Sintautai pasitiko 450 metų jubiliejų

sintautai_parkasSandra JUŠKAITĖ

Rugpjūčio 25-26 dienomis vyko antrasis pasaulio sintautiečių suvažiavimas. Šiais metais Sintautai minėjo įspūdingą 450 metų jubiliejų. Jau nuo pat ryto miestelio aikštėje būriavosi žmonės, kurių laikui bėgant prisipildė pilna aikštė.

Nuotr. Šakių rajono meras Juozas Bertašius perkirpo rekreacinio parko atidarymo juostelę.

Sintautų pavadinimas siejamas su pavardėmis

Šventė prasidėjo moksline konferencija, kuri vyko atnaujintame Sintautų kultūros centre. Istorikė Vida Girininkienė susirinkusiems konferencijos dalyviams pasakojo apie Sintautų istoriją. Aiškino, kad Sintautų miestelio istorija susijusi su Veliuonos valsčiumi. Anksčiau vietoj dabartinio Šilgalių kaimo buvo Sintautaičių kaimas. Sintautų pavadinimas pirmą kartą istoriniuose puslapiuose paminėtas 1703 metais, kai šis kraštas jau buvo truputį apgyvendintas žmonių. Žmonės, nuo 1645 metais pastatytos bažnyčios, gyveno toli, tarp miškų vingių ir pelkių, todėl tais laikais aprašyti gyventojai vadinami šiurkščiais, nemandagiais ir nemokančiais bendrauti.
 
Sintautų pavadinimas siejamas su konkrečiais žmonėmis. Manoma, kad miestelio pavadinimas siejamas su anksčiau gyvenusiais Tomu ir Kazimiera Sintautais. Remiantis istoriniais šaltiniais, nustatyta, kad Kriūkų miestelyje gyveno moteris, pavarde Sintauta. „Taigi, jūs ne vieninteliai, turite ir draugų”, − kreipdamasi į sintautiečius pasakojo V. Girininkienė.

Užfiksuota, kad 1936 metais kilo sumanymas pastatyti paminklą poetui Pranui Vaičaičiui. Šiai idėjai įgyvendinti buvo renkami pinigai visoje Lietuvoje. Statymo darbai buvo pradėti, tačiau, manoma, kad dėl trūkstamos pinigų sumos, darbai buvo nepabaigti.

Problema – nėra autobusų stotelės

Sintautų seniūnas Kęstutis Birbilas pasakojo apie dabartinę Sintautų seniūniją, apie čia gyvenančius ir dirbančius žmones. Seniūnas džiaugėsi, kad čia yra organizuojami visuomenei naudingi darbai, renkami dokumentai socialinei paramai gauti, mokamos pašalpos, veikia mokykla, kurioje šiuo metu mokosi 120 mokinių. Miestelyje dirba devyni ugniagesiai gelbėtojai, veikia įmonė „MediResta”, pieninė ir kiti gamybiniai ir kultūriniai objektai.

Seniūnas kalbėjo ir apie miestelio problemas. Didžiausia jų – miestelyje mažėja jaunimo, nes visi šaknis įleidžia didmiesčiuose. Taip pat, kaip ir visur, mažėja gimstamumas. Tai rodo mažėjantis mokinių skaičius.Šiuo metu mokyklą lanko 120, o anksčiau joje mokydavosi apie 200 moksleivių. Dar viena problema – statybų stoka. Pasak seniūno, nuo Nepriklausomybės metų, miestelyje nepastatytas nei vienas naujas namas. Tai stabdo gyvenvietės plėtimąsi.

Prabildamas apie miestelio problemas, moderatorius Vitas Girdauskas užvedė diskusiją apie dabartinę Sintautų situaciją ir galimybes. Sulaukta sintautiečių nepasitenkinimo dėl to, kad miestelyje nėra autobusų stotelės. Jie piktinosi, kad garbaus amžiaus žmonėms tenka nueiti nemažą atstumą iki artimiausios stotelės. Gyventojai piktinosi ir reikalavo, kad nuo rudens autobusai važiuotų per patį miestelį. Buvo užsiminta apie Sintautuose esantį  senosios mokykos pastatą. Buvę jos mokiniai prašė, kad negriautų kadaise lankytos mokyklos, nes kartu su mokyklos griuvėsiais bus palaidoti ir visi prisiminimai. Asociacijos „Paminklo poetui Pranui Vaičaičiui Fondas“ pirmininkas Vidmantas Staniulis buvo priešingos nuomonės. „Nugriaukime mokyklą, o vietoj jos pastatykime viešbutį turistams“, − entuziastingai tikino jis.

Buvo kalbama ir apie kitais metais rugsėjo 21 dieną planuojamą P. Vaičaičio paminklo atidengimą. Ši data pasirinkta dėl 112-ųjų poeto mirties metinių ir kaip buvo pasakyta „ši data yra mūsų garbės reikalas, turime spėti visus darbus atlikti iki šios dienos“. V. Staniulis informavo, kad šiuo metu paminklui surinkta 30 tūkst. litų, tačiau trūksta dar tiek pat. Jis juokavo, kad kas daugiausiai prisidės prie paminklo, galės perkirpti atidarymo juostelę. „Netaupykite pinigų, paaukokite bent mažą sumą, juk nenusinešite tų pinigų į kapus ir už juos nenusipirksite geresnės pagalvės galvai pasidėti”, − ironiškai skatindamas žmones aukoti paminklo statymui, ragino V. Staniulis.

Rokas ir kino filmai

Taip pat buvo pristatoma dar nebaigta monografija „Sintautai”, kurioje planuojama patalpinti 180 straipsnių. Pradėtą maketuoti monografiją sudarys septyni tūkstančiai puslapių, kurių iki šiol sumaketuoti tik septyni šimtai. Pristatytas ir trečiasis poezijos almanachas „Mano Sintautai”, kurį sudaro dvidešimt trijų autorių eilės bei knyga „Aš – sintautietis”, kurioje įamžintas trečdalis visų Sintautų miestelio gyventojų.

Po pietų šventės dalyviai galėjo apsilankyti menininkų plenero „Sintautai 450” darbų parodos atidaryme dar nepabaigtoje sutvarkyti salėje. Po Šakių savivaldybės mero Juozo Bertašiaus sveikinimo žodžių ir menininkams įteiktų sertifikatų, susirinkusieji buvo kviečiami į Sintautų rekreacinio parko atidarymą, kur juostelę perkirpo rajono meras Juozas Bertašius. Jis visiems linkėjo smagaus, linksmo ir romantiško pasivaikščiojimo parke.

Šventės dalyviai, laukdami grojančių ir pagal muziką šokančių fontanų paleidimo, visą dieną galėjo klausytis roko muzikos, kurią atliko Lietuvos, Lenkijos, Rusijos ir Italijos muzikantai.

Įspūdingą šventę vainikavo fejerverkai, o nenorintys vykti namo, galėjo pasidžiaugti Sidabrinės gervės naktimi, kurios metu buvo rodomas trumpametražis vaidybinis filmas „Ryba“ ir vaidybinis kino filmas „Tadas Blinda. Pradžia“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.