Atsakingai naudotis gamtos ir žmogaus rankomis sukurtais turtais reikia mokytis

baziliauskas
Nuotr. Šakių miškų urėdijos miškotvarkos inžinierius Darius Baziliauskas neslepia, kad apie nusikaltimo vietoje sulaikytus miško šiukšlintojus ir chuliganiškai besielgiančius lankytojus pranešama policijai.


Violeta SEREDŽIUVIENĖ

Pastaraisiais metais ypač daug dėmesio skiriama valstybinių miškų pritaikymui gyventojų poreikiams ir turiningam poilsiui gamtoje. Rajono miškininkai, kurdami rekreacinę infrastruktūrą Šakių urėdijos miškuose, sudaro puikias galimybes žmonėms iš arti susipažinti su gamtos turtais, kultūros paveldo vertybėmis. Šakių miškų urėdijos teritorijoje rekreacinėms miškų zonoms šiuo metu priskirta 339 ha miškų.

Pasak Šakių miškų urėdijos miškotvarkos inžinieriaus Dariaus Baziliausko, rajono miškuose besilankantys žmonės ne visada sugeba atsakingai naudotis gamtos gėrybėmis ir miškininkų rankomis sukurtu turtu.

„Mūsų įrengti rekreaciniai objektai yra skirti žmonių poilsiui ir turiningam laisvalaikiui miške. Šiuo metu atskirose girininkijose iš viso yra 42 rekreaciniai objektai. Rajono gyventojams ir svečiams galime pasiūlyti Šakių, Plokščių ir Lekėčių girininkijų pažintinius takus. Esame įrengę 28 atokvėpio vietas, 9 poilsiavietes“, – apie rajono miškininkų nuveiktus darbus pasakojo D. Baziliauskas.

Kiekvieną pavasarį urėdijoje sudaroma specialistų komisija, kuri apžiūri visus rekreacinius objektus, įvertina jų būklę, saugumą, numato pagrindinius atnaujinimo ir remonto darbus. Ateinančiais metais naujų poilsiaviečių ar kitų rekreacinių zonų įrengti neplanuojama – turimos lėšos bus skirtos objektams prižiūrėti ir atnaujinti. Šiais metais rajono miškininkai Lekėčių pažintinio tako zonoje vykdė kraštovaizdžio kirtimus. Čia taip pat numatyta pastatyti keturis naujus suoliukus. Pernai miškininkų pastangomis buvo įrengti patogūs laiptai nusileisti prie gyventojų pamėgto Lekėčių šaltinio.

Lankomiausias – Novaraisčio draustinis

Šakiečiai ir iš kaimyninių rajonų atvykstantys lankytojai ypač pamėgę Novaraisčio ornitologiniame draustinyje įrengtą apžvalgos bokštą. Kiekvieną rudenį, kai klykaujančios pilkosios gervės prieš tolimą kelionę pradeda būriuotis Novaraisčio draustinyje, čia susirenka būriai smalsuolių, norinčių pakilti į bokštą ir išvysti nepakartojamą vaizdą. Pasak miškininko D. Baziliausko, migracijos metu į Novaraistį suskrenda iki 2 tūkst. gervių. Be to, šiame ornitologiniame draustinyje yra aptiktos 33 paukščių rūšys, įtrauktos į Europos Sąjungos saugomų gyvūnų sąrašus.

Kiekvienoje girininkijoje yra vienokia ar kitokia žmonių pamėgta poilsiavietė. Šakių seniūnijoje populiariausia prie Miškininkų ąžuolyno įrengta poilsiavietė. Pasak miškininkų, siekiant sureguliuoti miško lankytojų srautus, nukreipti poilsiautojus į priešgaisriniu požiūriu saugius miško sklypus, įrengiant rekreacines zonas, orientuojamasi į labiausiai pamėgtus ir lankomus miško sklypus. Dėl rekreacinių priemonių miške mažiau šiukšlinama, kraštovaizdžiui nedaroma žala arba ji yra minimali, mažinamas gaisrų pavojus.

Šakių urėdijos vyriausiasis inžinierius Gintaras Bacevičius sako, kad į mišką atvykę grybautojai ir uogautojai turėtų nepamiršti savo automobilius pasistatyti ant miško keliukų taip, kad pro juos galėtų pravažiuoti kitos transporto priemonės – tiek lengvieji automobiliai, tiek miškovežiai ar priešgaisrinės tarnybos automobiliai.

Dažniausiai poilsiavietėse siautėja jaunimas

Urėdijos girininkijose esančiose miško ruošos vietose bei rekreaciniuose objektuose yra įrengtos stebėjimo kameros, stovi informaciniai stendai, raginantys miške nešiukšlinti ir įspėjantys apie gresiančią atsakomybę. Nepaisant visų prevencinių priemonių, kol kas problemų dėl medienos vagysčių bei rekreacinių objektų niokojimo nemažėja.

„Nuolat aptinkame vienoje ar kitoje vietoje suniokotas poilsiavietes. Randame išvartytas šiukšliadėžes, priverstas krūvas šiukšlių. Pasitaiko, kad miško lankytojai ant medinio stalo ar suolo sugalvoja sukurti laužą, nors šalia įrengta laužavietė. Medinės pavėsinės ypač dažnai kenčia nuo mėgėjų chuliganiškai elgtis. Ant stalų bei pastogėse išraižomi ne tik užrašai „myliu-nemyliu“, bet ir įvairiausi vaizdeliai. Jaunimas sugeba užlipti net ant pavėsinių stogų ir nuspardyti skiedras“, – apie chuliganišką poilsiaviečių lankytojų elgesį pasakojo D. Baziliauskas.

 Miškininkas pabrėžė, jog suniokotą turtą miškininkams kasmet tenka remontuoti, atnaujinti. Tam, kad rekreacinės zonos būtų sutvarkytos ar įrengti nauji objektai, Šakių miškų urėdija kasmet skiria apie 30 tūkst. eurų investicijų.

„Turime daugiau kaip 40 poilsio aikštelių, todėl vien lankytojų paliktoms šiukšlėms surinkti ir aplinkai sutvarkyti kasmet tenka skirti tikrai nemažai lėšų. O kur dar lėšos sugadintiems objektams sutvarkyti, atnaujinti. Jei žmonės elgtųsi sąmoningiau, visas šias lėšas būtų galima skirti kitiems darbams. Sakykime, galėtume įrengti vaikų žaidimų aikštelę ar naują poilsiavietę“, – apie rekreacinėse zonose kylančias problemas kalbėjo Šakių miškų urėdijos vyriausiasis inžinierius G. Bacevičius.

Miškininkas apgailestavo, kad visuomenėje dar labai trūksta elgesio kultūros, pilietiškumo ir atsakomybės. Jokiomis baudomis ir gąsdinimais nepavyksta sudrausminti tų, kuriems nuo mažens nėra įskiepytas atsakomybės ir padorumo jausmas. Visgi miškininkai viliasi, kad šiandienos jaunimas ir moksleiviai, aktyviai dalyvaujantys įvairiose gamtosauginėse akcijose, suvoks gamtos tausojimo svarbą ir išmoks gerbti miškininkų darbą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.