Maisto atiduotuvė duris atvers ir Šakiuose: kas, kaip, kodėl?

atiduotuve sakiuose planas
„Maisto bankas“ plečia savo veiklą šalies savivaldybėse atidarydamas maisto atiduotuves, kuriose nepasiturintys žmonės gali patys nemokamai pasirinkti norimų produktų. Nuo kitų metų sausio tokia atiduotuvė duris atvers ir Šakiuose, buvusios Vaido Šedbaro autodalių parduotuvės patalpose, Bažnyčios gatvėje.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Prieš porą mėnesių Vilniuje labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ atidarė pirmąją maisto atiduotuvę Lietuvoje, o šiandien tokių atiduotuvių visoje šalyje jau galima suskaičiuoti 14. Lapkričio pabaigoje savo skyrių „Maisto bankas“ ketina įkurti ir Šakiuose. Čia nuo kitų metų sausio startuos maisto atiduotuvė, kurioje nepasiturintys žmonės galės patys susirinkti produktų krepšelį kaip įprastoje parduotuvėje, tik nemokamai. „Maisto banko“ produktus jau 10 metų sunkiau besiverčiantiems rajono gyventojams dalino ir iš jų karštą maistą virė VšĮ „Namai visiems“, tad ar nenukentės jų veikla?

Rajono savivaldybės vicemero Dariaus Jakavičiaus teigimu, gavus užklausą, ar norėtume Šakiuose turėti maisto atiduotuvę ar ne, buvo nuspręsta priimti šį „Maisto banko“ pasiūlymą.

„Manau, kad tai yra labai reikalinga paslauga mūsų rajono gyventojams, ir reikia džiaugtis,  kad „Maisto bankas“ ateina į Šakius“, – tvirtino D. Jakavičius, juo labiau, kad gaunančių socialinę paramą šeimų skaičius didėja – praėjusiais metais socialinė pašalpa buvo išmokėta 851 šeimai, o šių metų spalio 1 d. duomenimis, – 873 rajono šeimoms, pernai „Maisto banko“ produktais paremti 3 tūkst. 237, šiemet 3 tūkst. 181 asmuo iš 26 tūkst. savivaldybės gyventojų.  

Jam antrino ir savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Pilypaitytė, teigdama, kad sveikintinos visos iniciatyvos ir idėjos, kurios nepasiturintiems žmonėms suteikia materialinę pagalbą. Todėl, jos nuomone, reikia palaikyti „Maisto banko“ plėtrą steigiant maisto atiduotuves. Vedėjos žiniomis, kai kurios kitos šalies savivaldybės atsisakė atiduotuvių, tačiau priežasčių nežino, svarstė, galbūt jos turi kitas, stipresnes organizacijas.

Paklausta, ar dėl to nenukentės „Namai visiems“ veikla, Socialinės paramos skyriaus vedėja įsitikinusi, kad gyvenimas nestovi vietoje.

„Manau, kad „Namai visiems“ galės daugiau dėmesio skirti labdaros valgyklai. Nevyriausybinės organizacijos gali akredituotis ir teikti kitas paslaugas. Jie galėtų save realizuoti socialinių paslaugų teikime“, – tvirtino D. Pilypaitytė, pabrėždama, kad žmonės nenukentės, nes jie paramą gaus, o „Namai visiems“ idėjų turi ir plečiasi, tad visiems užteks vietos po saule.

Giedrės ir Juliaus Šedbarų įkurta labdaros valgykla savo veiklą vykdo jau daugiau nei 10 metų. Kiekvieną dieną joje apsilankę žmonės gauna ne tik karštos sriubos lėkštę, bet, jei reikia, jiems suteikiama parama ir „Maisto banko“ produktais, ir drabužiais, ir kitais gerų žmonių paaukotais daiktais.

Į Šakius atėjus „Maisto banko“ atiduotuvei, automatiškai sumažės maisto parama, kuri būdavo skirta „Namai visiems“, todėl teiraujamės pačių valgyklos įkūrėjų, kaip tai atsilieps veiklai. Pasak G. Šedbarienės, nors jų organizacija turi ir daugiau veiklų, tačiau labdaros valgyklos veiklos, su kuria jie startavo, neketina stabdyti – senjorai, neįgalieji ir tie, kas negali savimi pasirūpinti, ir toliau bus remiami karštu maistu, tik nebus dalijama parama produktais.

„Mūsų bendradarbiavimas su „Maisto banko“ tęsis ir tikėsimės, kad labdaros valgyklai produktų užteks“, – tvirtino G. Šedbarienė, prašydama vietinius ūkininkus ir gyventojus prisidėti prie „Namai visiems“ labdaringos veiklos, kad produktų jų verdamai sriubai netrūktų.   

D. Jakavičius paminėjo, kad gautas ir „Maisto banko“ prašymas skirti 4 tūkst. eurų finansinės paramos atiduotuvės įrengimui – inventoriaus įsigijimui, smulkiam remontui, ūkio priemonėms, nuomos ir komunalinių mokesčių apmokėjimui. Tiesa, sprendimas dėl paramos skyrimo dar nėra priimtas, jis artimiausiame posėdyje bus pateiktas rajono savivaldybės tarybai.

„Maisto banko“ Kauno regiono vadovės Martynos Žirgulės teigimu, jų skyrius Šakiuose įsikurs dar šių metų lapkričio pabaigoje, o pati maisto atiduotuvė startuos nuo kitų metų sausio buvusios Vaido Šedbaro autodalių parduotuvės patalpose, Bažnyčios gatvėje. Čia planuojamas „Maisto banko“ paramos gavimas, sandėliavimas ir išdalinimas stokojantiems.

Kaip informavo Kauno regiono vadovė, skyriuje dirbs vienas koordinatorius, tad bus sukurta viena darbo vieta mūsų rajono gyventojui, kuris bus atsakingas už visas veiklas, o jam talkins iš vietinių gyventojų sutelkta savanorių bendruomenė.

„Koks yra išskirtinumas visų šalyje atidaromų skyrių? Tai, kad maistas bus dalinamas atiduotuvės principu, nebebus suformuotų maisto paketų, kur būdavo nuspręsta, ką žmonės turėtų vartoti. Nepasiturintys gyventojai ateis ir patys rinksis kaip parduotuvėje, ko norės. Taip bus užtikrintas orus paramos dalinimas“, – įsitikinusi M. Žirgulė.

Pasak Kauno regiono vadovės, šiuo metu jų labdaros ir paramos fondas paramą teikia daugiau nei 230 tūkst. žmonių visoje Lietuvoje ir maistu remia 601 socialinę organizaciją. Tarp jų ir devynias iš mūsų rajono, tarp kurių ne tik „Namai visiems“, bet ir šeimynos, globos namai, Sintautų bendruomenė, Šakių socialinių paslaugų centras ir kitos.

„Mes tikimės, kad su jomis bendradarbiavimas nenutrūks, nors paskutinės galiojimo dienos maisto produktų ir sumažės, bet didmenos ir ūkininkų produktų mes turime nuolatos ir tuo pertekliumi galėsime dalintis“, – patikino Kauno regiono vadovė ir vylėsi, kad „Maisto banko“ produktų užteks visiems.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.