Atliekų tvarkymo klausimai vis nesibaigia

zaveckas simonėlis
Iš dešinės: UAB Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro direktoriaus pavaduotojui Tautvydui Zaveckui bei Klientų aptarnavimo skyriaus vadovui Sauliui Šimonėliui buvo išsakytos problemos, kylančios dėl atliekų tvarkymo, svečiai akcentavo, kad kad jiems svarbu pasiekti projekto rodiklius. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Seniūnai praėjusį antradienį ne tik susitiko su naujai išrinkta rajono valdžia, bet aptarė vis dar aktualų klausimą – kapinių atliekų tvarkymą.

Pasitarimo pradžioje rajono meras Raimondas Januševičius 60-mečio proga pasveikino Lekėčių seniūną Ričardą Krikštolaitį linkėdamas, kad nepritrūktų energijos, pastangų, noro dirbti Lekėčių kraštui. Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos vardu kolegą sveikino ir padėką už ilgametį, nuoširdų ir atsakingą darbą, iniciatyvas puoselėjant krašto tradicijas, aktyvų dalyvavimą asociacijoje įteikė Griškabūdžio seniūnas Saulius Naumavičius,  linkėjo prasmingų darbų, sėkmės visose veiklos srityse.

Seniūnams buvo pristatyti ir naujieji vicemerai, posėdyje dalyvavo ir kol kas dar nepatvirtintas administracijos direktorius Vytautas Ižganaitis, seniūnai sveikindami juos linkėjo gero komandinio darbo.

Vėliau didelę pasitarimo dalį užėmė diskusija su UAB Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro (MAATC) atstovais, direktoriaus pavaduotoju Tautvydu Zavecku bei Klientų aptarnavimo skyriaus vadovu Sauliumi Šimonėliu. MAATC atstovai priminė, kad Šakių savivaldybėje 108 antžeminių konteinerių aikštelių statyba baigta, iš projekto, kurio pabaiga numatoma lapkričio 1d., likę įsigyti ir pastatyti maisto atliekų surinkimo konteinerius.

„Didžiausias šiai dienai mums išlieka galvos skausmas – kapinių atliekų tvarkymas, – problemą įvardijo S. Šimonėlis. – Kai kur prie kapinių esančiose aikštelėse stovi po 6–8 konteinerius, o per metus jie buvo aptarnauti, t.y išrašytos tik dvi sąskaitos už kapinių atliekų tvarkymą. Pagal reikalavimus konteineris turi būti aptarnaujamas kaip su vežėju sudaryta sutartis, kas dvi savaitės. Prašymas seniūnų ir būtų pasilikti tiek konteinerių ir tokį tūrį, kad tiek rūšiavimo, tiek žaliųjų atliekų konteineriai būtų pakeliami tokiu dažniu, koks yra įteisintas teisės aktuose.“

T. Zaveckas pridūrė, kad ypač tuščių neaptarnautų konteinerių administravimas apkrauna MAATC specialistus.

„Mes turime pasiekti rodiklius, kad mums neatimtų projektinių lėšų“, – tvirtino T. Zaveckas.

Seniūnai siūlė MAATC įsidiegti tokią konteinerių aptarnavimo sistemą, per kurią seniūnijos pačios galėtų administruoti konteinerių išvežimą.

Kaip žinia, mūsų savivaldybėje visas kapinių atliekas seniūnijų darbininkai rūšiuoja, žaliąsias atliekas veža į kompostavimo aikšteles, taip taupydami ne tik lėšas, bet ir užtikrindami tvarką prie kapinių. Kudirkos Naumiesčio seniūnas Edvardas Belevičius pasakojo, kad konteinerius net rakina, kad į juos nebūtų primesta netinkamų atliekų. Lekėčių seniūnas R. Krikštolaitis taip pat pasidalino patirtimi, kad atliekas vieną kartą per savaitę išrūšiuoja, todėl mišrių atliekų pernai per metus susidarė gal tik 200 kilogramų.

Šakių seniūnas Dalius Jasevičius visgi nenorėjo sutikti, kad reiktų susimažinti konteinerių kiekį prie kapinių, akcentuodamas, kad ypač prieš Motinos, Tėvo, Visų šventųjų dienas susikaupia daug atliekų, susimažinus konteinerių kiekį, pasidarytų prie kapinių šiukšlynas.

„Manau, neturime į atliekų konteinerius versti bet ką, kad pasiektume rodiklius. Ne šituo keliu turime eiti, o rasti kažkokį kompromisą. Vienas iš MAATC dalininkų yra ir Šakių savivaldybė, mes negalime patys sau kenkti, kad jūs pasiektumėte rodiklius. Iki šiol mūsų savivaldybėje buvusi tvarka, kuomet kapinių atliekos yra pačių rūšiuojamos, manau, yra tinkama“, – svarstė meras.

Pasitarimo dalyviai ir daugiau klausimų turėjo MAATC atstovams: Lekėčių seniūnas skundėsi, kad dabartinis atliekų vežėjas su turima technika ne visur privažiuoja, ypač žiemos periodu, kai slidu, kad aikštelėse stovi ypač neišvaizdūs mišrių komunalinių atliekų konteineriai.

Kaip informavo MAATC atstovai, netrukus numatomas skelbti konkursas mišrių komunalinių atliekų išvežimui ir tikisi iš naujo vežėjo daugiau atsakingumo.

Vicemeras Darius Jakavičius teiravosi, kada rajone atsiras tekstilės konteineriai. Kaip informavo MAATC atstovas T. Zaveckas, yra susitarimas su „Ecoservice“, kurie Šakių mieste turėtų pastatyti 11 tekstilės atliekų surinkimo konteinerių ir juos aptarnaus nemokamai, o atskiras tekstilės atliekų surinkimas Lietuvoje taps privalomas nuo 2025 m. sausio 1 d.

„Kol kas tekstilės konteineriai stovės tik Šakių mieste. Kadangi tai yra „Ecoservice“ iniciatyva, statyti kaimiškose vietovėse jie bijo, kad konteineriai nebūtų užversti nešvariais rūbais, nes vėliau tekstilė perdirbama ar skiriama antriniam panaudojimui“, – pridūrė Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė Kristina Juodvalkienė.

Rajono meras MAATC atstovų klausė ir dėl naujai rajone įrengtų antžeminių konteinerių aikštelių plėtros. Jis teiravosi apie galimybę kai kurias aikšteles aptverti ar galimybę papildomai įrengti naujų požeminių aikštelių Šakių mieste. Kaip paminėjo K. Juodvalkienė, buvo kalbėta, kad renkamas poreikis, kiek ir kuriose seniūnijose esančias konteinerių aikšteles reiktų aptverti ir kiek lėšų skirti iš savivaldybės biudžeto. Su tuo nenorėjo sutikti rajono meras sakydamas, jog jei MAATC numatęs minėtų aikštelių infrastruktūros plėtrą, tai biudžeto lėšas naudoti reiktų tik kraštutiniu atveju.

Vėliau pasitarimo metu seniūnai išsakė ir problemas, rūpesčius, su kuriais susiduria, kvietė naująją valdžią apsilankyti seniūnijose ir patiems pamatyti, kuo kvėpuoja seniūnijos. Savivaldos vadovai pažadėjo aplankyti visas seniūnijas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.