Aptiko klasikinį kiaulių marą

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pavojaus varpais skambina dėl Latvijoje, netoli Lietuvos sienos, lapkričio 16 dieną aptikto klasikinio kiaulių maro židinio. Atsižvelgiant į tai,  veterinarijos tarnyba ragina kiaulių augintojus griežtai laikytis kiaulių laikymo vietų biologinio saugumo reikalavimų. Dėl galimo kiaulių maro tyrimai atliekami ir mūsų rajono kiaulių augintojų ūkiuose.  

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad lapkričio 16 dieną Latvijoje, rytiniame Kraslavos regione, Ludzos apylinkėse, netoli sienos su Baltarusija ir Rusija (apie 150 km iki Lietuvos pasienio) buvo nustatytas laukinių šernų klasikinio kiaulių maro protrūkis. Informacinis pranešimas apie ligą išplatintas Europos Sąjungos vieningoje gyvūnų pavojingų užkrečiamųjų ligų sistemoje (ADNS).

Klasikinio kiaulių maro (KKM) antikūniai buvo nustatyti vykdant nacionalinę stebėsenos programą, ištyrus du sumedžiotus šernus. Pakartotinai mėginiai ištirti Europos Sąjungos klasikinio kiaulių maro referentinėje laboratorijoje, kur ir buvo patvirtintas susirgimas ir išskirtas KKM virusas. Šiuo metu mokslininkai tiria, kokio tipo virusu buvo užsikrėtę Latvijoje sumedžioti šernai. Kaip informavo atsakinga Latvijos institucija,  Kraslavos ir aplinkiniuose regionuose buvo taikytos visos  apsaugos priemonės, būtinos ligos plitimo sustabdymui.
 
Šakių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad Šakių rajono medžiotojų būreliai  medžioklės metu privalo paimti sumedžiotų šernų kraujo ir parenchiminių organų  mėginius tyrimui dėl afrikinio ir klasikinio kiaulių maro. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Lietuvoje nuolat vykdo klasikinio kiaulių maro stebėseną. Šiemet jau ištirta 4 749 kiaulių ir šernų mėginių, visų tyrimų atsakymai neigiami. Profilaktiniai tyrimai atliekami ir Šakių rajone. Per šiuos metus rajone paimti ir ištirti 139 kiaulių ir šernų mėginiai. Visų tyrimų rezultatai neigiami. Mūsų šalyje klasikinis kiaulių maras buvo nustatytas 2009 ir 2011 metais. Šiais metais liga pasireiškė Vengrijoje, Mongolijoje ir Rusijoje.

Klasikiniu kiaulių maru žmonės neserga. Ši liga dažniausiai būdinga kiaulėms ir šernams. Liga plinta tiesioginio kontakto būdu su ekskretais, sekretais, krauju. Netiesioginio kontakto būdu liga plinta per apkrėstą inventorių, rūbus, transportą ar šeriant kiaules netinkamai apdorotu pašaru. Klasikiniam kiaulių marui išplitus kiaulių ūkiuose, ūkininkai patiria didelių ekonominių nuostolių, liga turi įtakos tolimesnei kiaulininkystės plėtrai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.