Seimas uždraudė nepilnamečiams ne tik rūkyti, bet ir su savimi turėti tabako gaminių

rukymasAsta GVILDIENĖ
 
Antradienį Seimas priėmė administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimus, kurie nuo gegužės 1 dienos draudžia nepilnamečiams ne tik rūkyti, bet ir su savimi turėti tabako gaminių. Bauda už jaunesnių nei 16 metų asmenų nusižengimą bus skiriama tėvams arba globėjams.
 
Nuotr. Nors nuo šių metų įsigaliojo draudimai rūkyti tam tikrose miesto vietose – jaunimui tai nė motais. Nepilnamečiai ir toliau traukia dūmą paskelbtoje nerūkymo zonoje.
 
Statistiniai duomenys rodo, jog rūkančiųjų skaičius pasaulyje nuolat didėja, o pradedančiųjų rūkyti amžius pavojingai jaunėja. Lietuvoje nepilnamečių rūkymas viršija Europos vidurkį. Nors informacijos apie rūkymo žalą netrūksta, noras mėgautis kenksmingais cigarečių dūmais stipresnis už prevenciją. Ne išimtis ir mūsų rajono paaugliai, kurių norą greičiau tapti suaugusiais geriausiai mato šalia mokyklų gyvenantys žmonės.

Iki šiol Tabako kontrolės įstatyme buvo įtvirtintas tik draudimas parduoti tabako gaminius asmenims iki 18 metų, jiems nupirkti ar kitaip perduoti, tačiau nebuvo apibrėžtas rūkymo ar tabako gaminių turėjimo amžiaus cenzas. Nuo gegužės 1 dienos įsigalios Tabako kontrolės įstatymo pataisos, kurios draus asmenims iki 18 metų ne tik rūkyti, bet ir turėti su savimi tabako gaminių. Ne išimtis ir vis madingesnėmis tampančios elektroninės cigaretės.

Jaunuoliai, nepaisantys šių draudimų užsitrauks baudą nuo 14 iki 28 eurų su tabako gaminių konfiskavimu. Už pakartotinius nusižengimus bauda sieks nuo 28 iki 86 eurų su tabako ar susijusių gaminių konfiskavimu. Bauda už jaunesnių kaip 16 metų asmenų nusižengimą bus skiriama tėvams arba globėjams. Taip tikimasi sustiprinti nepilnamečių rūkymo prevencijos priemones, sumažinti tabako gaminių vartojimo mastą.

Kad rūkymo problema mokyklose šiandien yra aktuali, jau niekam ne paslaptis. Nepadeda ir rajono savivaldybės Narkotikų kontrolės komisijos priimtas sprendimas aplink rajono mokyklas esančias teritorijas ir kitas labiausiai lankomas  viešas vietas paskelbti nerūkymo zonomis ir pažymėti įspėjamaisiais  ženklais. Šakių J. Lingio parke „teberūksta kaminai“, o šalia gyvenantys žmonės ir parką tvarkančios moterys nespėja šluoti nuorūkų. Jie teigia, kad niekas čia rūkančiųjų nekontroliuoja. Jei policijos pareigūnai dažniau užsuktų į nerūkymo zonomis paskelbtas vietas ir skirtų vieną kitą baudą, galbūt situacija pasikeistų. „Taip ir buvo tartasi, paskelbiant nerūkymo zonas, - patikino Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biurui vadovaujantis Viktoras Lebedžinskas.

Pasak jo, seniai Seimas turėjo priimti sprendimą, draudžiantį nepilnamečiams rūkyti ir turėti su savimi tabako gaminių. Tarptautiniai tyrimų duomenys skamba kaip pavojaus varpai. 11 – 15 metų Lietuvos berniukai pirmauja rūkyme net tarp keturiasdešimties pasaulio šalių, mergaitės užima šeštąją vietą nuo galo, tačiau šiandien stebime, kad mergaičių paauglių rūkymo rodikliai padidėjo iki 15,8 proc. Mergaitės sparčiai vejasi berniukus. Skaičiai iš tiesų nedžiugina, tačiau dar liūdniau pažvelgus į šalies savivaldybių HBSC tyrimų duomenis, kuriuos kas ketveri metai atlieka prof.Apolinaras Zaborskis. Pasirodo, šakiečius paauglius lenkia tik marijampoliečiai, o mūsų mergaitės laikosi per vidurį (15,3 proc.). Didžiausias mergaičių paauglių rūkymas nustatytas Šiauliuose. Mažiausiai berniukų rūko Klaipėdos rajone, mergaičių – Lazdijuose.
„Tarptautinėje ligų klasifikacijos lentelėje tabakas žymimas F17 kodu, kaip psichikos ir elgesio sutrikimus sukelianti medžiaga. Tai toks pats narkotikas kaip ir alkoholis, kanapės ar opiumas. Jei niekas neleidžia nešiotis švirkšto su kokiu nors haliucinogenu, tai kodėl galima su savimi turėti kitokių narkotikų – tabako gaminių? – klausė Visuomenės sveikatos biuro direktorius. -  Draudimas nepilnamečiams rūkyti ir su savimi turėti tabako gaminių - tai dar vienas žingsnelis prevencijos link. Bet kokia drausminanti priemonė pasiteisina. Vieną, antrą nubaus ir to pakaks, kad kiti susimąstytų. Pabandykit šiandien pavažinėti neprisisegę saugos diržų. Ar toli nuvažiuosit? Todėl pirmutinis klausimas, kurį šiandien turėtų nagrinėti Narkotikų kontrolės komisija – rūkymo kontrolės užtikrinimas.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.