Statybas miesto centre palygino su skalbykle svetainėje

plovykla h2auto
Nuotr. Po vadinamąja peticija, kuri pervadinta kreipimusi, pasirašę šakiečiai prieštarauja ne pačioms statyboms, bet statybų vietai – nenori, kad bekontaktė plovykla atsidurtų miesto centre, Kudirkos ir Aušros gatvių sankirtoje.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Verslininkų planai Šakių miesto centre, Kudirkos ir Aušros gatvių sankirtoje, statyti bekontaktę plovyklą H2AUTO kaitina šakiečių atmosferą. Šakiečių bendruomenė sako jau surinkusi 900 piliečių, kurie nepritaria pasirinktai statinio vietai, parašų. Ketvirtadienį posėdžiavusi savivaldybės Peticijų komisija paties kreipimosi net nepripažino peticija. Be to, susitikimo metu svarstyta, kokie apskritai būtų svertai daryti įtaką verslininkams.

Ne prieš statybas, o prieš vietą

„Mes ne prieš pačias statybas, bet prieš pasirinktą vietą“, – sakė į Peticijų komisijos posėdį atėję Šakiečių bendruomenės atstovai, pabrėžę, kad jie atstovauja beveik tūkstančio pasirašiusiųjų interesams.

„Tai prestižinė miesto vieta. Čia statyti tokią plovyklą yra tas pats, kas svetainėje pasistatyti mechaninę skalbyklę ir skalbti rūbus“, – sakė Gintautas Lenkas.

Tad bendruomenė ir ėmėsi iniciatyvos rinkti parašus, o pirmąją dalį su pasirašytu tekstu, kad prieštarauja pasirinktai statybų vietai, užregistravo ir paliko savivaldybės administracijoje rugsėjo 28 d.

„Jei ne liepos mėnesį sklype atsidūręs stendas, kad čia bus toks statinys, tikriausiai mes nieko nebūtume žinoję. Nenorime pavėluoti, kaip galbūt pavėlavo Varėna ar kiti miestai, kai tokios plovyklos atsiduria tarp daugiabučių, šalia mokyklų ir panašiai“, – mintimis dalijosi Šakiečių bendruomenės narė Irina Mockaitienė.  

Nepripažino peticija

Taigi praėjusį ketvirtadienį nagrinėti minėto klausimo į susirinkimą rinkosi savivaldybės Peticijų komisija. Tačiau ne viskas taip paprasta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Mat pirmiausiai susirinkę komisijos nariai turėjo nuspręsti, ar pats kreipimasis apskritai gali būti traktuojamas kaip peticija. Įstatymų nuostatas citavo ne tik komisijos pirmininkas Bernardinas Petras Vainius, bet ir Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Jūratė Šneideraitienė, specialistas Irmantas Baltūsis.

„Čia mažiausia kliūtis, kaip tas dokumentas užvadintas. Mes negalime visko žinoti. Jei reikia, galime pašalinti trūkumus, nes jei ne mes, kas dar gali atstovauti visuomenės interesui“, – teiravosi I. Mockaitienė.

Visgi jai buvo paaiškinta, kad tai ne mažiausia, bet didžiausia kliūtis. Po netrumpo įstatymų nuostatų narpliojimo konstatuota, kad bendruomenės raštas negali būti peticija, nes jis nepasirašytas jokio asmens, nėra jokio atstovo vardo, pavardės, asmens kodo, kas pagal įstatymą privaloma, dokumentas esą neatitinka turinio bei formos reikalavimų.

Be to, pasak J. Šneideraitienės ir B. P. Vainiaus, peticija negali pažeisti kitų asmenų teisių ir laisvių, o sklypas, kuriame numatyta statyba, priklauso privačiam asmeniui.

„Ar tai savivaldybės kompetencija? Kaip mes galime įtakoti privatininko interesus?“ – klausimus kėlė savivaldybės specialistas I. Baltūsis, kuriam pritardami kiti valdininkai aiškino: jeigu peticija netgi būtų svarstoma, po svarstymo komisija turėtų priimti kažkokius sprendimus, tačiau esą nėra jokių įstatyminių svertų tai padaryti.

„Esame įsprausti į rėmus ir vis vien atsidurtume akligatvyje“, – sakė specialistas.

Komisijos narė Dinara Gudaitienė pritarė, kad bus stringama laike bei įstatymuose, o rezultato pasiekti vis vien nepavyks.

„Tai nejaugi toks kiekis parašų nieko nereiškia? Kaip galima neatsižvelgti į bendruomenės poziciją?!“ – nerimo Šakiečių bendruomenės nariai.

Galiausiai apsistota, kad dokumentas būtų pervadintas kreipimusi ir tolesniam nagrinėjimui būtų nukreiptas administracijos direktoriui, pageidauta, kad klausimą tarybos nariai nagrinėtų komitetų posėdžiuose.

Nenori liūdinti, bet...

Pasak B. P. Vainiaus, galbūt reikėtų palūkėti, ar verslininkai tikrai gaus visus leidimus bei derinimus. Priminė jis ir tai, kad verslininkams buvo siūlytas kitas sklypas ne miesto centre, o netoli Zanavykų turgavietės Aušros gatvėje, tačiau verslininkai nesutiko.

Pasak UAB „Delca invest“ vadovės Agnės Janušonytės, jiems žinoma, kad šakiečiai renka parašus, priešinasi statybai, tačiau patikino, kad kai bus laikas, visuomenė su sprendiniais tikrai bus supažindinta.

„Nevyksta viskas taip greitai, kaip norėtųsi“, – patikino pašnekovė, pripažinusi, kad apie Peticijų komisijos posėdį jokios informacijos neturėjo.

Ar atsižvelgtų į žmonių nuomonę, kad pasirinkta vieta netinkama, ar ieškotų kitų vietų statybai, A. Janušonytė sakė negalinti ir nenorinti komentuoti, nes dar nesvarstė tokių galimybių.

Pasak jos, kituose miestuose tokio pasipriešinimo nebuvo sulaukta.  

Komisijos narys Laurynas Suodaitis priminė, kad detaliajame plane ši teritorija numatyta komercinei paskirčiai.

„Nenoriu liūdinti, bet jie turi pilną teisę ten viską daryti ir savivaldybė faktiškai neturi jokių įrankių įsikišti. Turbūt statyba bus be pamatų, polinė, kvadratūra maža, tai nebent neatitiktų kažkokių aplinkosauginių reikalavimų, bet tai irgi sprendžia ne savivaldybė. Ką gali padaryti savivaldybė, tai nueiti pas juos ir paprašyti gražiai tankiais augalais apželdinti teritoriją ir palinkėti sėkmės versle“, – mintimis dalijosi L. Suodaitis.  

Beje, praėjusį antradienį B. P. Vainius kartu su meru Edgaru Pilypaičiu lankėsi Varėnoje, nes norėjo savo akimis pasižiūrėti, kaip mieste įrengta ir veikia H2AUTO plovykla. Viešnagės metu ne tik apžiūrėjo objektą, bet ir bendravo su direktoriumi Alvydu Verbicku, kitais žmonėmis. „Prisipažinsim, plovyklos vaizdas mūsų neišgąsdino, miestiečių atsiliepimai taip pat. Skirtumas tik tas, kad ji nėra visiškai centre, tik prie centrinės gatvės“, – pastebėjimais po vizito dalijosi rajono vadovas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.