Šakietei Gerdai patiko padirbėti Seime

gerda_parlamenteSausio 7–8 dienomis Seime posėdžiavo praėjusių metų rudenį išrinktas naujas Lietuvos mokinių parlamentas (LMP). Mūsų rajonui jame atstovavo Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos dešimtokė Gerda Bilskytė.

Nuotr. Gerda Bilskytė (pirmoji kairėje) dirbo kartu su kitais Marijampolės regiono LMP atstovais.

Bendradarbiaudamas su Lietuvos mokinių parlamentu Seimas tikisi prisidėti prie Lietuvos mokinių demokratinio gyvenimo įgūdžių formavimo. Per dvylika veiklos metų Lietuvos mokinių parlamentas tapo stipriu jaunimo politikos kūrėju ir partneriu, atstovaujant moksleivių nuomonę ir interesus įvairiose darbo grupėse, sprendžiant laisvalaikio, kokybiško ugdymo, sveikatos klausimus. Be to, LMP daugeliui tapo puikia lyderių mokykla, nes kadenciją baigę mokinių parlamento atstovai toliau aktyviai veikia neformaliojo ugdymo srityje, kuria projektus, bendradarbiauja su jaunimo organizacijomis ir valstybinėmis institucijomis.
 
Prieš pirmąją LMP sesiją ISM vadybos ir ekonomikos universitete vyko trijų dienų mokymai. Jų metu, pasak Gerdos, daug naudingų žinių suteikė Pilietinių iniciatyvų centro direktorius Girvydas Duoblis, jaunimo diskusijas moderavo Gabrielius Liaudanskas – Svaras. Naujieji parlamento nariai pristatinėjo savo programas, įvardijo tikslus, kurių vedini atėjo dirbti į LMP. Jie turėjo galimybę susitikti su buvusios LMP kadencijos nariais, kurie pasidalijo savo patirtimi ir naudingais patarimais. Moksleiviai diskutavo tokiomis temomis: „Ką aš noriu nuveikti Lietuvos mokinių parlamente?“, „Kur slypi mokinių/jaunimo problemos ir kaip jas apčiuopti?“, išklausė keletą paskaitų: „Efektyvus interesų atstovavimas: praktinės veiklos formos ir būdai“, „Kūrybiškumas – XXI amžiaus iššūkis“, „Vidinė ir išorinė komunikacija“ ir susiskirstė darbui į komitetus ir grupes. Gerda neslėpė džiaugsmo, kad jai pasisekė patekti į Švietimo ir mokslo komitetą bei padirbėti Viešųjų ryšių grupėje.

„Švietimo ir mokslo komiteto nariai nusprendė mokyklose pravesti motyvacinį paskaitų ciklą, kurio metu pristatysime specializuotų mokyklų idėją, domėsimės, kaip galima bendrojo ugdymo programas derinti su egzaminų centru, bandysime inicijuoti mokytojų mainus tarp mokyklų, svarstysime šeimos vertybių ir modelio sampratos integraciją į dorinio ugdymo pamokas, - darbo parlamente rezultatais dalijosi Gerda. – Manau, jog šie planai dar plėsis, nes esame lankstūs ir imlūs pokyčiams bei naujoms idėjoms.“

Pirmosios sesijos metu LMP nariai susipažino su naujuoju Švietimo ir mokslo ministru Dainiumi Pavalkiu, Seimo pirmininku Vydu Gedvilu, ankstesnės kadencijos Lietuvos mokinių parlamento pirmininku Pauliumi Kazakevičiumi. „Nuobodžiauti nebuvo kada. Išsirinkome ne tik naująjį LMP pirmininką, kuriuo tapo Juozas Vaidelis iš Kauno rajono, bet ir komitetų, regionų bei darbo grupių pirmininkus, pavaduotojus bei sekretorius, - pasakojo Gerda. - Diskutavome su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos seniūne Rita Tamašiūniene, jaunimo ir sporto komisijos nariu Sergejumi Jovaiša, kuris priklauso Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų frakcijai, socialdemokratų frakcijos seniūne Irena Šiauliene bei Liberalų sąjūdžio frakcijos nariu Remigijumi Šimašiumi. Dirbdami komitetuose turėjome galimybę pabendrauti su Seimo nariais, komitetų ekspertais.“

Gerda džiaugėsi, kad pirmosios sesijos metu turėjo galimybę susipažinti su įdomiais  žmonėmis, įgijo daug žinių ir patirties. Sesijai pasibaigus darbai bei ryšiai nenutrūko – moksleiviai tęsia pradėtus darbus ir diskusijas virtualioje erdvėje.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.