Ryškėja naujieji miesto skvero kontūrai

skvero vizijaVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Šakių miesto centre esantis skveras jau šią vasarą turėtų atgimti ir tapti reprezentaciniu miesto parku. Šakiečius ir miesto svečius turėtų maloniai nustebinti parko centre atsirasianti itin originali šiuolaikinė metalo konstrukcija, nedidelis fontanas  ir iš tolo girdimas varpų gaudesys.
 
Nuotr. Užbaigus rekonstrukcijos darbus, Šakių miesto centrą papuoš šiuolaikinio meno kūrinys - metalinė konstrukcija su varpais (projekto vizija).
 
Dėl ilgokai užsitęsusių įvairių biurokratinių derinimų skvero rekonstrukcija prasidėjo pusmečiu vėliau nei buvo planuota, tad dabar, net ir žiemos laikotarpiu, pats darbų įkarštis. Šis projektas - tai savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus parengto ir įgyvendinamo projekto pagal  Sanglaudos skatinimo veiksmų programą pirmasis rekonstrukcijos etapas. Kaip sakė projekto vadovas, Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas, bendra šiuo metu įgyvendinamo projekto vertė siekia beveik 1.4 mln. litų (apie 400 tūkst. Eur), iš kurių 935 tūkst. 641 litas (daugiau kaip 27 tūkst. Eur) – Europos Sąjungos parama. Šakių miesto skvero rekonstravimo techninį projektą, kuris kainavo apie 50 tūkst. litų (14,5 tūkst. Eur), parengė IĮ „Atkulos projektai“. Šios įmonės atstovai atlieka ir projekto vykdymo priežiūrą. Statybos darbus atlieka konkurso laimėtojai - Kauno mieste registruota Virginijaus ir Romaldo Rabačių mažoji bendrija „Virmalda“.
 
Rekonstrukcija vyks keliais etapais

Pasak šio projekto vadovo V. Girdausko, Šakių miesto skvero rekonstravimo  darbai bus vykdomi keliais etapais. Šiuo metu vyksta tik pirmojo projekto etapo darbai, kurie apima skvero dalį, esančią V. Kudirkos gatvės pusėje. Šiems darbams finansavimas garantuotas, tačiau kitų rekonstrukcijos etapų vykdymo ir finansavimo klausimai tebėra neaiškūs. „Labai gaila, kad šakiečiai kurį laiką turės tenkintis tik dalimi sutvarkyto skvero. Kita pusė atrodys tikrai nepatraukliai“,- apgailestavo pašnekovas, tikėdamasis miesto ir rajono gyventojų supratingumo.

V. Girdausko manymu, diskusijų gali kilti ir dėl šiuo metu montuojamo centrinio parko akcento - fontano ir modernios metalo konstrukcijos. Visgi vertėtų  pasitikėti orginaliais profesionalų projektuotojų ir menininkų sprendimais.  Nors projekte ir buvo numatyta, tačiau deginto granito grindinio nuspręsta žiemos laikotarpiu nekloti, nes gali nukentėti darbų kokybė. Šie darbai bus atliekami pavasariop, kai tik iš žemės pasitrauks įšalas. Visi pirmojo etapo skvero rekonstrukcijos  darbai turi būti užbaigti iki šių metų birželio pabaigos. Tikimasi, jog ne anksčiau kaip po poros metų, parengus naujus investicinius projektus ir gavus finansinę paramą iš Europos Sąjungos fondų, turėtų būti pradėti įgyvendinti ir kiti du numatyti skvero rekonstrukcijos etapai.
 
Miesto centre – aikštė ir poilsio zonos

Jau dabar šakiečiams rūpi, kaip po rekonstrukcijos atrodys miesto centras, ar labai pasikeis anksčiau miestelėnų itin mėgtas, senas istorines tradicijas turintis skveras. „ Tai – istoriškai susiklosčiusi centrinė miesto dalis. Pagaliau ji bus sutvarkyta,- atsiras erdvi aikštė, pėsčiųjų takai. Čia bus nutiesti nauji inžineriniai tinklai,- vandentiekis ir kanalizacija, įrengtas aikštės ir viso parko apšvietimas. Kol kas galima tik bendrais bruožais nusakyti, kokie pagrindiniai apželdinimo akcentai ir erdvės bus įrengtos skvere“,- sakė projekto vadovas. Viso skvero teritorijoje numatyta įrengti atskiras poilsio zonas, vaikų žaidimo aikšteles, suoliukus, dviračių stovus. Iš V. Kudirkos gatvės pusės, kur šiuo metu ir vyksta darbai, bus nutiestas ornamentais papuoštas didysis granito plokščių pėsčiųjų takas. Pagrindiniu skvero akcentu išliks didysis ąžuolas, esantis teritorijos centre. Pagal parengtą projektą, iš  Kęstučio gatvės pusės ketinama suformuoti šlaitą ir  čia įrengti gėlynus.
 
Atsižvelgta į istorines aplinkybes

Pagrindiniai skvero akcentai - fontanas ir variu dengto plieno konstrukcija, kainuosiantys apie 400 tūkst. litų (116 tūkst. Eur), šiuo metu kaip tik pradėti montuoti. Kadangi bus dirbama žiemą, statybininkai įsirengė specialią stoginę. Kaip pasakojo V. Girdauskas, jau baigiami lieti 24 varpai, kurie bus naudojami kariljonui sumontuoti (tai - specifinis atvirame lauke skambantis muzikos instrumentas, kurį sudaro chromatiškai suderintų  varpų komplektas). Beje, šį projektą kuruoja kaunietis kompozitorius, garsiausias Lietuvos kariljonistas Giedrius Kuprevičius. Šakiečių bendruomenė galės pati apsispręsti, ar varpų muzika turėtų skambėti kasdien tam tikromis valandomis, ar tik švenčių metu. Pašnekovas pastebėjo, jog techninės galimybės gana plačios,- kompiuterio pagalba bus galima varpais groti gyvai arba pageidaujamą įrašytą siųsti kompiuteriu. Varpų muzika su fontanu nebus susieta,- jie veiks atskirai. „Kalbant apie fontaną, tai nebus tradicinis fontanas. Vanduo sudarys tik savotišką rūką, kadangi virš fontano, maždaug 4 metrų aukštyje, kabos varpai. Konstrukcijos plotis - 10 metrų. Pagalvota ir apie brangios konstrukcijos bei viso skvero saugumą,- čia bus įrengtos vaizdo stebėjimo kameros“,- sakė projekto vadovas V. Girdauskas. Pasak jo, projekto autorius, kaunietis architektas Šarūnas Kiaunė, kurdamas šiuolaikišką konstrukciją, atsižvelgė į istorines aplinkybes. Būtent šioje vietoje praėjusiame amžiuje buvo centrinė gyvenvietės vieta,- šurmuliavo turgus, stovėjo bažnyčia, varpinė. „Įgyvendinant antrąjį rekonstrukcijos etapą, kitoje skvero dalyje bus įrengtas ir senasis „pliumpas“, iš kurio lietuvaitės nešdavo žydams vandenį. Šakiai net buvo vadinami „vandens nešėjų“ miestu. Užbaigę skvero rekonstrukciją, mes pagaliau suformuosime istorinį miesto centrą“,- sakė V. Girdauskas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.