Į politinę areną grįžtantis Juozas Bertašius nusiteikęs ryžtingai

bertasius nauja2
Nuotr. Buvęs ilgametis rajono meras Juozas Bertašius raginantiems jam ilsėtis atremia, kad jeigu jo bendraamžis Donaldas Trumpas gali vadovauti stipriausiai pasaulio valstybei, tai negi jis, Juozas Bertašius, nesugebės susitvarkyti su žemdirbišku rajonu?

Gintarė MARTINAITIENĖ

Buvęs Šakių rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius po nepalankaus teismo sprendimo (buvo pripažintas kaltu dėl prekybos poveikiu) iš pareigų atsistatydino 2016 m. gruodį, bet jau tada sakė neatmetantis galimybės grįžti. Dabar planai įgauna kūną – birželio 28 d. Sintautų kultūros centre gausus būrys piliečių susibūrė į visuomeninį komitetą „Už Šakių rajono gyventojų ateitį“ ir būtent J. Bertašių vienbalsiai patvirtino kandidatu į rajono tarybos narius-merus.

Komitete – 94, palaikė 170
Tiesa, steigiamajame susirinkime spaudos atstovai nebuvo pageidaujami argumentuojant, kad tai steigiamasis, pirmasis ir darbinis susirinkimas, kuriame pasirašinėta daug dokumentų, dokumentai paruošti ir Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK). Kai komitetas bus įregistruotas VRK, kaip sakė J. Bertašius, organizacija taps teisėta, bus šaukiamas ir kitas susirinkimas. Pirmajame susirinkime dalyvavo ir į visuomeninį komitetą susibūrė 94 rajono gyventojai, tarp kurių ne vienas matytas veidas – buvę skyrių vedėjai, savivaldybės specialistai, eiliniai piliečiai. Išrinkta ir iniciatyvinė septynių žmonių grupė rinkimų programai paruošti, o ateityje, tikimasi, komiteto narių skaičius dar labiau išaugs.

„Iniciatyva kurti visuomeninį komitetą buvo iš apačios. O aš negaliu negirdėti rinkėjų valios ir noro“, – komiteto steigimo motyvus įvardijo J. Bertašius, pridūręs, kad komiteto paskirtis tikslinė – rinkimai.

Pasak jo, palaikančių buvo apie 170, komiteto steigimui reikėjo 50, tad atėjusiųjų skaičius jį ir taip nudžiugino.

Jis patikino, kad jau pirmojo susirinkimo metu į rinkimų sąrašą sutiko būti įrašyti 25 žmonės, tačiau viliasi, kad skaičius išaugs iki kokių 40 – kad bent po žmogų ar kelis iš skirtingų rajono vietų.
Jis atviras: jei ne meru, tai bent jau tarybos nariu rinkėjai jį turėtų išrinkti.

Nusivylęs ir skyrium, ir „valstiečiais“ apskritai
Ne kartą pokalbio metu J. Bertašius pabrėžė, kad komitetas ne partinis, tačiau, žiūrint viešai socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtas nuotraukas, matyti ne vienas dar tebepriklausantis ar priklausęs Lietuvos ir valstiečių žaliųjų sąjungos (LVŽS) Šakių skyriui, kurio ilgamečiu vadovu ir buvo pats J. Bertašius. Jis paaiškino, kad į komiteto susirinkimą gali ateiti kas tik nori, o atėjusieji partiniai turi laiko apsispręsti, ar norės stabdyti narystę LVŽS, kai kurie esą tai ir padarę.

„Dar bent desėtką tokių žinau“, – užtikrintai kalbėjo komiteto „Už Šakių rajono gyventojų ateitį“ lyderis.

Jis neneigė, kad yra nusivylęs ne tik LVŽS Šakių skyriumi, bet ir „valstiečiais“ bei jų vykdoma politika apskritai. Žinoma, pirmiausiai jis nuoskaudą jaučia vietiniams, kurie nerado laiko ir neparodė noro nei susitikti, nei padėkoti už ilgametį darbą, o gal ir į partiją grįžti pasiūlyti.

