Mažuma prie sienos rėmė valdžios atstovus

mazumos valanda sakiuose
Pirmąkart surengtoje mažumos valandoje klausimų valdžios atstovams netrūko, netilpus laike mažumos valanda buvo pratęsta, tačiau diskusijos tarp valdžios atstovų ir opozicijos tęsėsi ir jai pasibaigus. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Pagal pasikeitusį Vietos savivaldos įstatymą ne rečiau kaip kartą per pusę metų vieno iš tarybos posėdžių pabaigoje yra organizuojama savivaldybės tarybos mažumos valanda, kurios metu mažumos atstovai gali užduoti klausimus rajono vadovams, komitetų ar komisijų pirmininkams. Šakiuose ši valanda pirmąkart surengta praėjusį penktadienį, tačiau ne tik mažumos atstovai pastebėjo, kad joje trūko pagarbos, neapsieita ir be nuo rinkimų besivelkančių nuoskaudų, kad pirmas blynas prisvilo, pripažino ir meras Raimondas Januševičius.

Klausimų valdžios atstovams turėjo ne tik opozicijoje dirbantys Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovai, bet ir mažumoje esantys tarybos nariai Rima Rauktienė (komitetas „Vieningi zanavykai“) ir Ričardas Lekavičius (Regionų partija). Tad netilpus laike mažumos valanda buvo pratęsta.

Mažumos valandą pradėjęs opozicijos lyderis Edgaras Pilypaitis dar kartą priminė apie Kelių priežiūros bei Ūkio programų vykdymą, vardijo skirtas ir panaudotas bei neįsisavintas lėšas. Į tribūną stojęs vicemeras Egidijus Peleckis tikino, kad lėšos įsisavinamos ne blogiau nei pernai tuo pačiu metu, bet sutiko, kad pasikeitus valdžiai keturių žmonių išėjimas sklandų darbą apsunkino. Tą nekart yra pripažinęs ir administracijos direktorius Vytautas Ižganaitis, akcentavęs, kad nors ir sulaukta papildymo, bet trūksta kvalifikuotų specialistų, o nekonkurencingi atlyginimai trukdo juos pritraukti. Buvęs meras E. Pilypaitis mestelėjo repliką, kad gal kai kurių buvusių darbuotojų nereikėjo išvadinti rudnosiukais, nereikėjo jiems rodyti nepagarbos ir jie galimai darbus savivaldybėje būtų tęsę...

Jis taip pat citavo atlikto Vidaus audito skyriaus išvadas apie tai, kad visgi Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus reformai nebuvo pasirengta (skyrius padalintas į du atskirus) – iki rugpjūčio (o sprendimas priimtas gegužę) dar nebuvo parengti skyrių veiklos nuostatai, pareigybiniai aprašai, o dėl pusės neužimtų etatų sukeliama rizika šiems skyriams priskiriamų funkcijų vykdymui ir pan.

„Auditas tam ir buvo, kad pamatyti situaciją, kur galėtume pasitempti“, – replikavo meras R. Januševičius.

Beje, spaudos konferencijos metu šis skyrių atskyrimas dabartinės valdžios įvardytas kaip sėkmingas darbas.

Tarybos narys, buvęs administracijos direktorius Dainius Grincevičius priminė, kad skatinant gyventojus renovuotis daugiabučius buvo tvarkomi ir kiemai, išplečiant stovėjimo aikšteles ir pan. Tiems darbams šiems metams buvo numatyta rekordinė 250 tūkst. eurų suma, tačiau nė vienos aikštelės įrengimo darbai nenupirkti, kad darbai nevyksta, matoma ir plika akimi. V. Ižganaitis su E. Peleckiu tvirtino, kad viskas, kas pažadėta, bus įrengta, kiemai prie daugiabučių esą bus tvarkomi pasibaigus renovacijai kompleksiškai, tačiau konkrečiau nebuvo patikslinta, ar bus lėšos perkeltos į kitus metus, jei šiemet su darbais nebus spėta.

Tiesa, informuota, kad baigiamas ruošti techninis projektas dėl seniai lauktos aikštelės prie Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro.

Ne pirmą kartą akcentuojama, kad atliekant darbus kartu bus sprendžiama ir paviršinioų nuotekų problema, nors E. Pilypaitis teigė, kad tai buvo daroma ir jam vadovaujant. O ir apskritai, jo žodžiais, buvusios valdžios nepaisoma.

„Visur mūsų nereikia, mūsų pasiūlymai įsijungia kaip raudona lemputė“, – teigė opozicijos lyderis.

Šiek tiek pakilti virš ūkinių klausimų siūlė R. Rauktienė, pirmiausiai mero pasiteiravusi, kas gi yra vietos savivalda, ką ji reiškia ir kaip ji veikia. Ji grįžo prie Savivaldos dienos minėjimo, į kurį nebuvo pakviestas nė vienas tarybos narys, nors būtent tarybos nariai priėmė sprendimą skirti lėšas bažnyčiai, ir tai valdžios atstovai pristatė kaip bendrą visų dovaną. Tarybos narė pabrėžė, kad nebuvo parodyta elementarios pagarbos tiesiog pakvietimu į šią dieną ir ji nekalba apie dovanas, vaišes ar dar kažką. Meras už šį nesusipratimą sakė galintis atsiprašyti ir atsiprašė, bet pridūrė, kad buvo priimtas sprendimas šventę minimalizuoti.

