Voveriai atsikratys seno kultūros centro pastato

svelnyte seniune voveriai
Kidulių seniūnė Renata Švelnytė džiaugiasi, kad šiais metais pagaliau pavyks nugriauti Voveriuose prieš septynis dešimtmečius statytą kultūros namų centro pastatą, kuris jau daug metų yra avarinės būklės. (D. Pavalkio nuotr.)


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Rajone tęsiamas senų, avarinės būklės, nenaudojamų pastatų griovimo vajus – šį kartą užsimota nugriauti buvusių kultūros namų pastatą Voveriuose. Žadama, jog šią savaitę jau prasidės realūs pastato griovimo darbai.

Tuščią, nenaudojamą apie 400 kv. m 1960 m. statytą kultūros centrą smarkiai apniokojo ir laikas, ir patys žmonės. Dabar dviejų aukštų mūrinis avarinės būklės pastatas stūkso ant Voverių tvenkinio pakrantės it vaiduoklis.  

„Kalbos apie šio pastato nuosavybę sklandė tarp žmonių, kad jis kažkam teko už pajus, kai ardėsi kolūkiai, tačiau tai nėra tiksli informacija, be to, ir patys savininkai nieko nedarė su tuo pastatu, jeigu jie ir buvo. Taip ir liko jis stovėti – niokojamas, iš jo viskas išnešta, kas tik galėjo būti naudinga“, – sako Kidulių seniūnė Renata Švelnytė.

2011 m. rajono taryba priėmė sprendimą šį pastatą nurašyti ir pavedė seniūnui jį nugriauti, tačiau realiai lėšų tokiai procedūrai buvo skirta tik šįmet. Anot seniūnės, pastatas per ilgus metus buvo nusiaubtas, nes į jį vis lindo žmonės, išnešė iš jo viską – radiatorius, langus, duris, o dabar stūksojo jau avarinės būklės.

„Tas statinys dabar jau kėlė grėsmę žmonių saugumui, nes į jį galima patekti, o tai gali sukelti ir pavojų žmogaus gyvybei. Labai gerai, kad jį pagaliau pavyks nugriauti – liks puikus sklypas, teritorija prie ežero kranto, kurią galima panaudoti prasmingiau“, – teigia R. Švelnytė.

Pasak seniūnės, pastato griovimo darbai atidėti buvo iki šios savaitės, nors rangovai darbus galėjo pradėti ir anksčiau. Voveriuose vyko vaikų vasaros stovykla, tad buvo baiminamasi dėl vaikų saugumo. Kidulių seniūnijai pavyko nupirkti pastato griovimo darbus už beveik 12 tūkst. eurų, o už šią sumą rangovai AB „Betono trupinimas“ pastatą ne tik nugriaus, bet ir apdoros (sutrupins) statybines atliekas. Vėliau statybinį gruzą žada realizuoti pati seniūnija, kad bent iš dalies atsipirktų pastato nugriovimo kaštai. Trečiadienį įmonė jau atvyko į vietą ir žada pastatą nugriauti per penkias dienas.

Voveriuose yra dar vienas skaudulys – buvęs mokyklos pastatas. Tiesa, jame veiklos kol kas vyksta – čia įsikūrusi biblioteka, buriasi bendruomenė „Jotija“, patalpomis naudojasi įmonė „Eglėšakis“, tad kol kas jam sunykimas negresia. Anot seniūnės, mokyklos pastato būklė vis tiek kasmet prastėja, nes minėtas veiklas vykdančios organizacijos šildosi elektra tik tas patalpas, kuriomis naudojasi, o bendra nešildomo pastato būklė su kiekvienais metais menksta vis labiau. Tačiau pastatas Voveriams labai svarbus ir reikalingas. Kad ir šią vasarą, kada vyko vaikų vasaros stovykla, stovyklautojai glaudėsi būtent mokyklos sporto salėje.

Dar vienas pastatas, kuriuo mielai atsikratytų Kidulių seniūnija – buvusi mokykla Žygėnuose. Pasak seniūnės, šį pastatą jau buvo ne kartą bandoma parduoti per aukcioną, tačiau kol kas visi mėginimai nesėkmingi, nes niekam jo neprireikė. Tiesa, kliūtis parduodant gali būti dar ir tai, jog šiame pastate iš kito galo yra įkurta pora būstų, yra gyvenama, tad gal pirkėjus atbaido tai, kad pastatas nėra visiškai tuščias.

2020 m. Šakiuose nugriauti Vytauto g. 9-uoju ir Vytauto g. 7-uoju numeriu pažymėti namai už beveik 6 tūkst. eurų. Nugriauti Šakių ligoninės kieme buvę senieji pastatai bei viešasis miesto tualetas prie centrinio turgelio, kurių griovimo darbams rajono taryba buvo skyrusi 35 tūkst. eurų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.