Galvojant apie centrą Šakiuose – vizitas Rietave

jaunimas_rietaveSausio 9 dieną grupė rajono savivaldybės politinės ir administracinės valdžios atstovų, aktyvaus rajono jaunimo ir jaunimo veiklai rajone neabejingų žmonių lankėsi Rietavo atvirame jaunimo centre „Aura“. Vizito metu domėtasi tokio centro veikla, įkūrimo aplinkybėmis, jo teikiama nauda. Patirties semtasi dėl to, kad ir Šakių rajone dėliojamos tokio centro užuomazgos.

Nuotr. Vizito metu šakiečiai domėjosi centro veikla, įkūrimo aplinkybėmis, nes tokį centrą galvojama kurti ir Šakiuose.

Su grupe Šakių rajono jaunimo iš įvairių pakraščių, jaunimo veiklai rajone neabejingų žmonių iš Kriūkų ir Lukšių, Rietave lankėsi ir vicemerė Rima Rauktienė, savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė Danutė Jurgutienė, Sveikatos ir socialinės politikos komiteto pirmininkas Darius Mikelionis, „Žiburio“ gimnazijos atstovė Margarita Liukaitienė. Rajono delegaciją priėmė savivaldybės meras Antanas Černeckis ir šios savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorius Egidijus Gricius. Rietavo savivaldybės atstovai šakiečiams itin išsamiai papasakojo apie antrus metus veikiančio Rietavo atviro jaunimo centro „Aura“ darbą, centro atsiradimo aplinkybes, jo veiklos principus ir ypatumus.
 
Oficialiai Rietavo atviras jaunimo centras „Aura“ atidarytas 2011 metų birželį – kaip ilgai puoselėta ir pagaliau išsipildžiusi Rietavo jaunimo svajonė. Jauni žmonės nuo 14 iki 29 metų šiame centre gali burtis ir turiningai leisti savo laisvalaikį bei realizuoti save daugybėje sričių. Centre itin vertinama savanorystės sklaida, skatinanti užsiimti įvairia visuomenine bei kūrybine veikla. Tiek šia veikla, tiek įvairiomis priemonėmis, esančiomis jaunimo centre „Aura“, siekiama integruoti jaunus žmones į socialinę aplinką, siekti ir ieškoti efektyvesnių darbo formų su jaunimu Rietavo savivaldybėje. Aišku, veiklos planuojamos atsižvelgiant ir į jaunimo poreikius bei norus.

Keliose patalpose galima žaisti biliardą, stalo žaidimus, stalo futbolą, stalo tenisą. Nenorintys tuo užsiimti gali tiesiog pabendrauti. Čia periodiškai vyksta įvairūs teminiai renginiai, kartais – net filmų peržiūros iki vėlyvo vakaro. Centro patalpų priežiūra rūpinasi patys centro lankytojai, kurie su centro vadove aktyviai dalyvavo ir kuriant centro lankymo taisykles. Džiaugiamasi, kad „Aura“ vos per pusantrų metų tapo neatsiejama savivaldybės kasdienybės dalimi. Nemokamomis centro paslaugomis kiekvieną dieną pasinaudoja apie 50 jaunų žmonių.

Apie atviro jaunimo centro kūrimą Šakiuose prabilta dar praėjusį pavasarį, kai keletas rajono atstovų dalyvavo šalies savivaldybių pasitarime dėl tokių centrų kūrimo. Po šio vizito į Šakius parvežta tik šios idėjos užuomazga ir oficialus Vyriausybės raštas, skelbiantis, kad atviri jaunimo centrai iki 2019 metų turi atsirasti kiekvienoje šalies savivaldybėje.

Tokio tipo centrų tikslas - įtraukti tas jaunimo grupes, kurios leidžia laiką gatvėse, nes ne visi jaunuoliai nori dalyvauti popamokinėje veikloje, programose ir pan. Bendravimas tarp darbuotojų ir jaunuolių - lygiavertis, abipusiai pagarbus, draugiškas. Nė vienas centro lankytojas neverčiamas prisitaikyti, keistis, o jei iškyla sunkumų, apie juos kalbama atsiradus pasitikėjimu grįstam santykiui. Net centro vidaus tvarkos taisykles dažniausiai kuria pats jaunimas.

Šakiuose jau pamažu iriamasi tokio centro atsiradimo link - diskutuojama dėl centro patalpų, aptarinėjamos būsimų centro darbuotojų darbo ir veiklos funkcijos, biudžete ieškomas pradinis finansavimas būsimiems etatams, mąstoma apie tinkamus tokiam darbui specialistus. Planuojama, kaip į tokio centro gyvenimą bus įtraukiamas rajono jaunimas.

Tai jau antras toks darbinis vizitas – praėjusio gruodžio viduryje šakiečiai lankėsi Kauno atvirame jaunimo centre „Vartai“.

Parengta pagal Dariaus Mikelionio informaciją.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.