Apie korupciją – ir moksleiviai, ir moksleiviams

antikorupcijos diena
Nuotr. Viena iš geriausiai pasirodžiusių – Vinco Kudirkos gimnazijos moksleivė Miglė Būdaitė. Ją pasveikino Specialiųjų tyrimų tarnybos Kauno valdybos Korupcijos prevencijos poskyrio viršininkė Daina Paštuolienė.

Praėjusį penktadienį savivaldybės Antikorupcijos komisijos iniciatyva suorganizuotas Tarptautinei antikorupcijos dienai paminėti skirtas renginys. Jo metu ne tik pateikta teorija apie korupciją, bet moksleiviai pasitikrino žinias bei buvo apdovanotos stendus korupcijos tema kūrusios mokyklos.
 
Gruodžio 9 d. visame pasaulyje minima Tarptautinė antikorupcijos diena. Norėdami ugdyti nepakantumą korupcijai renginį rajono mokyklų mokinių prezidentams ir su korupcijos prevencija dirbantiems ugdymo įstaigų pedagogams šiais metais suorganizavo Antikorupcijos komisija. Į susirinkusius kreipusis komisijos pirmininko pavaduotoja Irena Haase kalbėjo, kad absoliuti pergalė prieš korupciją tiesiog negalima.

„Tik baudžiamumu nieko nepasieksime, reikia šalinti pasekmes“, – kalbėjo I. Haase.

Ji džiaugėsi, kad 16 ugdymo įstaigų atsiliepė į kvietimą ir dalyvavo konkurse, kūrė stendus „Korupcijai – ne“. Visiems dalyviams buvo įteikti padėkos raštai, saldžios dovanėlės ir informaciniai leidiniai.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno valdybos Korupcijos prevencijos poskyrio viršininkė Daina Paštuolienė susirinkusiems pasakojo, kas yra korupcija, kur ji gali pasireikšti ir kokios yra tokio elgesio priežastys. Moksleivius sudomino informacija, kad korupcijos apraiškų gali būti ir mokyklose. Būtent jose, kaip rodė vienas iš tyrimų, yra daugiausiai nesąžiningo elgesio. D. Paštuolienės nuomone, patys mokytojai taip pat turėtų labiau prisidėti prie sąžiningesnio elgesio ugdymo įstaigose, objektyviau vertinti moksleivius, neleisti nusirašinėti, netoleruoti nusiperkamų užduočių ir pan.

„Visgi turėtume kiekvienas užduoti klausimą, ką aš galiu padaryti, kad šalyje korupcijos būtų mažiau“, – susimąstyti ragino STT specialistė.

Visgi atsakinėdami į užduodamus klausimus, kaip ir vėliau vykusioje D. Paštuolienės organizuotoje viktorinoje, mūsų rajono moksleiviai demonstravo puikias antikorupcines žinias.

„Kauno rajone į kai kuriuos klausimus teisingai neatsakė nė vienas moksleivis“, – mūsiškius gyrė Kauno valdybos Korupcijos prevencijos poskyrio viršininkė.

Geriausiai pasirodė ir į 13 iš 16 klausimų teisingai atsakė Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos moksleivė Miglė Būdaitė bei Griškabūdžio gimnazijos auklėtinė Agnė Simonavičiūtė. Keturi moksleiviai teisingai atsakė į 11 klausimų, tad burtų keliu buvo išrinktas laimingasis, kuriuo tapo Šakių „Žiburio“ gimnazistas Jonas Vaikšnoras.

Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas džiaugėsi renginiu, nes mokiniai tvirtino, kad išgirsta informacija jiems buvo ir įdomi, ir naudinga. Ne vienas kilstelėjo ranką išgirdęs klausimą, ar su korupcija susiduria artimoje aplinkoje mokykloje. Vicemeras Edgaras Pilypaitis kalbėjo, jog svarbu, kad jaunoji karta būtų sąmoninga, atpažintų korupciją ir ugdytųsi netoleranciją jai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.