Sūrių krašte akis bado apleisti sklypai

apleistos sodybos pruseliai
Kaimynai gėdija šioje sodyboje gyvenančią moterį ir jos sūnų, kad negali apsišienauti. L. Poškevičiūtės nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Ne viename rajono kaime vis daugėja tuščių, apleistų sodybų, tokie pastatai-vaiduokliai akis bado ir važiuojant per Prūselių gyvenvietę (Šakių sen.).

Prūseliai garsūs savo „Sūrių namais“, čia Ritinių bendruomenės centro moterys muša sviestą, gamina sūrius ir visa tai demonstruoja į kaimą atvykstantiems turistams. Tačiau važiuojant į Prūselius Miško gatvėje visai šalia kelio galima pamatyti net tris žolėmis apaugusias, neprižiūrimas sodybas.

„Sekmadienį buvo atvykę į sūrio edukaciją svečiai iš Latvijos, gėda mums, kad važiuodami per gyvenvietę turistai mato žolėmis apžėlusias sodybas“, – kalbėjo Prūselių seniūnaitė Zita Ilgūnaitienė.

Iš trijų tokių sodybų vienoje, anksčiau buvusios parduotuvės pastate, niekas negyvena. Nustojus veikti parduotuvei, pastatą nupirko Gintautas (red. pavardė žinoma), tačiau šiuo metu jis gyvena Vilniaus r., namas (greičiausiai už skolas) yra areštuotas.

Miško gatvės gyventoja Vida Jociuvienė, gyvenanti tarp dviejų žolėmis apėjusių sodybų, pasakojo, kad tokioje kaimynystėje ne itin malonu gyventi. Ji įsitikinusi, kad kaimynystėje gyvenantis Gintautas galėtų pastatą tiesiog parduoti, jei jau pačiam nereikia. Moteris prisiminė, kad, dar gyvenant kaimynui, name kilo gaisras, jis pats vos liko gyvas.

Seniūnaitė pridūrė, kad nemažai gyventojų turi kęsti ir Pievų gatvėje esančios gyventojos Ritos (pavardė red. žinoma) žolėmis apaugusio sklypo kaimynystę. Čia sodyba taip pat retai šienaujama, tad kaimynai neapsigina nuo iš sodybos atšliaužiančių invazinių šliužų. Gyventojai pasakojo, kad sodyboje gyvena ir sūnus, kuris, jų manymu, tikrai galėtų apsišienauti sodybos teritoriją.

„Prašėm ir Šakių seniūno duoti priemonių apsiginti nuo vabalų. Žydi šioje sodyboje piktžolės, paskui apsikrečia ir kiti sklypai. Raginom kaimynę apsitvarkyti, tai tik supyko...“ – pasakojo seniūnaitė.

Kad apleistos sodybos darosi tikras galvos skausmas tiek gyventojams, tiek seniūnams, rašėme ne kartą. Kalbintas Šakių seniūnas Dalius Jasevičius tik pečiais gūžčioja.

„Esam su bendruomene kalbėję apie tuos apleistus namus. Žinau, kad pati bendruomenė bandė raginti tuos žmones apsišienauti. Kol kas šiuo atveju seniūnija nieko negali padaryti. Tai privatus turtas ir teritorija, mes negalim eiti ir pjauti žolę. Pabandysiu vėl pasitarti su bendruomene, kaip galbūt kartu galėtume spręsti šią problemą“, – trumpai komentavo seniūnas.

Dar pernai taryba patvirtino „Šakių rajono savivaldybės teritorijoje esančio apleisto ar neprižiūrimo nekilnojamojo turto nustatymo tvarkos aprašą“. Seniūnai teikė informaciją apie jų teritorijose esančius apleistus ir neprižiūrimus pastatus Apleisto ar neprižiūrimo nekilnojamojo turto nustatymo komisijai, ši įvertino statinius. Vėliau sudarytas Šakių rajono savivaldybės teritorijoje esančio apleisto ir neprižiūrimo nekilnojamo turto sąrašas buvo teikiamas tarybai, o ši gruodį jį patvirtino, jame 11 pastatų, sąrašas yra paviešintas savivaldybės interneto puslapyje. Tarybos sprendimu apleistiems ar neprižiūrimiems pastatams, įtrauktiems į nenaudojamų, naudojamų ne pagal paskirtį, apleistų arba neprižiūrimų patalpų ir statinių sąrašą, nustatytas 3 proc. nekilnojamojo turto mokestinės vertės  tarifas. Apie visas šias procedūras, be abejo, yra informuojami ir turto savininkai.

Kaip paaiškino savivaldybės Ūkio ir investicijų skyriaus vyriausiasis specialistas Laimutis Kasparevičius, iki rugsėjo 15 d. seniūnai vėl renka ir pateiks informaciją apie apleistą ar neprižiūrimą jų teritorijose esantį nekilnojamąjį turtą, o gruodį taryba jį vėl tvirtins.

Tačiau, pasak gyventojų, tokios priemonės kol kas jų nedžiugina, apleisti pastatai kaip stovėjo, taip ir stovi.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.