Apsinuodijimų skaičiumi šakiečiai muša rekordus

vaistaiNors lyginant dvejus paskutiniuosius metus apskrityje apsinuodijimų sumažėjo, Šakių rajonas ir toliau muša rekordus - metai iš metų mūsų rajonas pagal šią statistiką pirmasis apskrityje. Be to, šakiečiai dažniau nei kiti nuodijasi ir apgalvotai.

Nuotr. Dažniausiai žmonės apsinuodija alkoholiu ir medikamentais. Šiomis medžiagomis ypač dažnai apsinuodija ir vaikai.

Marijampolės visuomenės sveikatos centras informuoja, kad 2012 metais apskrityje iš viso apsinuodijo 101 žmogus. Tendencijos gana džiuginančios, nes lyginant dvejus paskutiniuosius metus, apsinuodijimų skaičius sumažėjo 30 atvejų. Deja, šios tendencijos negalioja Šakių rajonui. Kaip ir ankstesniais metais, apsinuodijimų skaičiumi lenkiame visus apskrityje. Pastebima, kad faktiškai pusė visų apskrities atvejų registruota būtent mūsų rajone. Pernai rajone buvo 50 apsinuodijimų, 2011 – 59, 2010 m – 61. Marijampolėje pernai buvo 22 apsinuodijimai, Vilkaviškyje – 17, Kalvarijoje ir Kazlų Rūdoje po šešis.
Pagal lytį dažniau apsinuodija ne vyrai, bet moterys. Didžiąją šio skaičiaus dalį sudaro vaikai. Apskrityje pernai apsinuodijo 71 vaikas. 23 iš jų – Šakių rajone. Ankstesniais metais apsinuodijusių vaikų buvo 19 ir 24. Marijampolėje 2012 metais apsinuodijo 22 vaikai, Vilkaviškyje 16, Kalvarijoje – šeši, Kazlų Rūdoje – keturi.
 
Apsinuodijimus sukeliančios medžiagos dažniausiai tos pačios – alkoholis ir medikamentai. Jais praėjusiais metais apsinuodijo 78 asmenys, iš jų 54 vaikai. Šakiuose medikamentais apsinuodijo 15 vaikų (2011 m. – 10) ir 12 suaugusių. Šie skaičiai didžiausi apskrityje. Alkoholiu 2012 metais apsinuodijo keturi vaikai ir trys suaugę, alkoholiu kartu su vaistais – penki suaugę ir vienas vaikas. Po du kartus per metus šakiečiai apsinuodijo buitinės chemijos produktais bei cheminėmis medžiagomis, trys – smalkėmis (du iš jų vaikai), po vieną kartą apsinuodijimus sukėlė grybai, actas. Tiesa, šia medžiaga apsinuodijo ir vienas vaikas.

Atlikus analizę paaiškėjo, jog atsitiktinių apsinuodijimų Marijampolės apskrityje registruota 41 atvejis, apgalvotų – 56. Iš jų 32 - Šakiuose. Atsitiktinai šakiečiai apsinuodijo 14 kartų, trys apsinuodijimai buvo dėl nežinomų priežasčių, vienas – dėl pašalinės reakcijos. Namuose ar namų aplinkoje registruotas 91 apsinuodijimas, atvirose vietose, pavyzdžiui, gamtoje, - penki, visuomeninėse įstaigose – keturi.

Specialistai akcentuoja, kad suaugusieji yra atsakingi, jog vaistai, chemikalai, nuodai ir kitos medžiagos, taip pat alkoholis, būtų padėti saugioje, vaikams nepasiekiamoje vietoje.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.