Pagal mokymosi rezultatus – tarp autsaiderių, patyčiose – vieni pirmųjų

reitingas
Nuotr. Net 39,8 proc. mūsų rajono berniukų ir 29,2 proc. mergaičių kiekvieną savaitę du ar daugiau kartų patyrė bendramokslių patyčias, o 16,6 proc. 11–15 m. mergaičių ir 36,9 proc. tokio pat amžiaus berniukų iš bendramokslių tyčiojasi du kartus per savaitę ir dažniau.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Paskutiniajame žurnalo „Reitingai“ numeryje įvardytos geriausios profesinės mokyklos, gimnazijos, pagrindinės mokyklos, progimnazijos, pradinės mokyklos. Įvardytos ir savivaldybės, kuriose vaikai patiria daugiausiai patyčių. Mūsų rajono mokyklas šiuose sąrašuose taip pat rasime paminėtus ir iš vienos, ir iš kitos pusės.

Gimnazijų pasiekimai

Kaip rašoma „Reitingų“ straipsnyje „2017 m. gimnazijų reitingas pagal mokymosi dalykus“, gimnazistų lietuvių kalbos ir matematikos valstybinių brandos egzaminų rezultatai tiesiog sukrečiantys: lietuvių kalbos kokybiškai daugumą mokinių išmoko tik kas aštunta Lietuvos mokykla, o matematikos – tik kas dvylikta.

Tarp 50 gimnazijų, geriausiai išmokančių lietuvių kalbos, pirmoje vietoje puikuojasi Neringos gimnazija, kurioje visų abiturientų, laikiusių lietuvių kalbos valstybinį brandos egzaminą, balų vidurkis yra 85,4 proc. Verta pasidžiaugti, kad tarp 50 geriausių 30 vietoje yra Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija, kurios balų vidurkis – 53,87 proc. (2015 m. gimnazija buvo 298 vietoje, 2014 – 55).

Tarp penkiasdešimties gimnazijų, geriausiai išmokančių anglų, rusų kalbų rajono gimnazijos nepateko. Tarp 35 gimnazijų, kurių mokiniai laikė vokiečių kalbos valstybinį brandos egzaminą, į 31 reitingo vietą pateko Šakių „Žiburio“ gimnazija. Visų gimnazijos abiturientų, laikiusių šį egzaminą, balų vidurkis – 46,8 proc. (2015 m. gimnazijos vieta reitinge – 52–53, 2014 m. – 36).

Vilniaus licėjus užėmė pirmąją reitingo vietą tarp 50 gimnazijų, geriausiai išmokančių istorijos, mat šių metų valstybinio brandos egzamino balų vidurkis – 89,66 proc. Vėlgi nė viena rajono gimnazija tarp 50 geriausių nepateko. Tokia pati situacija ir su matematika, informacinėmis technologijomis, fizika, chemija, biologija.

Griškabūdžio gimnazija su Vilniaus V. Kačialovo gimnazija dalijasi 17–18 vieta tarp 50 gimnazijų, geriausiai išmokančių geografijos. Visų abiturientų, laikiusių geografijos valstybinį brandos egzaminą, vidurkis – 72 proc. (2015 m. Griškabūdžio gimnazija šiame reitinge buvo 211, 2014 m. – 153–155).

Tarp autsaiderių

„Reitingų“ vyriausiojo redaktoriaus Gintaro Sarafino straipsnyje „Vis daugiau jaunuolių gimnaziją baigia teturėdami septintoko išsilavinimą“ pateikiama karti, bet reali tikrovė, kurios esmę atspindi straipsnio pavadinimas. Beje, straipsnyje taip pat pateikiamas įdomus faktas: šiais laikais daugumos dalykų egzaminų užduotys yra lengvesnės nei buvo prieš 20 m.

