Parodoje dalyvavo suvalkiečių ūkininkų veisliniai galvijai

agrolinaRita PLAUŠINAITYTĖ - ŠERKŠNIENĖ
 
Praėjusį savaitgalį Panevėžio rajone Algirdiškyje vyko kasmetinė veislinių gyvūnų paroda. Joje jau ne pirmus metus dalyvavo ir mūsų rajono UAB „Agrolinos“ bendrovė, pristatydama savo ūkyje auginamų Aubrakų veislės galvijus.
 
Nuotr. Veislinių galvijų parodoje bendrovės „Agrolina“ auginami Aubrakų galvijai buvo vieninteliai šios veislės atstovai parodoje.
 
Modernus paviljonas
 
Kaip sakė „Agrolinos“ vadovė Raminta Bastytė, šiais metais paroda išlaikė savo tradicinį formatą – pademonstruoti geriausius, gražiausius, produktyviausius eksponatus. Šiųmetė veislininkystės paroda yra pirmoji, kurios metu eksponatai įkurdinti atnaujintose fermose ir moderniuose aptvaruose. O svarbiausia – šiemet Algirdiškyje duris atvėrė ilgai lauktas europietiško lygio gyvulininkystės paviljonas, kuriame vyko parodomasis galvijų vertinimas ir pardavimo aukcionas. Planuojama, kad ateityje šis paviljonas bus naudojamas ne tik parodoms, bet aukcionai, kurių metu augintojui už parduodamą gyvulį gali būti pasiūlyta aukščiausia kaina, vyks nuolat. Apie parodą sutikusi pasidalinti įspūdžiais „Agrolinos“ vadovė teigė, kad šiais metais čia netrūko naujovių ir parodos dalyviai tikrai turėjo kur paganyti akis. Šių metų parodoje bendrovė lankytojams pristatė keturis savo ūkyje augančius Aubrakų veislės buliukus, keturias telyčaites ir pirmaveršę su mažyliu, kurie bene daugiausiai sulaukė žiūrovų dėmesio.

Veislinių gyvūnų parodoje Žemės ūkio rūmų vienijamos augintojų organizacijos pristatė apie 400 eksponatų – nuo miniatiūrinio dydžio egzotiškų paukštelių iki įspūdingų apimčių ne mažiau egzotiškų galvijų. Vieni augintojai teigė laikantys gyvūnus tik dėl hobio, kitiems – rimtas, pajamų nešantis verslas. Tačiau visus parodos dalyvius vienijo bendras vardiklis – dėmesys veislininkystės veiklai, pastangos užauginti kuo aukštesnės genetinės vertės įvairių rūšių ir veislių atstovus. Šiųmetės veislininkystės parodos programa buvo tokia įvairi, kad kiekvienas lankytojas galėjo ne tik apžiūrėti eksponatus, tiesiogiai pabendrauti su gyvūnus atvežusiais augintojais, bet ir pasirinkti siauresnę, labiausiai jį dominančią sritį.
 
„Agrolinos“ galvijams – išskirtinis dėmesys

Bendrovės „Agrolina” atstovai taip pat džiaugėsi ir dėkojo „Veislinių gyvūnų parodos 2015” organizatoriams ir jos partneriams už gerą parodos organizaciją, gyvulininkystės paviljonus, ypač už specialiai mėsinių galvijų aukcionui profesionaliai įrengtą maniežą-ringą.   

„Norisi pasidžiaugti, kad kasmet pasiekimai mėsinės galvijininkystės šakoje vis gerėja, tai įrodo, kad judame teisinga linkme. Po parodos sulaukėme svečių iš Latvijos, kurie domisi veislinių Aubrakų telyčių įsigijimu. O tai lemia didesnę pridėtinę vertę ūkiui”, – sako R. Bastytė.

Bendrovės vadovė džiaugiasi, kad sulaukė nemažai dėmesio savo Aubrakų veislės galvijams ir iš užsienio šalių veislininkystės ekspertų. Anot jos, svečiai negailėjo gerų žodžių ir patarimų jų ūkio augintiniams, o tai neabejotinai skatina siekti dar geresnių rezultatų. Tad paklausta, kokia nauda iš dalyvavimo tokiuose renginiuose, „Agrolinos” vadovė sako, kas tokie renginiai suteikia galimybę dalintis įvairiapuse patirtimi,  skatina tarptautinį bendradarbiavimą, plečia akiratį.

Iš parodos grįžo ne tuščiomis – už Aubrakų veislės populiarinimą ir veisimą Lietuvoje „Agrolinos” bendrovė gavo Žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės padėką.

„Susidomėjimas mūsų ūkyje auginamais galvijais, parodos dalyvių dėmesys ir ministrės padėka – viskas yra nuoseklaus, kruopštaus komandinio darbo rezultatas”, – sako R. Bastytė.

Kalbėdama apie komandinio darbo reikšmę R. Bastytė sakė, kad yra labai dėkinga dviem savo ūkio darbštiems ir atsakingiems darbuotojams – Algiui Drūliai ir Algiui Šakiui.
Dalyvaudami šių metų parodoje „Agrolinos” nariai turėjo tikslą ne tik pristatyti žiūrovams savo ūkio veislinius gyvūnus, bet ir reklamuoti šių galvijų skerdieną, kuria nuo šios vasaros pradžios prekiauja MB „Mėsos guru”. Kaip sako bendrovės vadovė, jos vadovaujamas ūkis turi ir daugiau ambicijų ateičiai. Kol kas dar tik svajojama, tačiau ateityje ši bendrovė norėtų turėti savo mėsos perdirbimo cechą. Taip ūkis turėtų galimybę pats pateikti išskirtinės kokybės jautieną iš gamintojo rankų vartotojui, o mūsų rajonui būtų sukurta dar didesnė pridėtinė vertė.

Bendrovėje „Agrolina” auginami Aubrakų ir Šorthornų veislės galvijai. Šiuo metu šiame ūkyje su prieaugliu yra daugiau kaip 250 galvijų.  Keleri metai bendrovės auginami grynaveisliai galvijai dalyvauja įvairaus lygmens galvijų sektoriaus parodose. Nuo 2015 m. UAB „Agrolinai“ suteiktas A kategorijos veislinio ūkio statusas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.