Sergantieji cukriniu diabetu turi susidraugauti su liga

diabetasGintarė MARTINAITIENĖ

Lapkričio 14 dieną minima Pasaulinė diabeto diena tradiciškai pažymima ir mūsų rajone. Ta proga apie didėjantį sergančiųjų skaičių kalbamės su savivaldybės gydytoja endokrinologe Daina Bagdoniene.

Nuotr. Gyventojai noriai tikrinosi cholesterolį bei cukraus kiekį kraujyje. Minint Pasaulinę diabeto dieną šie tyrimai atliekami nemokamai.

D. Bagdonienė pripažino, kad šios ligos didėjimo tendencijos pastebimos visame pasaulyje ir tai ypač neramina. Tiesa, šiais metais keitėsi tvarka, nes nereikia endokrinologo patvirtinimo, kad pacientas tikrai serga cukriniu diabetu, o užtenka, kad ligą diagnozuoja ir gydymą skiria šeimos gydytojas. Nežiūrint į tai, D. Bagdonienė sako, jog rajone sergančiųjų šia liga nemažėja. „Per metus liga diagnozuojama apie 100 naujų pacientų. Toks vidurkis, tad sergančiųjų tikrai daugėja, nors mirštamumas didėja, gyventojų mažėja“, - kalbėjo gydytoja.
 
Statistika skelbia, kad diagnozuotų asmenų skaičius neatspindi tikrovės, nes didelė dalis sergančiųjų net nežino, kad jau yra cukrinio diabeto gniaužtuose. Be to, liga dažniausiai diagnozuojama jau esant komplikacijoms – apakimui, inkstų nepakankamumui, galūnių amputacijoms. Nors liga ir gydoma, tačiau nemažėja ir mirštančiųjų nuo jos. Kodėl? Gydytoja patikino, kad nemaža dalis pacientų iki nustatant ligą tiesiog nejaučia jokių simptomų. „Galbūt lengviau nustatyti pirmo tipo cukrinį diabetą, nes palyginus tai ūmi forma, kuria paprastai serga vaikai, paaugliai, jauni žmonės. Jam būdingas silpnumas, nuovargis kūno masės mažėjimas, pagausėjęs šlapinimasis, troškulys, pykinimas, iš burnos sklindantis acetono kvapas“, - pasakojo D. Bagdonienė, pabrėždma, kad ligai progresuojant galima net diabetinė koma ir mirtis. Tuo tarpu antro tipo diabeto pradžia neryški, nes simptomai pasireiškia vėliau. Šia forma daugiausiai serga nutukę bei vyresni nei 40 metų žmonės. Pasak specialistės, šiam tipui būdinga sutrikusi insulino sekrecija, dėl persivalgymo padidėjusi insulino koncentracija mažina insulino receptorių kiekį, o kartu ir insulino veikimą, todėl galima susirgti kita sunkia liga, vėliau sutrinka riebalų apykaita, kaupiasi nuodingi produktai – ketonas. Pasak D. Bagdonienės, pastebima, kad sergantiesiems susireguliavus kūno svorį, pradėjus tinkamai save prižiūrėti cukrinis diabetas faktiškai pasitraukia. Tad labai daug kas priklauso nuo pačio sergančiojo požiūrio bei pastangų sau padėti.

„Cukrinio diabeto diagnostika visiškai nesudėtinga. Tereikia atlikti kraujo tyrimą. Cukrinis diabetas nustatomas ištyrus gliukozės kiekį kraujyje ir nustačius glikuoto hemoglobino koncentraciją“, - aiškino endokrinologė, pabrėždama, kad itin svarbu laikytis sveikos mitybos principų, būti fiziškai aktyviems. „Neužtenka tik sureguliuoti gliukozės kiekį. Reikia jį sekti, turintiems viršsvorį stengtis jį mesti, riboti riebalų kiekį, per savaitę bent pusantros valandos pasportuoti“, - rekomendavo medikė.

Norėdamas atkreipti dėmesį į šią ligą, jos prevenciją bei gydymą, diabetu sergančiųjų klubas „Linelis“ kasmet organizuoja šiai dienai paminėti skirtą renginį. Ne išimtis ir šie metai. Pirmiausiai visi norintys gyventojai nemokamai galėjo pasitikrinti gliukozės kiekį kraujyje. Cholesterolį pasitikrino 80, o cukrų – 150 norinčiųjų. Tiesa, šiais metais renginys šiek tiek kitoks, nes susirinkusieji laiką leido ne prie stalų, kaip ankstesniais metais, o kultūros centre išklausė paskaitą apie cukrinį diabetą, bei gausiai susirinkusių svečių sveikinimus.

Pasak „Linelio“ pirmininkės Birutės Jančaitienės, šiuo metu klubas vienija 130 narių. „Vieni miršta, atsiranda kiti, tad taip ir gyvename“, - kalbėjo pirmininkė. Ji, kaip ir gydytoja D. Bagdonienė, atkreipė dėmesį, kad su liga reikia susidraugauti, stengtis padėti sau ir gyventi toliau. To pirmininkė ir linkėjo susirinkusiesiems. Susitikimo metu trumpai apžvelgtos ir „Linelio“ veiklos gairės. Pagal galimybes klubas organizuoja ekskursijas, išvykas, dalyvauja spartakiadose, stovyklose. Kiek įmanoma padeda jauniesiems klubo nariams, iš dalies kompensuoja juostelių įsigijimą. Be to, nemažas dėmesys skiriamas susitikimams, kurių metu specialistai pasakoja, aiškina apie ligą bei moko su ja gyventi.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.