Tęsiami unikalios bažnyčios tvarkymo darbai

baznycia_griskabudisPastaraisiais metais vis didesnis dėmesys skiriamas valstybės saugomoms medinėms bažnyčioms. Todėl šiuo metu unikalioje aštuonkampėje medinėje Griškabūdžio Kristaus Atsimainymo bažnyčioje vėl darbuojasi būrelis darbininkų. Šventovės rekonstrukcijai skirta per vieną milijoną litų.

Nuotr. Iki spalio planuojama pabaigti bažnyčios išorės sienų rekonstrukciją.

Griškabūdžio bažnyčioje prieš porą metų buvo pradėti stogo tvarkymo darbai, kuriems lėšų skyrė Kultūros paveldo departamentas. Tada buvo perdengtas skylėtas bažnyčios stogas, pakeistos stogą laikančios medinės konstrukcijos, lietvamzdžiai, sustiprinti stogeliai, įrengta žaibosaugos sistema. Vasaros pabaigoje prasidėjo naujas darbų etapas. Darbus atlieka UAB „Vidara”, kuri rūpinasi fasado restauravimo darbais ir apsaugos priemonių remontu. Pasak bažnyčios ūkvedžio Dariaus Pašukevičiaus, iki spalio turėtų būti pakeistos senos išorės lentos, supuvusios sijos, taip pat supuvusių langų detalės.
 
Kaip žinia, griškabūdiečių šventovės bene didžiasia bėda – avarinės būklės elektros instaliacija. Jau kitais metais bus pakeista per daugelį metų susidėvėjusi elektros instaliacija, įvesta priešgaisrinė ir saugos signalizacija. Pasak ūkvedžio, dėl to šv. Mišios bus aukojamos nenutrūkstamai, tik teks pasitenkinti tuo, kad negros vargonai, nedegs šviesa.

Ne ką mažiau rūpesčių kelia per daugelį metų užgriuvęs, nebeveikiantis drenažas. Iš žemės einanti drėgmė ardo statinį, kenčia, trūkinėja tinkas, nuo vidaus kolonų lupasi dažai. Tikimasi, kad tai bus įmanoma padaryti, kai Griškabūdžio miestelyje bus pradėta tiesti kanalizaciją ir vandentiekį. Visiems šios bažnyčios restauravimo darbams atlikti skirta gerokai daugiau nei 860 tūkst. litų.

Kultūros paveldo departamento Marijampolės teritorinio padalinio vedėją vaduojančios vyr. specialistės Nijolės Kryžanauskienės teigimu, bažnyčia yra unikali, pati vertingiausia Marijampolės apskrityje, todėl ir lėšų jai randama. Šiais metais bažnyčios fasadų restauravimui Kultūros paveldo departamentas skyrė 316 tūkstančių litų. Apsaugos priemonių (priešgaisrinei ir saugos signalizacijoms) įvedimui dar atseikėti 64 tūkstančiai. Taip pat prie šventovės tvarkymo 11 tūkst. litų prisidėjo ir parapija. Pastaraisiais metais prioritetas teikiamas medinėms bažnyčioms, todėl naudodamiesi tokia situacija bažnyčių šeimininkai gali teikti paraiškas ir atnaujinti maldos namus. Visi suplanuoti darbai Griškabūdžio Kristaus Atsimainymo bažnyčioje bus baigti iki 2014 metų gruodžio vidurio.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.