Bendruomenės svarstys naujosios strategijos prioritetus

damijonaitis2Violeta SEREDŽIUVIENĖ
 
Rajono bendruomenės, sėkmingai bebaigiančios įgyvendinti vietos plėtros strategiją pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų „Leader“ krypties metodą, jau pradeda ruoštis naujajam finansiniam 2014-2020 metų laikotarpiui, svarsto būsimos strategijos prioritetus. Apie naujus bendruomenių veiklos planus ir iššūkius kalbėjomės su rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju, Šakių krašto vietos veiklos grupės pirmininku Algimantu Damijonaičiu.
 
Nuotr. A. Damijonaitis tikisi, kad įgyvendinus dar vieną strategiją mūsų krašto bendruomenės taps savarankiškais, amatais ir kitais verslais užsiimančiais, darbo vietas kuriančiais centrais kaime.
 
Strategijos rengimas - svarbiausias etapas
 
Naujasis 2014-2020 metų finansinis „Leader“ metodo įgyvendinimo periodas suskirstytas į kelis etapus. Kol kas dar neaišku, kurioms ministerijoms bus priskirti naujosios strategijos finansavimo ir kuravimo klausimai. Tikimasi, kad tai liks Žemės ūkio ministerijos žinioje. „Šie metai turi būti skirti pasiruošimui naujajam finansiniam laikotarpiui. Bus renkama informacija, kokie darbai jau užbaigti, kam dar pritrūko lėšų, analizuojami vietos bendruomenių poreikiai. Visa surinkta informacija turės būti atsakingai išanalizuota ir apibendrinta. Naujasis 2014-2020 metų veiklos periodas jau aptartas Šakių krašto VVG valdybos posėdyje, kurio metu nuspręsta iki rudens aplankyti visas rajono vietos bendruomenes ir konkrečiai vietose įvertinti bendruomenių projektinius poreikius ir galimybes,“- sakė Šakių krašto VVG pirmininkas A.Damijonaitis. Jau sudarytas susitikimų kaimo bendruomenių centruose grafikas,- iki rudens valdybos nariams teks aplankyti apie 30 kaimo bendruomenių.

Finansavimas gali būti mažinamas

Ateinantieji 2014 metai rajono bendruomenėms žada rimtą darbymetį,- bus pradėta ruošti nauja strategijos programa. Jau numatyti pagrindiniai strategijos sudarymo etapai, aptarti finansavimo klausimai. Deja,  kalbama apie 5 proc. finansavimo sumažinimą. Pasak A.Damijonaičio, kol kas naujosios strategijos kryptys nėra galutinai patvirtintos, tačiau viena iš jų - verslumo ir amatų skatinimas kaime , - tikrai bus numatyta. Kita svarbi strategijos kryptis turėtų būti infrastruktūros gerinimas kaimo vietovėse,- vandens kokybės gerinimo klausimai, nuotekų, valymo įrenginių statyba ir kita. Į naujosios strategijos pagrindines kryptis bus įtraukta ir kraštovaizdžio bei rekreacinių zonų tvarkymas.  Bendruomenių laukia ir taip vadinamieji „lengvieji“ projektai.
 
Prioritetas –  verslumo stiprinimas kaime

Pasak pašnekovo A. Damijonaičio, pernai Lietuvos bendruomenių atstovams lankantis Italijoje buvo akivaizdžiai įsitikinta, kokią naudą bendruomenėms gali duoti amatų ir verslumo plėtros skatinimas kaime. Ten įgyvendinama jau trečioji strategija buvo skirta išimtinai verslumui kaime skatinti. „Tikrai buvo  naudinga susipažinti su italų patirtimi. Įgyvendinę daug  įvairių ES finansuojamų projektų, dabar  jie jau turi susikūrę tvirtą materialinę bazę ir gyvena savarankiškai, pačios bendruomenės kuria darbo vietas, užsiima įvairiais amatais, verslais“,-  apie kitų šalių bendruomenių patirtį  pasakojo pašnekovas . Tokiu pavyzdžiu turėtų sekti ir mūsų bendruomenės.

Šakiečiams  aktyvumo netrūksta

 Šakių rajono bendruomenės šiuo metu pagal 2007-2013 m. strategiją įgyvendina ir administruoja apie 50 įvairių projektų. Dirbamas didžiulis darbas, kuris tikrai turėtų atnešti akivaizdžius rezultatus. Kaimo bendruomenės kasmet stiprėja, įgyja vis daugiau projektinio darbo patirties, žinių ir, aišku, vis labiau prasigyvena, - įgyja vertingo materialaus turto ir įvairių priemonių. „Galiu pasidžiaugti, kad rajono bendruomenės vykdo projektus labai aktyviai, lėšas įsisavina gana sėkmingai ir intensyviai. Žinoma, turime smulkių problemų, nesutarimų, tačiau juos sprendžiame pasiginčydami, visi kartu pasitardami. Dabar turime paskutinį lėšų likutį,- 136 tūkst. litų bei keturias pateiktas paraiškas. Manyčiau,  šias  lėšas būtų tikslinga skirti rajono bendruomenių asociacijos pateiktai paraiškai, kuri apjungs visas rajono bendruomenes. Galutinį žodį dėl lėšų likučio paskirstymo tars valdyba“,- sakė A.Damijonaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.