydų pagerbimo ceremonija. Pasak svečio, Pilviškių žydų bendruomenė nebuvo labai didelė ir nedaug išlikę palikuonių, galinčių rūpintis savo protėvių atminimo įamžinimu, tad jis bene vienintelis likęs Pilviškių žydų palikuonis. Susitikime dalyvavusi žurnalistė Kristina Žalnierukynaitė pasakojo, kad prieš keletą metų per internetą užsimezgė Vilkaviškio krašto muziejininkų ir Izraelyje gyvenančio Ralpho Salingerio draugystė, jis šifravo Vilkaviškyje išlikusių kapinių antkapinių paminklų įrašus ir iki šiol rūpinasi Vilkaviškio žydų kapinėmis.

Susitarta, kad savo pageidavimus svečias išdėstys raštiškai ir parems kapinių sutvarkymo darbus.

Šakiečiai įsipareigojo, kad minėtai rugsėjo 15d. bus aptvarkytos kapinės, o žydų pagerbimą organizuos galimai su Pilviškių bendruomene. Kapinės yra vos 2,5 km nuo Pilviškių, prie Višakio upelio.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.