Saugumo siekiantys naumiestiečiai viliasi aukščiausios valdžios dėmesio

puida akelaitisGiedrė PLEČKAITYTĖ
 
„Žmonės nesijaučia saugūs“, - taip po praėjusio savaitgalio tragiškų įvykių tvirtina Kudirkos Naumiesčio seniūnas. Susiklosčiusiai situacijai įvertinti praėjusį pirmadienį rinkosi speciali miesto bendruomenės taryba. Ji pripažino, kad policija per daug nutolo nuo gyventojų, todėl tikintis pagalbos nuspręsta kreiptis į rajono ir šalies aukščiausią valdžią.
 
Nuotr. Šakių rajono policijos komisariato viršininkas M. Akelaitis vakar pakvietė Kudirkos Naumiesčio seniūną V. A. Puidą, kraštietį tarybos narį K. Gudelevičių praėjusio savaitgalio įvykiams ir miesto saugumo klausimams aptarti.
 
Policija nutolo  
 
Po šeštadieninio įvykio, kuomet buitinio konflikto metu įkaušęs agresyvus vyriškis kirviu užkapojo sugyventinę ir kaimynę, pilietiškai atsakingi žmonės nenori daugiau tylėti ir miesto saugumo problemą kelia viešumon.
 
Apie miestui reikalingą didesnį teisėsaugininkų dėmesį prabilta dar rugsėjį. Kuomet rugsėjo 11-ąją, vidury baltos dienos neseniai iš įkalinimo įstaigos grįžęs vyriškis su bendru gėlių kioskelyje žiauriai nužudė verslininką V. Valavičių. Maža to, iš aukos besityčioję žudikai kiosko gėles išdalino praeiviams. „Jau tada sakiau, jeigu neįvykdysime visų įmanomų saugumo priemonių - tai bus tikrai nepaskutinė žmogžudystė Kudirkos Naumiestyje, - kalbėjo seniūnas V. A. Puida. – Policija pasidarė labai toli nuo mūsų. Marijampolėje - valdžia, kurios mūsų rajono vadas besąlygiškai klauso. Vietoj to, kad policija būtų arčiau gyventojų – tai dabar ji nutolo iki Marijampolės“. Tuo tarpu Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Mindaugas Akelaitis tvirtina, jog tokie teiginiai - nepagrįsti.

Be to, naumiestiečiai pamena rugsėjį po šiurpios žmogžudystės vykusį bendruomenės ir policijos susitikimą. Pasak vietinių, tada buvo pažadėta, jog policija 100 proc. reaguos į visus pagalbos šauksmus. „Buvo pasakyta, kad jūs praneškite. Maksimaliai bus reaguojama pagal galimybes. Tai taip ir yra. Policija reaguoja į visus įvykius, anksčiau ar vėliau į kiekvieną pranešimą važiuoja“, - telefonu sakė M. Akelaitis.

Vakar Šakių rajono policijos komisariate įvyko specialus susitikimas savaitgalio įvykiams aptarti. Jame, dalyvaujant policijos pareigūnams, Kudirkos Naumiesčio seniūnui, kraštiečiui tarybos nariui Kęstučiui Gudelevičiui, komisariato viršininkas akcentavo, jog tai yra atsitiktinumas, kad į šį iškvietimą nebuvo sureaguota. Mat tąkart budint 5 pareigūnams, nuo 20 val. vakaro iki truputį po vidurnakčio gauto pranešimo apie žmogžudystę, policija gavo 7 pranešimus apie įvykius įvairiuose rajono kampeliuose. Pasak M. Akelaičio, pamainomis dirbantys žmonės dirbo tiek, kiek galėjo. Todėl dėl apskrities komisariate atliekamo tarnybinio patikrinimo jis nesijaudina.     

