Staigmeną rajonui pateikęs K. Smirnovas: „Mes pavargome nuo Vilniaus“

smirnovasSima KAZARIAN
 
Byrančios LiCS partijos likimas neaiškus. Nuo jos atsiskiria vis daugiau regionų skyrių, tarp jų ir Šakių, tačiau K. Smirnovas ramina savo ištikimus rinkėjus ir teigia, kad iš politikos pasitraukti nežada. Kol kas jis rajono taryboje dirbs kaip nepriklausomas kandidatas ir bus toks jau antras po E. Rinkevičiaus, kažkada priklausiusio Liberalų Centro sąjungai.
 
Nuotr. Savo politinį apsisprendimą kooperuotis su kuria nors partija, ar veikti savarankiškai K. Smirnovo vadovaujamas LiCS Šakių skyrius pateiks po Europos Parlamento rinkimų.
 
Kaip paaiškintumėte savo sprendimą išstoti iš partijos, kiek laiko jis brendo?
 
Iš partijos išstojome vasario 11 dieną. Labai įdomu, nes prieš 12 metų, tą pačią dieną padaviau prašymą į ją įstoti. Esu nuo pat partijos pirmųjų dienų – buvo Liberalų sąjunga, paskui Liberalų Centro sąjunga. Buvo viskas tvarkoje, tačiau partija pradėjo skaldytis. Išėjo Rolandas Paksas, pasidarė Tvarka ir teisingumas, išėjo Eligijus Masiulis, įkūrė LRLS, išėjo A. Zuokas, įkurė „Taip“  ir palaipsniui tos liberalios jėgos išsiskirstė.

Dideli žmonės nenori tarpusavyje kalbėtis ir sudaryti labai stiprią trečią partiją. Jie tik nori toliau skaldytis viduje. Mes pavargome nuo viso to. Mes pavargome nuo Vilniaus, nuo jų vienų sprendimų, negirdėjimo to, ką siūlo regionai. Mes norime pasakyti, kad tik vieningai dirbdami galime būti stiprūs, tačiau jie to nenori matyti.

Šis sprendimas brendo apie dvejus metus, gal net prieš Seimo rinkimus. Dabar galutinai nusprendėme, kad savo rinkėjams galime atstovauti ir kitokiame darinyje.
 
Kokios LiCS pozicijos strateginiais klausimais Jūsų netenkino?

Yra aktualūs valstybei klausimai, kuriais šiuo metu partija nedeklaruoja jokios pozicijos ir taip mes prarandame rinkėjus. Skyriams sunku dirbti, nes nėra ką pasakyti rinkėjams: ar mes esame už eurą, ar prieš, ar esame už laisvą žemės pardavimą, ar už griežtus saugiklius?
 
Kaip jaučiatės, tapęs nepriklausomas? Ar yra principinių klausimų, kuriais nuo šiol norėtumėte pareikšti nepriklausomą nuomonę?

Reikia atskirti mano asmeninę nuomonę, nuo grupės, kuriai priklausau. Mano asmeninė nuomonė gali visiškai skirtis nuo kitų, tačiau mus vienija organizacija. Jei joje nebus vieno balso, jei kiekvienas kalbėsime savo, kaip organizacija būsime žlugę. Organizacija diskutuoja savo viduje, išsigrynina mintį ir pasako ją visuomenei ir sulaukia palaikymo iš tos visuomenės dalies, kuri jai prijaučia.
 
Kokia jūsų būsima politinė pakraipa?

Į bet kurią kitą partiją nuėję pirmiausiai kelsime reikalavimą, kad toje partijoje būtų liberali liberalcentristų ar centristų frakcija. Smulkmenų neminėsiu, tačiau pirmiausiai norime suvokti, ko mums reikia, kad kalbėdami su vienais ar kitais mes galėtume pasakyti, ką mes galime duoti ir ko mes už tai norėtume.

Kad gautum, reikia duoti. Dalyvavimo neužtenka. Jei tu nueini su programa, su programinėmis nuostatomis, su tavim ateina ir rinkėjas. Jei tu nueini kaip vienetas – su tavim niekas ir neateina.

Aš per šešerius metus tris kadencijas buvau pirmininku, du kartus kandidatavau į Seimą ir aš turiu žmones, kurie už mus balsuoja. Tai nuolatiniai rinkėjai, kurių mes negalime nuvilti.
 
Ar sprendimui atsiskirti turėjo įtakos tai, kad partija negavo mandatų Seime?

Žinoma turėjo. Jei partija nėra parlamentinė, ji neturi jokios įtakos politiniame valstybės valdyme.
 
Ar matote savo ateitį Šakiuose?

Aš Šakiuose gyvenu, kur daugiau galiu ją matyti? Mes visi šakiečiai. Aš niekur neprapulsiu – čia gyvename, čia ir turime kurti geresnę aplinką, geresnes sąlygas sau ir vaikų vaikams. Niekas kitas atvažiavęs iš Vilniaus jos nesukurs. Kiekvienas gali prisidėti dalyvaudamas vienoje ar kitoje organizacijoje, judėjime ar partijos veikloje. Svarbu, kad jis dalyvautų, o ne tik pakeltų ranką. Reikia ateiti su išgrynintomis idėjomis, kurios turėtų pridėtinę vertę.
 
Kaip jūsų grupė save realizuos „Zanavykų sąšaukos“ asociacijoje?

„Zanavykų sąšauka“ esame mes visi. Ir aš, ir meras, ir daug kitų organizacijų. Tai ne politinė organizacija, o visuomeninis judėjimas, kuris dar kol kas nelabai ką gali padaryti, jis dar turi surasti savo liniją. Pagrindinius sprendimus vis tiek priima savivaldybės taryba. Sąšauka jų nepriims.
 
Ką atsakytumėte į A. Meliano mintį, kad skyrių išėjimas iš partijos yra politinio viliotinio rezultatas?

Mūsų atveju tai visiškai ne. Jei mūsų atvejis būtų toks, mes jau būtume kažkur. Aišku, mes kažkur gal ir nueisim po Europarlamento rinkimų ar dar vėliau, kai išdiskutuosime, sudėliosime programines nuostatas. O gal net sukursime savo judėjimą. Nieko negali atmesti, gal gims tokia idėja.
 
Ką remsite rinkimuose į prezidentus?

Mes Europos Parlamento ir prezidento rinkimuose nedalyvaujame ir savo pozicijos neišsakome nei apie vieną kandidatą.
 
Ar turite savo favoritą?

Aš pats dar negaliu pasakyti, už ką atiduosiu savo balsą, nes negirdėjau visų kandidatų pasisakymų. Turiu keturis favoritus, tačiau tiek to, jų neatskleisiu. Kiti gali įsižeisti.
 
Ar gali būti, kad ateityje šliesitės prie vienos iš dviejų didžiųjų partijų?

Gal. Gal taip ir bus, negaliu atsakyti. Mes gryninamės savo nuostatus, jei matysime, kad juos galime įgyvendinti su viena ar kita politine jėga, mes juos ir įgyvendinsime.
 
Liberalai praeitoje kadencijoje Seime sudarė koaliciją su konservatoriais, tačiau jų vaidmuo mūsų rajone nėra didelis.

Mes kalbame ne apie šitą tarybą, o apie būsimą. O kokia bus ateinanti taryba – dar niekas nežino.
 
Politika be ambicijų neįsivaizduojama?

Jei netiki – neverta nei pradėti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px