Prasidėjo Vyriausybės ir švietimo profesinių sąjungų derybos

Birželio 18  dieną Vilniaus Katedros aikštėje mitingavę mokytojai pagrasino streikais, jei nebus įvykdyti jų iškelti reikalavimai. Spalio 1 – ąją buvo planuojama skelbti įspėjamąjį, o nuo lapkričio – neterminuotą streiką.
 
Šiuo metu vyksta šalies mokytojų apklausa dėl jų nusiteikimo streikuoti, o Vyriausybės vadovo Algirdo Butkevičiaus potvarkiu sudaryta darbo grupė pradėjo derybas su profesinių sąjungų atstovais.

Praėjusį trečiadienį įvyko pirmasis A. Butkevičiaus potvarkiu sudarytos darbo grupės, rengsiančios pasiūlymus dėl ugdymo kokybės ir pedagogų darbo sąlygų gerinimo, posėdis. Premjeras pakvietė valstybės institucijų – Švietimo ir mokslo, Finansų, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų bei Lietuvos savivaldybių asociacijos – ir socialinių partnerių – švietimo profesinių sąjungų – atstovus siekti aktyvaus dialogo sprendžiant visuomenei aktualius švietimo sistemos klausimus bei pabrėžė bendrą atsakomybę už svarstomas problemas.

Šios darbo grupės sudarymo iniciatoriai – Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius ir Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Eugenijus Jesinas išreiškė viltį, kad pavyks ne tik identifikuoti svarbiausias švietimo problemas, bet ir surasti optimalius jų sprendimo kelius. Tam nepritaria Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas, kuris teigia, kad nėra laiko ilgiems svarstymams ir sprendimai turi būti priimti per mėnesį, t. y. iki spalio 1 d. To nepadarius, ši profesinė organizacija grasina streiku.

Primename, kad birželio 17 dieną Lietuvos švietimo profesinių sąjungų jungtinė atstovybė: Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, Krikščioniškoji švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, Lietuvos mokytojų profesinė sąjunga, Lietuvos profesinių sąjungų federacija „Sandrauga“, Švietimo ir mokslo profesinė sąjunga „Solidarumas“ Švietimo ir mokslo ministerijai įteikė šiuos reikalavimus: atkurti mokinio krepšelio dydį, buvusį iki 2009 metų (3774 Lt, šiuo metu – 3348 Lt); ikimokyklinio ugdymo įstaigų pedagogų atlyginimus prilyginti bendrojo ugdymo mokytojų atlyginimams; atkurti bazinę mėnesio algą (BMA), buvusią iki 2009 metų (128 Lt, šiuo metu – 122 Lt); ikimokyklinio ugdymo įstaigų 1,5 metų vaikų grupes sumažinti iki 10, o 3-7 metų – iki 15 vaikų, bendrojo ugdymo mokyklų pradinėse klasėse maksimalų mokinių skaičių sumažinti iki 20-22, 5-8 klasių mokinių maksimalų skaičių sumažinti iki 24-26, o 9-12 klasėse – iki 22-24 mokinių; pasirašyti šakos kolektyvinę sutartį; iki 2015 metų rugsėjo 1 dienos sudaryti palankias sąlygas mokytojams išeiti į senatvės pensiją nuo 55 metų.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.