Opozicija paliko posėdžių salę – laikinasis meras neišrinktas

opozicija
Nuotr. Jungtinės opozicinės frakcijos nariams palikus posėdžių salę, tarybos posėdis buvo sužlugdytas, nes opozicija atsiėmė ir siūlymą dėl laikinojo mero išrinkimo.

Gintarė MARTINAITIENĖ
 
Penktadienį buvo sušauktas neeilinis tarybos posėdis, kurio metu planuota išrinkti laikinai mero pareigas einantį tarybos narį. „Neprastūmę“ siūlymo balsuoti slaptai ir papildyti reglamentą, opozicinės frakcijos nariai tiesiog paliko posėdžių salę ir atsiėmė siūlymą dėl laikinojo mero išrinkimo. Valdantieji smerkė tokį kolegų žingsnį, nesuprato jų kategoriškumo, kaltino atmestinu požiūriu bei destrukcijos kėlimu.

Vargu ar kas galvojo apie tokią posėdžio baigtį, tačiau, kaip vėliau po tokio kolegų žingsnio kalbėjo tarybos narė Violeta Simonavičienė, jai susidarė įspūdis, kad opozicija į posėdį atėjo visai nepasiruošusi ir turėjo, ko gero, vienintelį variantą – pateikti slapto balsavimo klausimą. Nubalsavus prieš tokį siūlymą, jie lygiai taip pat, kaip buvo planavę, galėjo teikti laikino mero kandidatūrą, tačiau... apie viską nuo pradžių.

Klausimas dėl opozicijos siūlymo laikiną merą rinkti slaptai buvo svarstomas dar praėjusį antradienį (apie tai rašėme praėjusiame „Draugo“ numeryje). Tačiau jau tada rajono savivaldybės tarybos darbo reglamento papildymams ir pataisymams darbo grupė bei posėdyje dalyvavę frakcijų seniūnai, komitetų pirmininkai nepritarė tokiam siūlymui. Vicemeras bei darbo grupės pirmininkas Edgaras Pilypaitis siūlė klausimą tarybos posėdžio metu pateikti kaip papildomą, nes į darbotvarkę jo netraukė motyvuodamas, kad tai prieštarauja galiojantiems įstatymams bei teisės aktams. Visgi ir susirinkę į posėdį opozicinės frakcijos nariai laikėsi savo. Mindaugas Tarnauskas mero pavaduotoją apskritai kaltino įgaliojimų viršijimu, nes esą jis nesulaukęs argumentų, kodėl pasiūlymas dėl reglamento papildymo net neįtrauktas į darbotvarkę.

„Jeigu mes nesugebame vadovautis pagrindiniais demokratijos principais ir nesugebame vadovautis pagrindiniais rinkimų teisės principais, tokiu atveju opozicija procese nedalyvaus ir sieks atsiimti prieš tai pateiktus savo rengtus projektus. Dėkui, tikiuosi palaikymo ir įtraukti minėtus klausimus į darbotvarkę“, – kreipėsi M. Tarnauskas.

Į klausimą reaguodamas E. Pilypaitis kalbėjo, kad reglamente bei Vietos savivaldos įstatyme nėra nuostatų, reglamentuojančių laikiną merą rinkti slaptai. Dėl to, kaip kalbėjo mero pavaduotojas, buvo konsultuotasi tiek su vietiniais teisininkais, patarimo kreiptasi ir į Vyriausybės atstovą Marijampolės apskrityje Karolį Podolskį.

„Vyriausybės atstovas iš karto pasakė – ką čia per nesąmonę ruošiatės daryti. Jeigu jūs patvirtintumėte šitą reglamento pataisą, ji prieštarautų galiojančiam Vietos savivaldos įstatymui, kuriame aiškiai apibrėžtas slaptai renkamų pareigūnų baigtinis sąrašas. Jis pasakė (K. Podolskis – red. past.) – jei priimsite šitą teisės aktą, jis bus užprotestuotas, o vėliau visi kiti priimti sprendimai bus pripažinti negaliojančiais“, – aiškino tarybos nariams mero pavaduotojas, replikavęs klausiantiems, kad raštiško išaiškinimo nėra, nes, girdint juristei Jūratei Šneideraitienei, buvo konsultuotasi telefonu.

