Atvirumas – ginklas prieš pražūtingą ligą

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Jau esame rašę apie Anoniminių alkoholikų (AA) veiklą. Šį kartą kalbamės su Mantu. Jis Šakių AA grupės „Feniksas“ įgaliotas pakviesti į atvirą anoniminių alkoholikų susirinkimą.

AA draugija apjungia žmones, nepriklausomai nuo jų lyties, amžiaus, religijos, socialinės padėties ar rasės, turinčius vieną tikslą – norą mesti gerti.

Ką daro AA? Čia žmonės dalijasi savo patirtimi: kaip atsirado problemos dėl gėrimo, kas nutiko, kad pradėjo ieškoti išeities ir ką daro gyvenime kitaip, kad nereikėtų daugiau gerti.

„Negerti yra tik pati pradžia, galutinis tikslas yra gyventi normalų, laimingą gyvenimą. Mes vieni kitiems padedame išlikti blaiviems. Tam reikalinga yra AA, kuri man siūlo išeitį – Dvylikos žingsnių sveikimo programą“, – sako Mantas.

Vyriškis pasakojo, kad AA draugija nepriima finansinės pagalbos nei iš politikų, nei iš verslininkų, išsilaiko iš pačių surinktų įnašų. Tam, kad kiekvienas alkoholikas galėtų ugdyti sąmoningumą – būtų atsakingas už savo paties gyvenimą.

„Dvylika žingsnių yra AA asmeninio sveikimo nuo alkoholizmo programos pagrindas. Ketvirtais blaivybės metais man jos prireikė, nes pajutau, kad nesusitvarkau su kasdieninėmis problemomis – nesėkmė darbe, ginčas su žmona, per mažai pinigų ir panašiai. Jausdavau įtampą, nemokėjau su tuo nei susitaikyti, nei susitvarkyti. Man, alkoholikui, tai kelia įtampą, kurią būdavau įpratęs nuimti alkoholiu. O kadangi girdėjau patirčių, kad galima gyventi kitaip, praėjau šią programą“, – dalijosi savo patirtimi Mantas.

Pasak pašnekovo, jis buvo praradęs viską – šeimą, verslą, sveikatą.

„Gyvenau malkinėse ir vaikščiojau apsimyžęs. Nuolat galvodavau apie savižudybę... Supratau, kad savo gyvenimo valdyti pats negaliu. Antras programos žingsnis sako, kad tik galingesnė už mus pačius Jėga gali grąžinti mums sveiką mąstymą“, – sako pašnekovas ir priduria, kad AA narius sieja bendra liga ir bendras tikslas – išlikti blaiviems.

Būtent dvasinės programos dėka Manto gyvenime įvyko esminiai pokyčiai. Jis pradėjo galvoti apie kitus, kenčiančius nuo alkoholizmo, todėl su jais dalijasi savo patirtimi.

„Šiandien mano pagrindinis tikslas būti blaiviam kiekvieną dieną. Todėl turiu daryti viską, kad nekiltų noras gerti. Nes aš gėriau iš kančios... Iš pykčio, kad pasaulis neteisingas. Iš noro pakeisti pasaulį, kad jis būtų man patogus, iš noro pakeisti žmones... O norėdamas išlikti blaivus aš turiu išmokti su šituo pasauliu gyventi taikoje“, – sako Mantas.

Jis dalijasi savo patirtimi kalėjimuose, ligoninėse, AA draugijos susirinkimuose, dažnai net kito alkoholiko namuose.

Pasak Manto, kalbantis su likimo broliu labai svarbu nuoširdumas. Jis perduoda jam savo patirtį ir papasakoja, kaip rado išeitį, o tai pagrindinis AA draugijos tikslas.

„Kad perduotume žinią kenčiantiems nuo alkoholizmo ir jų artimiesiems, specialistams, dirbantiems su alkoholikais, mes rengiame atvirus susirinkimus. Atviras susirinkimas skirtas tam, kad į jį galėtų ateiti žmogus, kuris jaučia turįs problemų dėl gėrimo, bet abejoja, ar yra alkoholikas. Taip pat į tokius susirinkimus gali ateiti artimieji tų žmonių, kurie kenčia nuo šios ligos“, – pabrėžia jau vienuolika metų alkoholio nevartojantis Mantas.

Jis pasakojo, kad artimiesiems ypač sunku pripažinti, kad jų šeimos narys yra alkoholikas. AA draugijos atvirame susirinkime žmonės gali išgirsti nuoširdžius alkoholikų pasakojimus apie tai, kokie jie buvo, kas jiems nutiko ir kaip rado būdą išsigelbėti nuo nepagydomos ligos.

Atviras anoniminių alkoholikų susirinkimas vyks gegužės 20 d. sekmadienį 13 val. Girėnų bendruomenės centro laisvalaikio salėje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.