Šakių rajono darželiuose laisvos vietos – perteklius ar deficitas?

berzelis_vaikaiSandra JUŠKAITĖ

Didžiuosiuose Lietuvos miestuose šiuo metu tėvai susiduria su didele problema – vaikų darželiuose katastrofiškai trūksta laisvų vietų. Didžioji dalis vietų skiriama rusų arba lenkų kalba kalbantiems arba auklėtojų asmeniškai pažįstamiems vaikams, o eiliniams lietuviukams vietos pritrūksta. Pasidomėję, kokia situacija yra Šakių rajone veikiančiose ikimokyklinio ugdymo įstaigose, maloniai nudžiugome, kad minėta problema mūsų rajonui neaktuali.

Nuotr. Šiuo metu Šakių darželį-mokyklą „Berželis“ lanko 215 vaikų, o prašymus parašiusiųjų ir eilėje laukiančiųjų – trys ar keturi vaikučiai.

Vaiką iš darželio gali pasiimti ne bet kas

Žinia, dėl prieš mėnesį kilusio skandalo apie Kaune iš darželio nepažįstamo vyriškio paimtą mergaitę, nuvilnijo per visą Lietuvą ir privertė sunerimti dėl vaikų saugumo tėvus, vedančius savo mažąsias atžalas į darželius.
 
Dažnai tenka matyti, o galbūt ir patiems dažnai vaikščioti per darželiui priklausančią teritoriją, kurioje iš tikrųjų pašaliniams neturėtų būti leidžiama slampinėti. Dažna vaikų grupės auklėtoja stebi tik vaikų grupelę, o kas vaikšto aplink – nekreipia dėmesio. Tai reiškia, kad ne tik į darželio teritoriją, bet ir į darželio patalpas gali patekti bet kas. Aiškinomės, ar vaiką iš darželio gali pasiimti taip pat bet kas, kaip ir didžiuosiuose Lietuvos miestuose? Šakių rajono ikimokyklinio ugdymo įstaigų direktorės patikino, kad pasiimti vaiką iš darželio gali tikrai ne bet kas. Nei nepilnamečiai broliai ar seserys, pusbroliai ar draugai negali išsivesti mažųjų piliečių be leidimo. Be tėvų, vaikus gali pasiimti kiti suaugę asmenys, kurie turi raštišką tėvų sutikimą ar leidimą, taip pat turi būti įspėtos darželio auklėtojos, jog vaiką ateis pasiimti ne tėvai, o jų įgalioti asmenys. „Buvo toks atvejis, kai vaiko atėjo pasiimti kaimynas, kuris neturėjo jokio dokumento ir raštiško tėvų sutikimo, todėl negalėjome atiduoti darželinuko“, – teigė Kriūkų vidurinės mokyklos skyriaus-darželio „Pušelė“ direktorė Regina Toliūnienė. Pasak Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos skyriaus-darželio „Linelis“ direktorės Gemos Jevaitienės, yra buvę atvejų, kai į darželį vaikų pasiimti atėjo girti tėvai, žinoma, neblaiviems taip pat negalima patikėti vaikų, todėl buvo kviečiama socialinė darbuotoja, kuri ir išsprendė iškilusią problemą.

Rašyti prašymus prieš kelias dienas ar galbūt metus?

Taip pat domėjomės, kada tėvai rašo prašymus, norėdami leisti vaiką į darželį. Ar dėl vietų trūkumo prašymai turi būti rašomi prieš mėnesį, metus, o galbūt tik gimus vaikui? Nors gimstamumas šalyje ženkliai mažėja, tačiau vaikų darželiuose netrūksta. Pasak kalbintų rajono darželių direktorių, į darželius yra priimami visi norintys, o šiais metais norinčiųjų buvo ypač daug. „Mūsų darželyje tėvai prašymus dažniausiai rašo jau iš anksto, nes vietų tenka palaukti, o šiuo metu laisvų vietų išvis neturime“, – sakė Šakių darželio mokyklos „Berželis“ direktorė Lina Viliūšienė. Pasak jos, prašymų parašytų ką tik gimus vaikui nebuvo, tačiau yra tokių, kurie prašymus rašo, kai vaikui sukanka vos keli mėnesiai. Šakių darželio „Klevelis“ direktorė Vilija Butikienė taip pat drįso prognozuoti, kad ateityje prašymus gali tekti rašyti ne prieš kelias dienas, bet prieš keletą mėnesių ar metų. „Būna, kad tėvai klausosi kalbų apie kituose rajonuose darželiuose trūkstamas vietas, todėl skuba į darželį užrašyti ką tik gimusias savo atžalas“, – pasakojo G. Jevaitienė.

Visos darželių direktorės tvirtino, kad prašymų daugiausiai sulaukia rugsėjo mėnesio pradžioje ir pavasarį, bet žinoma, būna ir tokių atvejų, kai jie yra rašomi ir žiemą.

Sintautų pagrindinės mokyklos skyriaus darželio „Vyturėlis“ direktorė Rūta Galinskienė informavo, kad į ikimokyklinę įstaigą pirmumo teise priimamas asmuo, gyvenantis tai ugdymo įstaigai priskirtoje aptarnavimo teritorijoje. Prioritetai teikiami socialiai remtinų, daugiavaikių šeimų vaikams, taip pat tiems, kurių vienas iš tėvų mokosi mokykloje ar universitete ir kitais išimtinais atvejais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.