Veterinarijos dienos proga – nemokamas gyvūnų vakcinavimas

vakcinacijaGiedrė PLEČKAITYTĖ
 
Minint Pasaulinę veterinarijos dieną, praėjusį antradienį Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos stadione nušurmuliavo Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos organizuota keturkojų ir jų augintojų bei mylėtojų šventė. Be smagių atrakcijų, pagrindinis dėmesys buvo skirtas nemokamam augintinių vakcinavimui nuo pasiutligės.
 
Nuotr. Veterinarai šventėje ruošėsi nemokamai paskiepyti net 150 gyvūnų, tačiau iš viso suvakcinavo 71 keturkojį, iš jų 14 kačių ir 57 šunis.  
 
Dėmesys gyvūnų vakcinavimui
 
Pasaulinė veterinarijos diena nuo 2000-ųjų metų kasmet švenčiama paskutinį balandžio šeštadienį. Šįkart šiltu renginiu ši diena paminėta ir Šakiuose. Šakių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, vadovaujama laikinai viršininko pareigas einančio Alfonso Kasiliausko, pirmą kartą profesinę dieną šventė su visuomene ir, žinoma, veterinarams rūpimais keturkojais.

Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos stadione nušurmuliavusiame renginyje didžiausias dėmesys skirtas keturkojams ir jų nemokamam vakcinavimui. Į šventę atskubėjusių augintinių šeimininkai turėjo puikią progą nemokamai paskiepyti juos nuo pasiutligės. Tokia vakcina gyvūnams privaloma vieną kartą per metus. Pasak Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriaus, atsakingo už gyvūnų gerovę, Alvydo Pilipausko, vis dar retai žmonės atvyksta į veterinariją skiepyti savo augintinių. Dažnai tai padaryti veterinarams tenka atvykus pas gyventojus dėl sveikos bandos statuso. Kur kas atsakingesni yra veislinių šunų ar kačių augintojai. Veterinarijos tarnyba primena žmonėms, kad ne mažiau svarbu vakcinuoti ir naminius augintinius. Veterinarai šventėje ruošėsi nemokamai paskiepyti net 150 gyvūnų, tačiau iš viso suvakcinavo 71 keturkojį, iš jų 14 kačių ir 57 šunis.  

Tikslas pasiektas

Vakcinos atradimas laikomas vienu pagrindinių mokslo laimėjimų medicinoje. Įrodyta, kad vakcinavimas padeda išvengti ir apsaugoti gyvūnus nuo pavojingų užkrečiamų ligų. Veterinarai tvirtina, jog daugybė anksčiau žmones ir gyvūnus varginusių ligų dėl vakcinavimo šiuo metu pasireiškia labai retai, o kai kurios visiškai išnyko. Siekiant toliau sėkmingai kovoti su užkrečiamomis ligomis, pasaulyje nuolat organizuojamos vakcinavimo akcijos ir programos.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba jau septintus metus vykdo laukinių gyvūnų vakcinavimo nuo pasiutligės programą. Kiekvienų metų pavasarį ir rudenį šalies teritorijoje išmėtoma 2,6 mln. jaukų su vakcina. Pasak inspektoriaus A. Pilipausko, šiandien matomi realūs vykdytos programos rezultatai. „Prieš septynerius metus buvo nustatyta 28 naminių kačių, šunų bei laukinių gyvūnų susirgimo pasiutlige atvejai“, - kalbėjo veterinaras. Dabar stebima, kad susirgimai pasiutlige mūsų šalyje stabilizavosi, ši pavojinga liga registruojama vis rečiau. Pernai šalyje užregistruoti tik penki susirgimai pasiutlige.

Rinko gražiausią, šauniausią augintinį

Be pagrindinio tikslo – vakcinuoti augintinius nuo pasiutligės, šventėje nestigo atrakcijų, skirtų gražiausio keturkojo rinkimams. Šio konkurso rinkimus laimėjo Ričardo augintinis Falko, antras liko Gabrielės keturkojis Nova. Trečiosios vietos laimėtoju paskelbtas Edvino augintinis Unka, ketvirtoji vieta atiteko Dinaros Bonai, penktoji – Jorūnės Tobiui.

Greičiausio augintinio konkursą laimėjo Tado Šaškė, antra šioje rungtyje liko Gerdos Dipsė. Šakių kinologų klubo vadovo Valentino Stikliaus raginimu, svečiai buvo pakviesti dalyvauti pėdutės rinkimuose. Be to, kinologų klubas lankytojus stebino dresuotų keturkojų pasirodymais.  

Gyvūnų šeimininkai džiaugėsi suorganizuota švente ir galimybe nemokami pasirūpinti augintinių vakcinavimu. Daugelis linkėjo, kad šis renginys taptų tradiciniu, kasmetiniu renginiu. 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.