Naujasis direktorius iššūkių neišsigando

vilkauskasRita PLAUŠINAITYTĖ - ŠERKŠNIENĖ
 
Nuo rugsėjo 17 d. direktoriaus pareigas UAB „Šakių vandenys“ užimantis Kęstutis Vilkauskas sako, kad gyvenime ir darbe naujų iššūkių nebijo. Nors kojų apšilti naujame darbe dar gerai nesuspėjęs, tačiau įmonės viduje esančios spragos jau pradėjo lįsti lauk kaip yla iš maišo.
 
Nuotr. Optimizmo nestokojantis naujasis UAB „Šakių vandenys“ direktorius Kęstutis Vilkauskas sako, kad išspręsti visas įmonės problemas reikia laiko.
 
15 metų dirbęs UAB „Gulbelės prekyba“ naujasis direktorius sako, kad ankstesniame darbe pasisėmė pakankamai patirties, pastaruosius penkerius metus dirbo vadovaujamą darbą – buvo direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams. Buvęs vadovas K. Vilkauską išmokė, kad pavaldinys pas direktorių turi ateiti ne tik su puokšte problemų, bet ir su pasiūlymais, kaip jas išspręsti. Tad naujasis „Šakių vandenų“ vadovas sako, kad šiuos darbo metodus žada pritaikyti ir šioje įmonėje.
 
Problemas spręs palaipsniui

Tik pradėjęs dirbti direktoriumi K. Vilkauskas sako, kad kol kas dar nėra išnagrinėjęs visų su įmonės veikla susijusių smulkių detalių, bet ligi šiol nuostolingai dirbusioje įmonėje jau spėjo įžvelgti nemenką puokštę trūkumų.

„Įmonėje buvo nesutvarkytas pareigybių klausimas. Lyg ir yra kažkokio padalinio vadovas, bet neaišku, ką jis dirba, už ką jis atsakingas. Tai turi būti aiškiai įvardyta, kad kiekvienas darbuotojas turėtų galimybę prisiimti atsakomybę už savo veiksmus“, – aiškino K. Vilkauskas.

Antroji didžiulė problema, kurią įvardija direktorius, tai gyventojų atsiskaitymas už vandenį.

„Atrodo, sutartyse parašyta juodu ant balto, kad reikia kas mėnesį susimokėti, tačiau gyventojai šio įsipareigojimo tiesiog nevykdo“, – sako direktorius.

Tai vėliau sukelia problemų, kai reikia apskaičiuoti įmonės gaunamas pajamas ir išlaidas, taip pat neįmanoma planuoti investicijų į priekį. Tik pravažiavus įmonės kontrolieriams per gyvenamuosius namus, padėtis susitvarko bent jau tam kartui, nes tada žmonės būna priversti vesti apskaitą ir tuojau pat atsiskaityti už sunaudotą vandenį. Anksčiau vanduo gyventojams buvo tiekiamas nemokamai. Dėl šios priežasties, anot direktoriaus, daugelis gyventojų tiesiog nesuvokia, kad reikia mokėti už viską, kuo tu naudojiesi, netgi ir už vandenį, nors jo kokybė ir ne visada tenkina poreikius.

Tačiau vandens kokybės klausimas – tai jau kita problema, kurią įvardija K. Vilkauskas. Dauguma vandens įrenginių tiek morališkai, tiek techniškai yra pasenę, o pakeisti juos – ateityje laukiantys nemaži iššūkiai. Tačiau pirmieji žingsniai jau žengti. Gotlybiškių gyvenvietėje statomas naujas vandens gręžinys, kurio vandeniu bus aptarnaujama ta kaimo dalis, kuri anksčiau vandenį gaudavo iš bedrovės „Grūduva“ vandens gręžinio. Tiesa, K. Vilkauskas sako, kad 19 tūkst. eurų kainuojantį gręžinį įrengti nebuvo jo idėja, tačiau jis kruopščiai patikrino visas su šiuo projektu susijusias sąmatas ir pamatė, kad viskas vyksta sklandžiai, o gręžinys čia yra tikrai reikalingas.
 
Iššūkių įmonėje netrūksta

Vienas didžiausių iššūkių, su kuo susidūrė pati bendrovė, buvo ne vienerius metus įgyvendinamas vandentvarkos projektas. Kaip sako pats įmonės direktorius, neužtenka šį projektą vien tik įgyvendinti, dar reikia ir tinkamai prižiūrėti įrengtas nuotekų trasas.

„Svarbu, kad į šias trasas nepatektų gruntinis vanduo, tada įmonė vėl patirs neplanuotų išlaidų, kurios pamažu kaupiasi ir taip atsiranda nuostoliai“, – sako K. Vilkauskas.

Šio projekto įgyvendinimui einant į pabaigą, įmonės laukia dar vienas išbandymas – tai gyventojų nuteikimas, kad šie jungtųsi prie naujai atvestų nuotekų šulinių. Tačiau čia vėlgi, kaip sako direktorius, didžiulę reikšmę turi gyventojų sąmoningumas, o įmonė jų prievarta priversti to daryti negali. „Šakių vandenys“ pagalbos  kreipėsi net į seniūnus, kad šie pateiktų bendrą statistiką apie būsimą gyventojų prisijungimą prie naujų nuotekų trasų ir išaiškintų gyventojams, jog negalima bet kaip atsikratyti nuotekų. Tačiau, regis, ši problema nėra taip greitai išsprendžiama, kaip tikėjosi tiek patys žmonės, tiek įmonė, kuri šį projektą įgyvendino.

Praktiškai baigiant įgyvendinti projektą „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistemų renovavimas ir plėtra“ paaiškėjo dar viena svarbi detalė, kurios nežinojo net ir Šakių savivaldybė – pagrindinė bendrovės akcininkė. Naujai pradėjęs eiti direktoriaus pareigas K. Vilkauskas pateikė savivaldybei nemalonių žinių apie minėto projekto įgyvendinimo įsipareigojimus. Pasirodo, kad dar 2014 m., kai vyko konkursas, Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) gavo keletą skundų dėl šio konkurso. Tada laikinai konkursas buvo sustabdytas, atlikus tyrimą, paaiškėjo, kad pažeidimų nėra, tačiau nepaisant to „Šakių vandenims“ buvo skirta 5 proc. bauda nuo projekto vertės, o tai sudaro apie 230 tūkst. eurų. Kaip sako K. Vilkauskas, apie šią baudą pagrindinė bendrovės akcininkė tikriausiai nebuvo informuota, nes savivaldybėje apie tai pradėjo šnekėti vos prieš gerą savaitę, jam pateikus išsamią informaciją apie šio projekto įgyvendinimą. Pasirodo, projektas įgyvendintas už visą sumą, kurią tuo metu skyrė NMA bei savivaldybė, tačiau minėtoji bauda vis dar guli bendrovės sąskaitoje. Apie šią situaciją yra jau informuotas ir projektą įgyvendinęs rangovas UAB „Žilinskas ir ko“, nes su šia įmone dar nėra atsiskaityta už įvykdytus darbus. Tačiau, anot direktoriaus, ši įmonė parodė didžiulę toleranciją, palaukdama savo užmokesčio. Kaip bus išspręstas šis klausimas, K. Vilkauskas komentuoti dar nedrįsta, nes, anot jo, dabar šioje situacijoje turi būti priimamas ir politinis sprendimas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.