Po šalį sudrebinusių dviejų įvykių, kuomet žiniasklaidoje policijai metamas šešėlis dėl nereagavimo į iškvietimus, Policijos departamentas prakalbo apie finansavimo stoką. Tad, ar galima su turimais resursais darbą organizuoti taip, kad būtų užtikrintas kiek įmanoma visapusiškas žmonių saugumas? „Visiškai užtikrinti žmonių saugumą būtų įmanoma tik tada, jeigu kas 5 km stovėtų po policijos ekipažą, kuris būtų pasiruošęs bet kada važiuoti. Tai, žinoma, nerealu. Kad būtų galima dar labiau pasitempti – tai sunkiai. Šiuo metu policijos komisariate 96 etatai, iš jų 12 laisvų pareigybių“,- sakė M. Akelaitis.

Kreipsis į aukščiausią valdžią

1668 gyventojus turinčio Kudirkos Naumiesčio seniūnas V. A. Puida apgailestauja, kad miestas, šiemet minėsiantis Magdeburgo teisių 370 metų sukaktį, pastaruoju metu garsėja šiurpiais nusikaltimais.  Po šeštadieninių įvykių seniūno ir Vinco Kudirkos gimnazijos direktoriaus Romo Eikevičiaus iniciatyva pirmadienį seniūnijoje įvyko neplanuotas miesto bendruomenės tarybos, švietimo, seniūnijos, kultūros, dvasininkijos atstovų susitikimas.

Aptarus mieste tvyrojančias nuotaikas, situaciją, nutarta kreiptis į Šakių rajono tarybą su prašymu padėti išspręsti Kudirkos Naumiesčio problemas. Tarybos pagalba prašoma kreiptis į visas aukščiausio lygio respublikos institucijas su  prašymu, kad policija užtikrintų Kudirkos Naumiesčio gyventojų saugumą.

Bus siekiama, kad mieste pradėtų dirbti nuolatinis policijos pareigūnas, kurio darbo valandos neapsiribotų tik dviem dienom po dvi valandas. Siūloma mieste įsteigti nuovadą, apimsiančią kelias artimiausias seniūnijas. Tokia nuovada nuo 2009 metų sėkmingai veikia Skaudvilėje.

Komisija įvardijo daugiau problemų

Pasak seniūno, sunkių nusikaltimų paplitimą mieste lemia daugybė priežasčių. Viena jų – bedarbystė, atsiradusi dėl uždarytų linų fabriko ir duonos kepyklos. Mieste yra 50 socialinės paskirties būstų, kuriuose, atsiradus laisvam butui, iš įvairių rajono kampelių atkeldinami dažnai ne pačios geriausios reputacijos gyventojai. Be to,  iš įkalinimo įstaigų nuolat grįžta naumiestiečiai, jau praradę šeimas ir su pažeista psichika. Pripažįstama, jog mieste veši viešosios tvarkos pažeidėjai, besijaučiantys nebaudžiami narkotinių medžiagų platintojai.

Be to, pirmadienį posėdžiavusi komisija nutarė griežčiau kontroliuoti socialinių pašalpų gavėjų disponavimą gautais pinigais. Iki šiol tik rizikos šeimoms, auginančioms vaikus, taikytą kortelinę apsipirkimo sistemą nuo šiol nuspręsta taikyti visiems socialinių pašalpų gavėjams, kurių yra net 130.

Pirmadienį ir vakar vykusiuose susitikimuose vieningai pritarta policijos rėmėjų paieškai, ją planuojama organizuoti jau kitą savaitę. „Policijos darbas ypač reikalingas vakarais ir tada, kad pradedamos mokėti pensijos – kiekvieno mėnesį 10 - 20 dienomis“, - tikino V. A. Puida. Tačiau Policijos departamento generalinis komisaras S. Skvernelis patikino, jog tokiame mieste visą parą dirbančio policininko nereikėtų tikėtis.

Tuo tarpu M. Akelaitis seniūnijos paprašė iš anksto policijai  pateikti pageidavimą, kuriuo laiku planuojama aplankyti seniūnijoje gyvenančias socialinės rizikos šeimas ar pavienius probleminius asmenis. Tikimasi, jog glaudesnis bendradarbiavimas ir laiko suderinamumas padės užtikrinti stipresnį prevencinį darbą Kudirkos Naumiestyje. Dar labiau saugumą turėtų užtikrinti vietinės valdžios iniciatyva planuojamos įrengti vaizdo kameros, miestelio centrą stebėsiančios ištisą parą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.