Šakių rajone – 96 probuojami asmenys

probacija pristatymasBalandžio 22 d. Kauno apygardos probacijos tarnybos Savivaldybių probacijos skyriaus viršininkė Aistė Pušinaitytė dalyvavo Šakių savivaldybės tarybos posėdyje, kuriame pristatė probacijos tarnybos veiklą, vykdomas priemones ir projektus, tarnybinės veiklos gerosios patirties pavyzdžius.

Nuotr. Kauno apygardos Probacijos tarnybos Savivaldybių probacijos skyriaus Šakiuose vyriausioji specialistė Edita Matusevičienė (kairėje) ir skyriaus viršininkė Aistė Pušinaitytė tikisi glaudesnio bendradarbiavimo su visuomene.

Kauno probacijos tarnyba savo veiklą vykdo 18 savivaldybių teritorijose, tarp jų ir Šakiuose.
 
Probacijos tarnyba vykdo priežiūra asmenų, kurie bausmę atlieka laisvėje. Kauno apygardos probacijos tarnybos Savivaldybių probacijos skyriaus viršininkė A. Pušinaitytė informavo, kad Šakių rajono savivaldybės teritorijoje per visus 2015 metus į duomenų registrą buvo įtraukta 220 prižiūrimų asmenų. Šių metų sausio 1 d. duomenimis, Šakių rajone yra prižiūrimi 96 asmenys, iš kurių 14 moterų. Šiuos asmenis prižiūri dvi dirbančios pareigūnės. Iš rajone probuojamų asmenų 32 dirba. Tai, pasak A. Pušinaitytės, yra labai svarbus nuteistojo žingsnis teigiamos socializacijos link. Yra ir 7 nepilnamečiai, iš kurių 6 mokosi.

Tarybos narys Bernardinas Petras Vainius teiravosi, kas kontroliuoja, ar jie tikrai mokosi. Jo žiniomis, tik trys iš jų tikrai mokosi, o kiti yra tik ugdymo įstaigos sąrašuose. Savivaldybių probacijos skyriaus viršininkė patikino, kad informaciją tarnyba gauna iš mokyklų.

Į klausimą, ar visuomenė turėtų žinoti, kurie probuojami asmenys gyvena miesto, seniūnijų ar bendruomenių teritorijose, A. Pušinaitytė atsakė, jog tai yra konfidenciali informacija.

Ji informavo, kad probacijos tarnybos pareigūnai vykdo intensyvią probuojamojo priežiūrą – pagal nustatytą dienotvarkę jo buvimo vietos kontrolę vykdo elektroninėmis stebėjimo priemonėmis – uždedama apykojė. Tokia priežiūra taikoma tik trims rajono gyventojams.

Rajone daugiausia 30–55 metų amžiaus (37) ir 21–30 metų amžiaus (36) probuojamų asmenų.

Nuo 2012 metų Lietuvoje įsigaliojus probacijos įstatymui, visuomenė sunerimo, jog į laisvę išeis daug pavojingų žmonių, kils nusikaltimų grėsmė. Probacijos tarnybos specialistai patikino, kad į lygtinį paleidimą pretenduojantys nuteistieji yra paleidžiami tik įvykdžius griežtą atranką. Be to, jie nuolat prižiūrimi probacijos tarnybos pareigūnų.

Lietuvoje yra apie 8 tūkst. probuojamų asmenų. Su jais dirba 250 darbuotojų. Probacijos tarnyba padeda probacijos tarnybos priežiūroje esantiems asmenims integruotis į visuomenę, vykdo teismo nuosprendžiu paskirtą probaciją, kitas bausmes, baudžiamojo poveikio, auklėjamojo poveikio priemones. Probacijos tarnyba vykdo įvairias programas, kurios turėtų padėti nuteistiesiems daugiau nenusikalsti. Kartu su socialiniais partneriais: Kauno, Marijampolės vyrų krizių centrais, padeda  asmenims, kurie smurtauja artimoje aplinkoje, integruotis į visuomenę, jų šeimos nariams teikia psichologinę ir socialinę pagalbą. A. Pušinaitytė viliasi, kad socialinių partnerių atsiras ir Šakių rajono savivaldybėje.

Pareigūnė kvietė aktyviai bendradarbiauti bendruomenes su probacijos tarnybomis, dalyvauti lankant probacijos tarnybų priežiūroje esančius asmenis. Kadangi probuojami asmenys gyvena visame rajone, norint patikrinti, kaip jie laikosi nustatytų įsipareigojimų ir apribojimų, darbuotojams tenka juos  lankyti ne tik dieną, bet ir naktį. Todėl bet koks bendradarbiavimas yra naudingas, darbuotojai dažnai kreipiasi pagalbos į policijos pareigūnus, nes dviem savivaldybėms yra skirtas tik vienas automobilis.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.