Švelnėjant karantinui pacientai sulauks daugiau medicinos paslaugų

ambulatorija eiles
Jei anksčiau prie gydytojų kabinetų nusidriekusios eilės buvo įprastas vaizdas, tai dabar nei eilių, nei pacientų antplūdžio nėra. Atnaujinus tiesiogines konsultacijas pacientų srautai, atstumai turės būti griežtai ribojami. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Švelnėjant karantino sąlygoms gydymo įstaigos taip pat pasirengusios teikti daugiau gydymo paslaugų. Tiesa, jau dabar aišku, kad darbas nevyks kaip anksčiau ir paslaugos nebus atnaujintos taip greitai, kaip galbūt to norėtų pacientai.

Būtinosios paslaugos buvo teikiamos ir iki šiol, tačiau poliklinikose, ambulatorijose ar klinikose įprastus apsilankymus ar, paprasčiau kalbant, pirminio lygio paslaugas pakeitė konsultacijos telefonu. Visgi Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PASPC) laikinoji vadovė Ligita Armonavičienė svarsto, ar pacientai tokie kantrūs, ar labai supratingi, tačiau didžiulio bumo nebuvo ir nėra jaučiama.

„Galbūt po šio laikotarpio išlįs tam tikros ligos, gal atsiras naujų susirgimų tarp pacientų, tačiau ir dabar šeimos gydytojo nuožiūra būtini tyrimai buvo daromi, tik profilaktiniai ne“, – teigė L. Armonavičienė, kurios vadovaujama įstaiga jau ruošia tvarkas, kuriomis vadovaujantis bus priimami pacientai.

Tačiau jeigu iš pirmo žvilgsnio viskas atrodo paprasta, darbas vyks kitaip, nes Ekstremaliųjų situacijų operacijų vadovo Aurelijaus Verygos pasirašytame įsakyme nemažai įvairiausių ribojimų. Pavyzdžiui, privaloma daryti pertraukas tarp pacientų apsilankymų, negali būti eilių, priimti galima ne daugiau kaip 50 proc. buvusių pacientų ir daugelis kitų.

„Vis tiek prioritetas išlieka nuotolinis kontaktas ir tik esant būtinybei ir nusprendus šeimos gydytojui bus tiesioginė konsultacija“, – sako Šakių PASPC laikinoji vadovė, pabrėžusi, kad jei anksčiau sergamumo metu gydytojai priimdavo ir 30 pacientų per dieną, pagal rekomendacijas – iki 20, tai dabar ji skaičiuoja, kad tokių atvejų gal bus tik apie penkis per dieną.

Aprašą, kuriuo vadovaujantis bus dirbama, sako ruošianti ir Dalios Zaleskienės ambulatorijos vadovė Vilma Kazakauskienė. Visgi ji džiaugiasi, kad nors kai kurie pacientai ir norėtų gyvo apsilankymo pas gydytoją, nesklandumų išvengta, visus atvejus pavyko išspręsti konsultuojant telefonu.

„Jei blogai, liepiam perskambinti kitą dieną, bet išeitis rasdavom visada. Ši situacija nauja visiems ir teks priprasti, bet žmonės supratingi, kartais tik išsamiau paaiškinti reikia“, – sako V. Kazakauskienė, pridurdama, kad būtiniausi tyrimai, privalomi skiepai buvo atliekami ir dabar, tad dezinfekcija, atstumų laikymasis ne naujiena.

Bene daugiausiai laiko, anot gydytojos, užima pacientų registravimas konsultacijoms pas kitus gydytojus, nes dabar tai turi daryti šeimos gydytojai.

„Konkrečios datos dar nenusistatėme, kada pradėsime, bet grafikus jau susidarę, susistygavę, nuspręsime ketvirtadienį–penktadienį. Dar laukiame – galbūt kažką Vyriausybė nuspręs“, – trečiadienį kalbėjo Zanavykų klinikos vadovė Violeta Šiurkienė.

Tačiau, anot pašnekovės, ir dabar klinikoje daromi tyrimai, skiepai, lašinamos lašinės, tik reguliuojama, kad pacientai vieni su kitais nesusidurtų. Todėl ji nemano, kad pacientai apleisti ar negauna pagalbos, nes ūminiais atvejais pacientai visada galėjo kreiptis į Šakių ligoninės Priėmimo skyrių.

Šios įstaigos vadovas Algirdas Klimaitis tikino, kad Priėmimo skyrius dirbo kaip dirbęs, tačiau pacientų buvo mažiau, nors jiems skiriamą laiką, darbą ir sąnaudas reikėtų dauginti iš trijų, jei lygintume su ikikarantininiu darbu šiame skyriuje. Karantino metu stacionare gulinčių pacientų skaičius sumažėjęs dvigubai – kasdien yra 45–50.

„Nuo pirmadienio rengiamės atgaivinti planines stacionarines paslaugas, išties yra ir operacijų laukiančių žmonių, ir kitų gydymo metodų, žinoma, ir ambulatorines konsultacijas, bet čia daug užduočių duota, tvarkų, pasiruošimo, ir viskas vyks lėčiau, kitaip“, – situaciją apibūdino Šakių ligoninės vyriausiasis gydytojas.

„Gal žmonėms atrodo, kad mes trepsim vietoj ir nieko nedarom, bet mes turime laikytis tvarkų, principų“, – sako A. Klimaitis ir skaičiuoja, kad vienam pacientui teks skirti apie 40 min., užtruks patalpų paruošimas galimam kito paciento priėmimui, tad medikas per dieną galėtų konsultuoti iki dešimties, vidutiniškai 5–6 pacientus.

A. Klimaitis sako, kad pandemijos akivaizdoje su nepatogumais susiduria tiek medikai, tiek pacientai, tad, užbėgdamas įvykiams už akių, jis prašo pacientų pakantumo, jei pradėjus teikti paslaugas nevyks viskas taip greitai, kaip tikisi pacientas, galbūt reikės ilgiau palaukti, nes „biurokratinio pasistumdymo“ išties nemažai.

„Galbūt reikės daugiau kantrybės, nes ir mums jos reikia“, – sako A. Klimaitis, pridurdamas, kad dabar jau visi lyg ir įprato prie vienokio režimo, teks taikytis prie kitokio, visgi neįprasto mums visiems.

Nors paslaugos po truputį bus atnaujinamos, jei epidemiologinė situacija šalyje neblogės, jų apimtis didinti bus leidžiama kas dvi savaites. A. Klimaitis pabrėžia, kad kaip buvo, taip ir pagrindiniu uždaviniu išlieka, „kad į stacionarą neįsileistume infekcijos ir ją suvaldytume. Laimei, iki šiol su Šakiais viskas gerai“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.