„Išanalizavus šių metų brandos egzaminų duomenis, paaiškėjo, kad užkalti reikia ne tik kai kurias mokyklas, bet jau ir ištisas savivaldybes, nes jose vaikai gimnaziją, tai yra dvylika klasių, baigia teturėdami septintoko išsilavinimą“, – drąsiai teigiama straipsnyje.

Drauge su straipsniu pateikiama ir statistika – savivaldybės lyderės ir autsaiderės. Kitaip tariant, įvardijama po penkias savivaldybes, kurių gimnazijų moksleiviai lietuvių, anglų kalbos, matematikos, informacinių technologijų, biologijos, chemijos, fizikos bei istorijos egzaminus išlaikė geriausiai ir prasčiausiai. Norėtųsi, kad bent jau prie vieno iš egzaminų, mūsų savivaldybė būtų pažymėta kaip lyderė, tačiau taip nėra. Bet... Tarp autsaiderių patekome.

Šakių rajono savivaldybė – tarp penkių savivaldybių, kurių abiturientai 2016 m. blogiausiai išlaikė informacinių technologijų egzaminą. Anot pateiktos informacijos, šį egzaminą mūsų rajone laikė 38 mokiniai ir 18,42 proc. jo neišlaikė, o dar 47,37 proc. gavo silpniausius įvertinimus (nuo 16 iki 35 balų iš 100).

Olimpiadose nesužibėjo

„Reitingų“ žurnale taip pateiktas pradinių mokyklų, progimnazijų reitingas pagal olimpiadų rezultatus, tačiau ir čia neįrašytas nė vienos rajono mokyklos vardas. Gimnazijų reitinge pagal nacionalinių olimpiadų rezultatus 52 vietoje iš 80 yra Šakių „Žiburio“ gimnazija,  įvardyti daugiausiai apdovanojimų pelnę mokiniai – Milda Geršvaltaitytė, Andrius Bendoraitis, Monika Martinaitytė.

Tarp Lietuvos gimnazistų pasiekimų tarptautinėse olimpiadose vėlgi „Žiburio“ gimnazijos vardas. Jis ten pateko gimnazisto A. Bendoraičio (vadovas Antanas Burkšaitis) dėka, jis Prienuose vykusioje respublikinėje informatikų olimpiadoje iškovojo III vietą ir patekęs į respublikos rinktinę gegužės mėnesį Lietuvai atstovavo Baltijos šalių informatikos olimpiadoje Helsinkyje.

Rajone – daug patyčių

Žurnale išspausdintame Jonės Kučinskaitės straipsnyje „Miego trūkumas, dideli krūviai, patyčios verčia Lietuvos paauglius griebtis alkoholio, raminamųjų ir narkotikų“ teigiama, kad pagal 20 m. vykstantį tarptautinį tyrimą, kurio vykdytojai Lietuvoje yra Sveikatos mokslų universiteto tyrėjai Apolinaras Zaborskis ir Inga Vareikienė, net 31,2 proc. berniukų ir 27,7 proc. mergaičių sako, kad kartą per savaitę ar dažniau yra ujami, pravardžiuojami, stumdomi, mušami, gadinami jų daiktai; 29,8 proc. berniukų ir 15,3 mergaičių prisipažįsta, kad patys tyčiojasi iš kitų mokinių.

Anot tyrimo rezultatų, tarp savivaldybių, kurių mokiniai labiausiai kenčia dėl patyčių, pirmose gretose – ir mūsų savivaldybė. Net 39,8 proc. berniukų ir 29,2 proc. mergaičių kiekvieną savaitę du ar daugiau kartų patyrė bendramokslių patyčias. Deja, tarp patyčininkų rajono moksleiviai taip pat pirmauja. 16,6 proc. 11–15 m. mergaičių ir 36,9 proc. tokio pat amžiaus berniukų iš bendramokslių tyčiojasi du kartus per savaitę ir dažniau.

Rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas teigė naujausiame „Reitingų“ žurnale esančių mūsų rajono mokyklų rezultatų dar nenagrinėjęs.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.