Finišavo akcija „Išsaugokime vyrus“

prostatos_autobusiukasGiedrė PLEČKAITYTĖ

Penktadienį rajone įvyko baigiamasis, pirmus metus Lietuvoje vykdytos akcijos „Išsaugokime vyrus“, vizitas Šakiuose. Beveik dvi savaites laiko trukęs mobiliosios kraujo paėmimo laboratorijos važinėjimas po rajono miestus ir mažesnius miestelius paragino savo sveikta pasirūpinti dalį brandaus amžiaus vyrų. Pastebėta, nors ir nedrąsiai, bet akcija sulaukė vyrų dėmesio. Dešimčiai procentų apsilankiusiųjų diagnozuoti prostatos susirgimai.

Nuotr. Pasak vadybininko V. Pavliukovičiaus, rajone sveikatą pasitikrino apie 300 vyrų.

Paskutinė stotelė

Penktadienio vidurdienį Šakių centre paskutinį kartą stabtelėjo akcijos „Išsaugokime vyrus“ mobilioji kraujo paėmimo laboratorija. Beveik per dvi savaites mėlynuoju kaspinu pažymėtas autobusiukas aplankė 36 mažesnius rajono miestelius, per dieną po du – tris. Laboratorijos „Medicina pratica“ vadybininkas Valerijus Pavliukovičius, apibendrindamas veiklą rajone, tikino, kad norinčiųjų vyrų pasitikrinti nestigo. „Sunku pasakyti, bet galvoju, kad gerai sekėsi. Praktiškai visoje Lietuvoje važinėjame beveik metus laiko, nes akcija prasidėjo pernai lapkritį, ir iš tiesų akcijos dalyvių visur buvo apylygiai. Kaip aktyviai vyrai ateina, priklauso nuo daugelio dalykų: nuo reklamos, nuo to, kaip informaciją skleidžia visuomenės sveikatos biuras, poliklinika. Bet šiaip vyrai ateina ir pasinaudoja galimybe pasitikrinti“, - tvirtino V. Pavliukovičius. Skaičiuojama, jog Šakių rajone akcijos metu autobusiuką aplankė beveik 300 vyrų.
 
Pastūmėja moterys

„Ateina tokių vyrų, kurie 20 ar 30 metų nesilankė pas gydytoją. Ryžtasi pasitikrinti tiesiog pamatę skelbimą, ar iš kaimyno sužinoję. Beje, dažniausiai  vyrus pasitikrinti paskatina moterys. Mūsų autobusėlyje dažniausiai vyrai pasitikrina pirmą kartą“, - tikino V. Pavliukovičius. Čia jiems suteikiama išsami informacija, kaip dažnai reikia tikrintis. Pastebėta, jog labiausiai savo sveikta rūpinasi tie vyrai, kurių giminėje jau būta susirgimų prostatos vėžiu. Tačiau vis tik didžioji dalis apsilankiusiųjų autobusiuke buvo pirmą kartą. „Patartina tikrintis kartą per metus. Dviem rizikos grupėms valstybė suteikia galimybę nemokamai atlikti PSA tyrimą kartą per dvejus metus“, - teigė V. Pavliukovičius. Rizikos grupei priskiriami vyrai, kurių amžius nuo 50 iki 75 metų, ir per pastaruosius dvejus metus nebuvo atliktas minėtasis tyrimas. Taip pat šiai grupei priskiriami 45 metų sulaukę vyrai, jei jų pirmos eilės giminaičiai sirgo prostatos vėžiu. Beje, iš akcijos metu patikrintų vyrų dešimčiai procentų nustatyti prostatos susirgimai. „Tas procentas svyruoja. Viename miestelyje gali būti daug  didesnis, kitame vidutiniškas. Paskaičiuota, kad serga apie dešimt procentų. Tačiau nereiškia, kad tai yra būtinai prostatos vėžys. Tai gali būti uždegimas, prostatos išvešėjimas. Vėlgi ir tas uždegimas gali pereiti į rimtesnius susirgimus, todėl būtina tikrintis“, - tikino pašnekovas.

Bene labiausiai vyrus tikrintis sveikatą atgraso nežinia. „Būtina žinoti, kad patikrinimas atliekamas iš venos paimant kraują“, - teigė akcijos vykdytojas.

Vyrų sveikatingumui užtikrinti skirtas projektas pasirašytas penkeriems metams, tačiau dar neaišku, ar kitąmet autobusiukas važinės po Lietuvą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.