Nėra nieko pastovesnio už laikinumą?

sakas r
Nuotr. Ilgiau nei metus laikinai Kidulių pagrindinės mokyklos direktoriaus pareigas einantis Robertas Sakas teigė, kad norėtų tapti nuolatiniu mokyklos direktoriumi.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Praėjusių metų lapkričio 27 d. į pensiją išėjo ilgametė Kidulių pagrindinės mokyklos direktorė Nijolė Ūsienė, o ją laikinai pavaduoti buvo paskirtas mokykloje ūkio dalies pavaduotoju dirbantis Robertas Sakas. Laikinas pavadavimas tęsiasi ilgiau nei metus, o nuolat šias pareigas eisiantis žmogus vis dar nerastas.

Antri pavadavimo metai

Situacija dėl laikino pavadavimo jau tampa kurioziška. Praėjo kone septyni mėnesiai, kol birželio 3 d. rajono savivaldybės administracija prisiruošė paskelbti konkursą Kidulių pagrindinės mokyklos direktoriaus pareigoms užimti. Štai rugpjūčio 4 d. turėjo vykti atrankos posėdis, tačiau, kaip teigė tuometinis administracijos direktorius Evaldas Sniečkus, jis baigėsi neprasidėjęs, nes nebuvo gauta nė vieno kandidato paraiška. Tiesa, R. Sakui privalomo gebėjimų testo išlaikyti nepavyko, tad konkurse dalyvauti jis negalėjo.

Diskusijos dėl šios situacijos nerimsta iki šiol. Ne viename rajono savivaldybės tarybos komiteto posėdyje tyliau ir garsiau diskutuota šiuo klausimu. Dar rugsėjo mėnesį Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkė Rima Rauktienė nevyniodama žodžių į vatą Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo teiravosi, kada situacija pasikeis ir laikinąjį direktorių pakeis nuolat šias pareigas eisiantis asmuo.

Minėtame posėdyje E. Pauliukėnas teigė, kad netrukus, pirmajam neįvykus, bus paskelbtas dar vienas konkursas direktoriaus pareigoms užimti, tačiau jis nesurengtas iki šiol. Tame pačiame posėdyje prabilta ir apie tai, kad laikinai pareigas asmuo eiti gali ne ilgiau nei vienerius metus, tad matematika čia paprasta – metai laiko jau praėję.

Bus konkursas?

E. Pauliukėno teiraujamės, kokia situacija einant antriems metams, kai mokyklai vadovauja laikinasis direktorius. Šis atsakė, jog jau paruošti visi dokumentai pakartotiniam konkurso skelbimui. Deja, R. Sakas šiame konkurse dalyvauti negalės, nes gegužės mėnesį dalyvavęs Mokyklų vertinimo agentūroje, laikydamas minėtąjį gebėjimų testą, nesurinko reikiamo taškų skaičiaus ir jo neišlaikė.

Didžiausia problema ta, kad antrą kartą laikyti šį testą laikinasis direktorius galės tik ateinančių metų gegužės mėnesį, praėjus metams nuo pirmojo bandymo. Dėl tokios situacijos apgailestauja tiek pats R. Sakas, tiek Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas, mat pastarasis mano, jog laikinasis direktorius kuo puikiausiai tiktų šias pareigas užimti kaip nuolatinis mokyklos vadovas. Tiesa, vedėjo teigimu, absurdiška yra tai, kad norint tapti švietimo įstaigos vadovu reikia laikyti tokius testus.
„Visai to nereikia. Jeigu žmogus vadovavo mokyklai, mes jį, kaip ir bet kurį kitą vadovą, pažįstame, jaučiame, ar jis galėtų vadovauti ar negalėtų. Nuvažiavus į Mokyklų vertinimo agentūrą kažkas turi nuspręsti, ar jis vadybiškai pasiruošęs vadovauti. Na, ne taip turėtų būti“, – atvirai kalbėjo E. Pauliukėnas.

Tiesa, R. Sako vadovavimu mokyklai patenkintas ne tik vedėjas, bet ir mokyklos, miestelio bendruomenė bei seniūnas Mindaugas Mykolaitis.

Direktoriaus darbas patinka

Pats R. Sakas teigia, jog darbas Kidulių pagrindinėje mokykloje jam patinka, juolab direktoriaus kėdė jam nesvetima – septynerius metus jis vadovavo Siesartėnų pagrindinei mokyklai, dar prieš tai dvejus metus ėjo direktoriaus pavaduotojo pareigas. R. Sakas administratoriumi dirbo ir Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centre. Anot laikinojo vadovo, praėjus daugiau nei metams, viskas pradeda stoti į reikiamas vėžes, o didesnių sunkumų kaip ir nėra. R. Sakas taip pat pasidžiaugė, kad metų pabaigoje mokykla neturi problemų su lėšomis, kaip jau yra nutikę kelioms rajono mokykloms.

Pasiūlymo tapti laikinuoju mokyklos direktoriumi R. Sakas sakė ilgai nesvarstęs ir priėmė nedvejodamas. Beje, laikinasis direktorius nepraranda vilties, kad viskas susiklostys, kaip tikisi, ir antrąkart pavyks surinkti kompetencijos vertinime reikiamą taškų skaičių, kuris atvertų kelius tapti nuolatiniu Kidulių pagrindinės mokyklos direktoriumi, jeigu antrą kartą paskelbus konkursą neatsiras potencialaus kandidato užimti direktoriaus pareigas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.