Tarybos narei Gerdai Dobrovolskytei užkliuvo per spaudos konferenciją mero pasakyta mintis, kad jeigu yra sprendimas kompensuoti mokytojų atvykimo į darbą išlaidas, tai už medikų atvykimą esą atsakinga pati įstaiga. Visgi per mažumos valandą R. Januševičius patikslino esą poreikis yra analizuojamas, esą neatmetama galimybė dėl nemokamų autobusų maršrutų, tik klausimas atviras, ar tokie maršrutai gelbėtų į darbą Šakiuose atvykstančius medikus...

Tarybos narė Rasita Grincevičienė kėlė klausimą dėl prekybos centro „Lidl“ atsiradimo tikslingumo gyvenamojoje zonoje, tačiau apie tai – kituose „Draugo“ numeriuose. Jos kolega Artūras Varankevičius prašė konkrečiai įvardyti, kokiu teisiniu pagrindu buvo priimtas vienašališkas mero sprendimas „sumažinti Šakių šilumos tinklų strateginį planą“, patvirtintą tarybos. Nors iš mero lūpų skambėjo paaiškinimai apie racionalumą, bet teisinis pagrindas įvardytas nebuvo.

R. Lekavičius pirmiausiai atkreipė dėmesį, kad nors mažumos valanda yra tarybos posėdžio tęsinys, bet jai, tarybos nario žodžiais, parodyta nepagarba, mat salėje išties buvo mažuma – nei seniūnų, nei skyrių vedėjų, kurie iki paskelbtos pertraukos buvo. Tiesa, įstatyme nėra konkrečiai apibrėžta, kad jie dalyvauti turėtų. Tiesa, Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Jurgita Bosikienė kilus klausimams į salę buvo pakviesta. Be to, R. Lekavičius pažymėjo, kad rinkimų periodas pasibaigė, todėl siūlė atsakingiau mėtytis tokiais pažadais, kaip tiltų per Nemuną statyba (apie tai kalbėta per spaudos konferenciją) ar bent jau pirmiau vizijas prašė pristatyti tarybai. Taip pat užsiminė apie ne dienomis, o valandomis Šakių autobusų parke kaistančią atmosferą, apie kurią meras patikino žinantis, tik drastiškų sprendinių esą nesiimama.

Konkretumo iš valdžios atstovų nebuvo ir atsakant į Vaido Balčiūno klausimą dėl kelio Kiduliai–Gelgaudiškis, kuris buvo pirmasis už brūkšnio ir prioritetinis. E. Peleckis tik informavo, kad nėra aiškumo iš Automobilių kelių direkcijos, tad nėra aiškumo ir iš jų.

„Keičiasi finansavimo tvarka iš Kelių direkcijos, bet dar savivaldybė nėra gavusi sąrašo, kurį mes galėtume koreguoti, keisti, stumdyti ar dar kažką daryti“,  sakė E. Peleckis.

E. Pilypaitis teiravosi dėl vicemero Dariaus Jakavičiaus ir Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo Dariaus Aštrausko po mokyklas vežiotų socialdemokratų inicijuotos akcijos metu surinktų mokyklinių priemonių, klausė, ar tai suderinama su administracijoje užimamomis pareigomis. Be to, esą tarp mokyklinių priemonių buvo ir partinė agitacija, nors vicemeras sakė, kad tik maišeliai buvo su socialdemokratų partijos logotipu, o E. Pilypaičiui užmetė, kad tai jo partijos reklaminiai laikraščiai buvo vežami savivaldybės transportu...

Žodžiu, karo kirvis tarp valdančiųjų ir opozicijos mažumos valandos metu užkastas nebuvo, o dar posėdžio metu palietus neseniai Šakiuose viešėjusių ukrainiečių klausimą meras žodžių į vatą nevyniojo ir buvusios valdžios susitikimą su svečiais išvadino užstalės reikalais ir šaikos noru pašvęsti.

Galima suprasti, kad mero reakciją iššaukė socialiniame tinkle E. Pilypaičio publikuotos nuotraukos su ukrainiečiais, R. Januševičius sakė matęs „nustatytą buteliais stalą“, nors R. Grincevičienė prašė bent karo akivaizdoje susitelkimo ir buvimo kartu, iškėlė mintį, kad galbūt ir buvusi valdžia galėjo būti informuota apie vizitą.

Į mero žodžius sureagavo R. Lekavičius, siūlęs tai svarstyti Etikos komisijoje.

„Manau, stipriai prisikalbėjote“, – sakė R. Lekavičius, rekomendavęs merui valdytis.

R. Grincevičienė teigė, kad išties buvo nemalonu prieš svečius, kuriems po vienos nakvynės jų „Jundulos“ viešbutyje kitai nakvynei ten nebuvo leista pasilikti, nors R. Januševičius teigė esą svečių priėmimui buvo pasiruošta, apgyvendinimu pasirūpinta... Visgi svečių priėmimas ne šios publikacijos tema, juolab kad tai akivaizdžiai gaubia migla – kas ir kodėl jų važiavo paimti, kodėl jie nebuvo apgyvendinti Kaune, neatpažinti ir nesutikti savivaldybės priimamajame ir pan.

Tarybos posėdžiai, kaip ir spaudos konferencija bei mažumos valanda, buvo tiesiogiai transliuojami „YouTube“ kanale.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.