Karantinas keičia veiklos formas

zypliu dvare 1
Lina POŠKEVIČIŪTĖ


Praėjusį penktadienį virtualiai susitikę su rajono vadovais kultūros darbuotojai pasidalino, kokiomis nuotaikomis gyvena karantine, apie numatomas veiklas šiltuoju sezonu bei planus, kuriuos, viliasi, pavyks įgyvendinti. Tiesa, Zanavykų muziejus, Gelgaudiškio bei Zyplių dvarai kol kas lankytojų nesulaukia.

Rajono kultūros įstaigų vadovai nesulaukė jokių žinių dėl kultūros darbuotojų vakcinavimo, jie kol kas nepatenka į vakcinavimo prioritetų grupę. Tik, prieš pradedant veiklą įstaigoje, numatomas vienkartinis darbuotojų testavimas.

„Nors muziejus yra atviras, lig šiol nesulaukėm lankytojų: nei organizuotų ekskursijų, nei moksleivių. Manau, dar nepalankus metas, esame įsikūrę Zyplių dvaro teritorijoje, lankytojai nori, kad dirbtų restoranas, būtų šilta ir būtų galima po parką pasivaikščioti, ne tik muziejų aplankyti. Lankytojai pernai pasipylė gegužės pradžioje, tikimės, kad ir šiemet, atšilus orams, sulauksime ir lankytojų“, – pasakojo Zanavykų muziejaus direktorė Rima Vasaitienė.

Gelgaudiškio kultūros centro vadovė Diana Šležienė taip pat apgailestavo, kad kol kas Gelgaudiškio dvare visiškas lankytojų štilis, tačiau veiklos vasarai jau suplanuotos, viliasi, kad pavyks įprastai dirbti ir projektus įgyvendinti nuo gegužės iki rugsėjo pabaigos.

Lukšių kultūros centro vadovė Daiva Bukšnienė pasakojo, kad, be gauto finansavimo dviem parengtiems projektams, pateikė dar vieną paraišką Kultūros paveldo departamentui ir planuoja dvare surengti Europos kultūros paveldo dienos renginį.

„Kuriam naują edukaciją ir planuojam išnaudoti dvaro parką, kad daugiau lankytojų galėtume priimti lauke“, – planais dalijosi D. Bukšnienė.

Sintautų kultūros centro laikinoji vadovė Erika Bingelienė teigė, kad per karantiną ieško būdų, kaip bendruomeniečius pradžiuginti nors ir virtualiomis veiklomis. Ateities planuose – įrengti lauko biblioteką, kad žmonės galėtų dalintis knygomis. Pasidžiaugė, kad į veiklas įsijungia mokykla, darželis.

Anot Griškabūdžio kultūros centro vadovo Mindaugo Kriaučiūno, kuris laikinai vadovauja ir Kudirkos Naumiesčio centrui, jo vadovaujamose įstaigose didžioji dalis darbuotojų yra prastovose. Kiek įmanoma, veiklas pristato internetinėje erdvėje, šiuo metu remontuojami darbo kabinetai Griškabūdyje ir Barzdų laisvalaikio salėje.

Šakių kultūros centro laikinoji vadovė Aistė Bakaitė pasakojo, kad neseniai aptarė su festivalio „Beatričės vasaros“ iniciatore Augenija Kasparevičiene programą, kvietė lankytojus gyvai aplankyti Jono Augustaičio parodą.

Kultūrinė veikla vyksta ir Plokščių bei Kriūkų mokyklose-daugiafunkciuose centruose, vieno jų laikinoji vadovė Nijolė Anankaitė pasidžiaugė, kad Plokščiuose, į mokyklą sugrįžus pradinukams, jaučiamas šioks toks ir kultūrinis judėjimas. Plokštiečiai viliasi surengti vasarą Vaiguvos dieną bei miestelio šventę. Kriūkiečiai taip pat kupini idėjų, puošia piešiniais pastatų langus, lekėtiškiai rengiasi Mėlynių festivaliui. Šiuo metu Šakių viešoji biblioteka rengia virtualias parodas, viktorinas, lankytojai, nors ir nedrąsiai, bet jau praveria bibliotekų duris.

Kaip pasakojo dauguma kultūros įstaigų vadovų, per karantiną daug veiklų perkėlė į virtualią erdvę, dabar laukia šiltesnių orų, kad galėtų tvarkytis teritorijas, daugelis pasidžiaugė iš Kultūros tarybos gautu finansavimu.

Rajono meras Edgaras Pilypaitis akcentavo, kad kultūros įstaigos savo renginius planuotų ne tik trumpalaikius, bet susikoncentruotų į tokius, kurie taptų masinantys ir trauktų čia atvažiuoti turistus, kurie rajone apsistotų ne vienai dienai. Meras taip pat ragino įstaigas iš naujo priminti apie save, atnaujinti įstaigų veiklos informaciją.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.