Išrinkta į mokinių parlamentą Gerda jaunimo problemų mato daug

gerda_bilskyteSima KAZARIAN

Jau aišku, kas mūsų rajonui atstovaus Lietuvos moksleivių parlamente (LMP). Tai „Varpo“ vidurinės mokyklos dešimtokė Gerda Bilskytė.

Nuotr. G. Bilskytė savo agitacinį plakatą sukūrė žiūrėdama į politikų reklaminius bukletus. Ji pasakojo, jog taip norėjo truputį pralinksminti bendramokslius.

Kas paskatino dalyvauti rinkimuose į LMP?

Dalyvauti Lietuvos moksleivių parlamente mane paskatino mokyklos direktoriaus pavaduotojas – mokyklos mokinių tarybos veiklą koordinuojantis mokytojas, draugai bei pats mano aktyvumas ir noras įsilieti į tų aktyvių žmonių būrį, kuriems yra svarbus jaunimas, kurie nori ką nors pakeisti.

Kaip ruošeisi šiems rinkimams?

Ruoštis rinkimams daug laiko neprireikė. Pirmiausia susigalvojau šūkį, tuomet pasidariau agitacinį plakatą, kurį išplatinau mokykloje. Pasirašiau kalbą, kurioje pasakojau šiek tiek apie save, išsakiau savo nuomonę, apie mūsų rajonui aktualias jaunimo problemas.
 
Išreiškiau norą patekti į švietimo ir mokslo komitetą ir tęsti jau pradėtus jo darbus. Taip pat pasakiau, jog tapus LMP nare galėčiau palaikyti ryšį su beveik visu Šakių rajono jaunimu, kadangi priklausydama Šakių rajono moksleivių tarybai kontaktuoju su visų rajono mokyklų atstovais.

Gražus agitacinis plakatas. Kaip jis gimė?

Plakato mintis gimė tada, kai išėmusi iš pašto dėžutės agitacinius lankstinukus, su kandidatų į Seimą nuotraukomis, nešiau išmesti į šiukšlių dėžę. Tuomet pagalvojau: „O kodėl man nepajuokinus mokinių?“. Nuotraukoje buvo svarbiausia atrodyti ryžtingai, savimi pasitikinčiai ir rimtai – juk taip daro visi kandidatai.

Kaip paaiškintum savo šūkį „Masalas neišrankiesiems“?

Mano nuomone, visi šūkiai dažniausiai bando patraukti į vieną ar kitą pusę. Žmonės, kurie yra neapsisprendę, nežinantys, už ką balsuoti, nežinantys, kurie yra geresni ir kurių siekiai yra realesni, dažniausiai patiki šūkiais, todėl mano nuomone šūkis – masalas neišrankiesiems. Esu ne iš tų, kurie žiūri į viršelį, man svarbu, kas yra giliau, viduje.

Ar dalyvavai LMP veikloje iki šiol?

Taip, LMP veikloje teko dalyvauti ir nemažai. Modesta Domeikaitė, kuri vis dar priklauso LMP, mane dažnai pasiimdavo vykdama į įvairias konferencijas ar renginius, kuriuos organizuodavo Lietuvos moksleivių parlamentas. Džiaugiuosi, jog teko susipažinti su LMP veikla jau anksčiau, kadangi tai tikrai praplėtė mano turimas žinias.

Ką tikiesi nuveikti būdama parlamente?

Parlamente tikiuosi išspręsti arba bent jau sumažinti problemas, kurios susijusias su mano krašto jaunimu, pasiūlyti idėjų, kurias galbūt pavyks realizuoti, praplėsti kontaktus, dalyvauti įvairiose paskaitose, konferencijose ir panaudoti gautas žinias.

Ką mėgsti veikti laisvalaikiu?

Laisvalaikiu mėgstu skaityti, sportuoti, būti su draugais. Laisvo laiko, tiesą sakant, turiu nedaug, kadangi veiklos apstu, kartais atrodo, jog tų 24 valandų maža. Dėl to šiais metais daug ko atsisakiau, kadangi net miegui laiko ne visada buvo. Šiuo metu esu savo mokyklos mokinių tarybos pirmininkė, mokyklos savivaldos pirmininko pavaduotoja, priklausau Šakių rajono mokinių tarybai, lankau šokių kolektyvą „Viva“, esu „Varpo“ dramos studijos narė. Šios veiklos mane labai daug ko išmokė. Puikiai moku planuoti savo laiką, įgavau įgūdžių tam tikrose srityse, esu organizuota, moku dirbti komandoje. Gyvendama aktyviai suprantu, jog yra daug įdomiau laiką leisti ką nors veikiant, užsiimant kuo nors daugiau, kažkuo, kas yra naudinga.

Kokiomis tiesomis vadovaujiesi gyvenime, kokios Tavo vertybės?

„Svarbiausia turėti norą ir jo siekti“ – štai kuo aš vadovaujuosi gyvenime. Didžiausiomis vertybėmis laikau šeimyninę laimę, draugus, tobulėjimą, kūrybą, tvarką ir išmintį.

Ką, manai, reikėtų tobulinti mokyklose?

Mano nuomone, mokyklose trūksta praktikos, kadangi mokiniai gauna tik sausą teoriją. Mokiniai dažnai tampa egzaminų pakeitimų „bandomaisiais triušiais“, tai dažnai pakiša koją rezultatams. Šiaip ar taip, mano nuomone, mokytojai yra geriausi žinių pateikimo specialistai, kurių nepakeis jokie kompiuteriai.

Jaunimo problemų yra daug. Tai patyčios, socialiniai skirtumai tarp moksleivių, mokinių pagarbos stoka mokytojams, mažas teorinių žinių panaudojimas praktikoje, nepakankamas informacijos kiekis moksleiviams apie visas užklasinių veiklų galimybes, bendradarbiavimo stoka.

Tik bendradarbiaudami galime būti išgirsti aukštesnių valstybės organų, įgyvendinti įvairius projektus.

G. Bilskytė pakeitė Šakius LMP atstovavusią šios mokyklos mokinę Modestą Domeikaitę. Šakių „Varpo“ vidurinė mokykla džiaugėsi, kad jau penkta  LMP kadencija atitenka jos mokiniui.

Praėjusį pirmadienį vykusiuose LMP rinkimuose mūsų rajone dalyvavo du kandidatai. Be G. Bilskytės, vienu balsu rinkimus pralaimėjęs Šakių „Žiburio“ gimnazijos vienuoliktokas Tomas Naujokaitis.

Švietimo ir sporto skyriaus specialistas Elvydas Pauliukėnas teigė, kad daugelis mokyklų atsisakė dalyvauti, nes greitai taps pagrindinėmis ir nematė prasmės siūlyti mažiukus.

Primename, kad Lietuvos moksleivių parlamentas – tai Lietuvos mokinių demokratiškai, kas dvejus metus renkama 95 mokinių organizacija, ginanti  Lietuvos mokinių nuomonę, teises ir interesus. Tai ryšys su Lietuvos valdžia, idėjų įgyvendinimas. Moksleiviai skatinami nebijoti reikšti savo nuomonę, drąsiai kreiptis į LMP. „Mes visada Jūsų paslaugoms!“- skelbiama LMP tinklalapyje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.