Arbatos šventėje pamaloninti ir pilvas, ir siela

arbata svente
Nuotr. Dzūkės pasakojo apie iš Dzūkijos laukų surinktas įvairias žoleleles.

Arbatžolių rinkėjos visą vasarą plušo po pievas, miškus, rinkdamos žoleles, o rugsėjo15 d. kartu su gausiu būriu folklorininkų susirinko į tradicinę „Arbatos šventę“ kalbininko Jono Jablonskio tėviškėje.
 
Praėjusį šeštadienį folkloro ansamblių ir kapelų dalyviai pirmiausiai apsilankė Griškabūdžio Kristaus Atsimainymo bažnyčioje, apie šį architektūrinį paminklą ir jo vertybes pasakojo griškabūdietė Rima Amonienė, kelias giesmes pagiedojo šios parapijos klebonas Vytautas Mazirskas.

Po to visi sugužėjo į Jablonskynę, kur stalai buvo nukloti įvairiomis žolelėmis, apie jų naudą pasakojo jas renkantys folkloro kolektyvų iš įvairių Lietuvos regionų nariai.

Štai Višakio Rūdos bendruomenės klubo ,,Višakio vingis“ narės siūlė paragauti raudonųjų dobilų arbatos bei demonstravo įvairius rankdarbius. Iš Kardokų (Kazlų Rūdos sav.) atvykę Aušra ir Rolandas Augučiai mokė gaminti saldainius. O janukiškietė Rimvydė Ralickienė demonstravo, kaip iš apynių pasigaminti kvapnias pagalves, kurios, anot jos, geriausias vaistas nuo nemigos.

„Tereikia prisirinkti šviežių paprastojo apynio spurgų ir prikimšti į apvalkalą, nuo jų apims saldus miegas”, – pasakojo R. Ralickienė.

Griškabūdžio Kultūros centro dailės studijos vadovė R. Amonienė pademonstravo, kaip galima piešti su arbatžolių nuoviru. Veršių kaimo gyventoja Elena Kudirkienė kvietė pasivaišinti gilių kava. Ir dar gausus būrys žolelių rinkėjų papasakojo apie žolelių naudą. „Novos“ ansamblietė Vilma Venckūnienė vaišino visus gardžia grikių koše.

Kol vieni degustavo įvairiausias arbatas, folkloro kolektyvai bei kapelos dovanojo puikią nuotaiką – tai Jurbarko folkloro ansamblis „Imsrė“ (vadovė Birutė Bartkutė), Druskininkų kultūros centro folkloro ansamblis „Stadalėlė“ (vadovė Lina Balčiūnienė), Eržvilko kultūros centro ,,Eržvilko Bandonininkai“ (vadovė Gintarė Stirbienė), Viešiūnų laisvalaikio salės folkloro ansamblis „Žemynėlė“ (vadovė Lina Balčiūnienė), Būdos kultūros namų folkloro ansamblis ,,Gandružis“ (vadovė Vida Bagdonienė), Višakio Rūdos kultūros namų liaudiškos muzikos kapela „Šaltinėlis“ (vadovė Vilma Pučkienė) bei mūsų rajono atlikėjai – Sintautų folkloro ansamblis ,,Santaka“ (vadovė Juratė Navickienė) bei Kudirkos Naumiesčio kultūros centro kapela „Liocai“ (vadovas Albinas Šlakaitis).

Pasak šventės sumanytojos, folkloro ansamblio „Nova“ vadovės Nijolės Černevičienės, arbatos rinkimo ir jos vartojimo tradicijas planuojama sudėti į knygelę ir kitos šventės metu surengti jos pristatymą. Folklorininkų iš skirtingų Lietuvos kampelių pristatytas žolelių rinkimo tradicijas fiksavo Viktoras Jasulevičius.

Šventės pabaigoje visi dalyviai įsijungė į „Visa Lietuva šoka 2018“ akciją.

Šventės dalyvis Vladislovas Greičius taikliai pastebėjo: „Tai buvo šventė dūšiai. Nes dainavo įvairūs ansambliai. Tai buvo šventė pilvui. Nes vaišino įvairiomis žolelių arbatomis, skirtingai paruošta gilių kava, sūriu, pyragu ir t.t. Manau, Rygiškių Jonas džiaugiasi, kad jo tėviškė džiugina žmones.“

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.