Atverstas Sūduvos metams skirtas 2022 metų Šakių kalendorius

kalendoriaus pristatymas
Koks ir apie ką šiųmetis Šakių kalendorius, skaitytojus supažindino (iš kairės) Šakių viešosios bibliotekos Aptarnavimo skyriaus vedėja ir viena iš sudarytojų Lina Eringienė, bibliografė Ingrida Jonuškienė bei įstaigos vadovė Kristina Lebedžinskienė. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Sausio 6-ąją, Trijų Karalių dieną, skaitytojus pasiekė jau 23-iasis Šakių kalendorius, kurį kasmet rengia Šakių viešoji biblioteka. Ir šiųmečiame kalendoriuje – reikšmingi mūsų krašto įvykiai, šviesuolių ir veiklių žmonių biografijos, jubiliejai bei sukaktys – jei vienus jau gerai pažįstam, su kitais turėsime galimybę susipažinti. Kalendoriuje gausu ne tik krašto žmonių išminties, poezijos, bet ir iliustracijų.

Sausio 6-ąją švenčiama Trijų Karalių diena. Betliejuje gimusio kūdikėlio Jėzaus pasveikinti ėjo trys Rytų išminčiai, atnešdami dovanų aukso, smilkalų ir miros. Su sveikatos, darnos, skalsos ir Dievo palaimos palinkėjimais Trys Karaliai ir šiandien atskuba į kiekvieno tikinčio žmogaus širdį, jo namus...

Trys Karaliai kasmet jau 23-ejus metus atsineša Šakių kalendorių. Šiųmetis kalendorius išskirtinis ir tuo, kad skirtas Sūduvos metams.

„Kaip jau įprasta, metai dedikuojami svarbioms ir reikšmingoms progoms, įvykiams, asmenybėms. Tokių progų šiemet bus net 14. Bet, manau, viena Seimo paskelbtų metų progų – Sūduvos metų – yra svarbiausia. Linkiu, vartant šio kalendoriaus puslapius, teisingai suprasti praeitį, autentiškai ir atvirai interpretuoti šiandienos šviesoje, kad ateities perspektyva būtų viltinga“, – kalbėjo rajono meras Edgaras Pilypaitis ir dėkojo bibliotekos kolektyvui, atvedusiam į dienos šviesą Šakių kalendorių.
Lydėdama kalendorių pas skaitytojus, Šakių viešosios bibliotekos direktorė Kristina Lebedžinskienė kalbėjo: „Knygų pirmtakai Lietuvoje – dideli akmenys su paslaptingais ženklais: apskritimu ir kryžiumi, skaičiais, su žmogaus pėda ir raidėmis. Šakių 2022-ųjų metų kalendorius tarsi tų ženklų tąsa nuo pat viršelio, kuriame menininkės Audronės Vorevičienės tapybos ant šilko darbas „Baltų simboliai ir ženklai.“

Kalendoriaus puslapius kartu vartė ir dar dvi bibliotekos darbuotojos, taip pat prisidėjusios prie kalendoriaus gimimo: Aptarnavimo skyriaus vedėja Lina Eringienė ir bibliografė Ingrida Jonuškienė. Jos pirmiausiai dėkojo dideliam būriui pagalbininkų. Prie kalendoriaus sudarymo triūsė per 200 straipsnių autorių, tarp kurių 20 nuolatinių korespondentų, 37 poezijos kūrėjai, 13 menininkų ir būrys rajono moksleivių. Šiųmetį kalendorių redagavo lituanistės Onutė Jasinskienė, Nijolė Vaičiulienė, Janė Zybertienė. Šis  jų darbas gražiai įprasmina ir šiemet paskelbtus Savanorystės metus.

Išties šiųmetis kalendorius turtingas istoriškai. Jo sudarytojai, minėdami istoriko Jono Totoraičio 150-ąjų jubiliejų ir remdamiesi jo 1938 metais išleista „Sūduvos Suvalkijos istorija“, parengė rubriką „Sūduvai 600 metų“.

Graži rubrika skirta ir Šakių miesto knygų namams – Šakių viešajai bibliotekai, kuri šiemet mini įkūrimo 85-erių metų jubiliejų, todėl kalendoriaus puslapiuose ir pasakojimai apie jubiliejus ir sukaktis mininčias buvusias ir esamas darbuotojas: Liudą Abraitienę, Birutę Grajauskienę, Mariją Janušaitienę, Mariją Andriuškevičienę, Genę Dičpinigaitienę, Iloną Krištolaitienę, Astą Baubonienę, L. Eringienę, I. Jonuškienę.

Šiemet ir Lietuvos jaunimo metai, tad kalendoriaus puslapiuose – pasakojimai apie kraštiečius Tadą Bybartą, Aureliją Stasiulytę, Jurgitą Bataitienę, Žygimantą Vaičiūną.

Turtingas 2022 metų kalendorius ir pasakojimais apie kuriančius žmones: Gediminą Jokūbaitį, Algį Augustaitį, Violetą Simonavičienę, Ritą Mockeliūnienę bei kitus. Ne ką mažiau įdomu susipažinti ir su kraštiečiais teatralais – Irena Kriauzaite, Vaidu Pračkaila, Vilija Meškaitiene.

Kalendorius kalba ir apie šiandien čia dirbančius gydytojus, slaugytojas, pedagogus, dvasininkus, tarnautojus, sportininkus – šiais metais didesnę ar mažesnę sukaktį pasitinkančius, jubiliejus švenčiančius.

Išliko ir tradicinės rubrikos – „Zanavykutis“, „Po žodžio ženklu“, „Pažmonys“.

Vartydami kalendorių skaitytojai taip pat sužinos apie veiklias Voniškių, Kriūkų bendruomenes, Liepalotų (Lukšių sen.) kaimą, darbščius rajono ūkininkus, ras neįtikėtinų gyvenimų, neįtikėtinų asmenybių.

Na, o kalendoriaus sudarytojai skaitytojams linkėjo skaitant tapti savotiškais detektyvais, atrandančiais įdomių ir pikantiškų istorijų, nuotykių, potyrių.

„Ištarkite vardus tų, kuriuos čia rasite. Perduokite juos tiems, kurie ateis po mūsų. Taip kuriama istorija“, – linkėjo sakytojams K. Lebedžinskienė.

Po Šakių kalendoriaus pristatymo renginio dalyvius žavėjo jaunos aktorės, dainininkės, televizijos projektų dalyvės Austėjos Lukaitės ir pianistės Gražinos Zalatorienės bei trombono virtuozo Vytauto Pilibavičiaus koncertas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.