„Stabdžiau narystę, praėjo metai ir nieko. Matyt, nebuvo noro, buvau kuklus, bet „valstiečių“ veikla nusivylęs plačiąja prasme. Seimo nariai turi daugumą, o rinkėjai „pamaloninti“ tik didėjančiais mokesčiais visose srityse“, – sakė J. Bertašius.
Kalbėdamas apie komitetą jis informavo, kad jo veikla bus vykdoma asmeninėmis lėšomis.

„Pagrindinis rėmėjas mano šeima, o kas norės ir kiek galės – prisidės. Kitų šaltinių ir negaunam, ir nepripažįstam“, – sakė pašnekovas.

Stipri praeitis lėmė dabartį
„Absoliučiai nepriimtini“ buvusiam ilgamečiam rajono vadovui atrodo ir dabartinės valdžios sprendimai. Jam nesuprantama, kaip „dingsta iš seniūnijų buhalteriai, dingsta socialiniai darbuotojai, žmonės nueina į seniūniją ir nėra pas ką deklaruoti“.
„Pagrindinė vertybė ir valstybės pamatas yra žmogus. Ne žmogus turi valdininkėlio ieškoti, o jis turėtų eiti pas žmogų. Mūsų tikslas ir yra eiti arčiau žmogaus, nes vien dideliu koncertu žmonių nepasotinsi“, – kalbėjo būsimas kandidatas į merus, pabrėžęs, kad jam vadovaujant rajonui sistema veikė puikiai ir niekas nesiskundė, o „dabar gaila, kad viskas sugriauta“.

J. Bertašiui už savo darbus ir praeitį ne gėda, nes „tik dėl stiprios praeities veikia ir dabartis“. Jis akcentavo, kad tai jo vadovavimo metu buvo pradėti įgyvendinti tiek pasiesarčio, tiek skvero ar kiti projektai, kurie dabar tik tęsiami, o esą pristatomi kaip šios valdžios nuopelnas.

„Dar man būnant meru tie darbai buvo pradėti. O kur kiti projektai? Daug ko nematau. Kur dingo Griškabūdžio darželis, kur „Varpo“ stadionas, lyno kelias jau turbūt išvis po užraktu, o kaip su Lekėčių darželiu?“ – teiravosi pašnekovas.
Neneigia girdėjęs atsiliepimų, kad jam nereikėtų brautis į valdžią, tačiau J. Bertašius sako, jog per šį laiką tiek pailsėjo, kad dabar jaučia didžiulį energijos ir jėgų antplūdį.

„Jeigu Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas yra mano gimimo metų ir beveik vieno mėnesio ir jis gali vadovauti stipriausiai pasaulio valstybei, tai ką aš, Juozas Bertašius, Šakių žemdirbiškam rajonui nesugebėsiu vadovauti?“ – retoriškai į klausimą, ar nereikėtų pailsėti, atsakė J. Bertašius.

Manipuliacija ir vienadienis tikslas?
O kaip šią situaciją bei savo partiečius jau kitame judėjime vertina dabartinis Šakių LVŽS skyriaus pirmininkas Raimondas Januševičius? Jis patikino, kad šiuo metu yra gauti trijų narių prašymai išeiti iš partijos.

„Žinau tik tiek, kad žmonės buvo įkalbinėjami. Žinau net keletą, kurie buvo suklaidinti – buvo paprašyta tik padėti. Visgi manau, kad dar čia susišachmatuos, kai supras, kas čia įvyko“, – kalbėjo R. Januševičius.

Jis sako, kad galbūt apie šią situaciją reikėtų klausti net ne jo, o tų žmonių.

„Kaip tiems žmonėms atrodo, kai būdami „valstiečių“ skyriaus nariais kuria jau kitą judėjimą. Aišku, laisvas pasirinkimas, čia nesukarinta, bet yra paprastas ir elementarus žmogiškumas“, – mintimis dalijosi „valstiečių“ skyriaus pirmininkas.
Kita vertus, kaip sako jis, jeigu jie palieka skyrių, galbūt ideologiškai jie ir nebuvo „valstiečiai“.

„Gal tada jie partijai priklausė dėl socialinių garantijų. Gaila, kad jais manipuliuojama iki šiol, bet laikas parodys, ar tai tikrai teisingas sprendimas. Manau, čia tas judėjimas tik vieniems rinkimams“, – įžvalgomis dalijosi R. Januševičius.

  

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.