Bendradarbiavimo posėdyje – apie pandemiją, migrantų krizę ir naujus projektus

Penktadienį Lenkijoje, Balstogėje, vyko Pasienio bendradarbiavimo darbo grupės posėdis, kuriame Lietuvos delegacijai vadovavo rajono meras, Marijampolės regiono plėtros tarybos kolegijos pirmininkas Edgaras Pilypaitis.
 
Sveikindamas posėdžio dalyvius E. Pilypaitis teigė, kad susitinkama iššūkių akivaizdoje: praėjusiais metais prasidėjo pasaulinė Covid-19 pandemija, o šiais metais šalis susiduria su hibridine ataka ir su migracijos krize. E. Pilypaitis posėdžio dalyviams linkėjo, kad susitikimas taptų pagalba su krizėmis susiduriančių institucijų atstovams sprendžiant šių dienų problemas.

Kartu su Lietuvos delegacija posėdyje dalyvavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Marijampolės departamento atstovė Loreta Radzevičienė, kuri apžvelgė Covid-19 ir kitų užkrečiamųjų ligų situaciją Marijampolės regione. Atstovė pastebėjo, jog, lyginant vakcinacijos rodiklius, Lietuvoje pasiskiepijusių asmenų dalis yra didesnė nei Lenkijoje, o Šakių rajono savivaldybėje iš visų Marijampolės regiono savivaldybių yra paskiepyta daugiausia gyventojų – 60,5 proc. Tai viršija šalies vidurkį.

Susitikime dalyvavęs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Marijampolės departamento direktorius Gediminas Gvazdaitis pasikeitė su Lenkijos kolegomis informacija apie afrikinio kiaulių maro ir paukščių gripo situaciją.

Posėdyje taip pat dalyvavo Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovai bei Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Harimantas Poškevičius. Aktualią šių dienų problemą – nelegalią migraciją – gvildeno Valstybės sienos apsaugos tarnybų atstovai. Varėnos pasienio rinktinės Sienos kontrolės skyriaus viršininko Andrius Lažaunyko teigimu, šių metų liepos mėnesį buvo didžiausias nelegalių migrantų srautas – vien Varėnos rinktinės teritorijoje sieną kirto daugiau nei 2 tūkst. migrantų.

Apibendrindamas posėdžio rezultatus Lietuvos delegacijos vadovas E. Pilypaitis pabrėžė, kad vieni kitų supratimas, pagalba ir palaikymas yra būtini norint įveikti šių dienų krizes.   
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.