Visgi opozicijai laikantis savo, E. Pilypaitis įtraukė į darbotvarkę siūlomus papildomus klausimus ir kvietė tarybos narius valią išreikšti balsuojant. Septyniems (opozicijai) balsavus už, dviem susilaikius, o 14 balsavus prieš, siūlymas nebuvo priimtas. Tada opozicinės frakcijos nariai pakilo iš savo vietų ir paliko salę pareiškę, kad apskritai atsiima siūlymą dėl laikino mero išrinkimo. Posėdį vedęs mero pavaduotojas paskelbė 15 min. pertrauką. Po jos opozicija į salę negrįžo, o posėdis buvo sužlugdytas galutinai. Teisiškai kitas posėdis tuo pačiu klausimu galėtų vykti ne anksčiau kaip po 24 val. Mero pavaduotojas patikino, kad chaoso, kaip kažkas viešoje erdvėje nori suformuoti nuomonę, nėra ir nebus, o klausimas dėl laikino mero išrinkimo bus įtrauktas į sausio 27 d. tarybos darbotvarkę.

Salėje likę valdantieji neigiamai vertino tokį politinį opozicijos gestą. Ne vienas kalbėjo, kad net ir ne slaptai laikinasis meras galėjo būti renkamas. Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Tautvydas Šukys įvardijo, kad tai tiesiog destrukcijos kėlimas ir net neracionalus biudžeto lėšų naudojimas, darbo trukdymas. Jis buvo įsitikinęs, kad svarbus klausimas rajonui bendrai susitelkus galėjo būti išspręstas. Jam pritardama Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnė Irena Haase palaikė bendrapartietį E. Pilypaitį ir patikino, kad negali būti toleruojama tai, kas prieštarauja įstatymo nuostatoms. Valstietis Juozas Puodžiukaitis rekomendavo kitam posėdžiui turėti raštišką Vyriausybės atstovo išaiškinimą ir nepalikti vietų tuščioms interpretacijoms. Kaip jau minėta, opozicijos siūlymą smerkė ir V. Simonavičienė. Ji patikino: „Tai nėra normalus požiūris į darbą. Jiems visiškai neįdomu, kas bus laikinuoju meru. Nesuprantu tokios nuomonės ir kategoriškumo.“

Vaidas Balčiūnas siūlė žiūrėti plačiau ir inicijuoti Vietos savivaldos įstatymo, Seimo statuto ar susijusių įstatymo pataisas. Jis įsitikinęs, kad turi būti nustatyta vieša ir maksimaliai skaidri tokių pareigūnų skyrimo tvarka, kad neliktų interpretacijų, nebūtų daroma įtaka balsuojant ir pan. Diskusijai apie įstatymo pataisas ragino pasikviesti ir Seimo vicepirmininką Mindaugą Bastį.

Nusivylimo posėdžio pabaigoje neslėpė ir mero pavaduotojas, kalbėjęs, kad ruošiantis neeiliniam posėdžiui buvo sugaišta daug laiko, rengtas ne vienas darbo grupės pasitarimas, konsultuotasi su specialistais.

„Užsiėmėme šaudymu iš tuščių kulkų. Garso nemažai, o naudos jokios“, – situaciją vertino E. Pilypaitis vildamasis, kad artimiausiame posėdyje ne tik šis, bet ir kiti klausimai bus išspręsti.

Posėdžio pradžioje jis padėkojo administracijos darbuotojams, skyrių vedėjams ir kitiems savivaldybės tarnautojams už susikaupimą, ryžtą ir stabilų darbą, nes chaoso, kaip teigė jis, nėra ir nebus.

„Draugo“ žiniomis, į laikinuosius merus nuo opozicijos planuota siūlyti M. Tarnauską, nuo valdančiųjų – J. Puodžiukaitį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.