Karantino savaitė verslui: kokia ji

turgaus vartai
Nors turguose prekyba maisto produktais leidžiama, jau savaitė ant Zanavykų turgaus vartų kabo spyna, o savaitgalį savo produkciją keletas prekybininkų siūlė prie užvertų vartų. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Lietuvoje įvedus karantiną uždrausta prekyba visose parduotuvėse, išskyrus prekiaujančias maisto prekėmis ar vaistais, taip pat maisto produktais leidžiama prekiauti turguose.Ant Zanavykų turgaus vartų kabo spyna, todėl vieni maisto produktais prekiaujantys piktinasi tokiu sprendimu, kiti sėkmingai daržoves pristato žmonėms į namus. Rajono verslininkų teiraujamės – kokią įtaką karantinas daro maitinimo, turizmo sektoriams?
 
Ne visur kabo spyna

Jau daugiau nei savaitė ant Zanavykų turgaus vartų kabo spyna, sprendimą nevykdyti jokios prekybos šioje turgavietėje priėmė Zanavykų turgaus vadovas Alfonsas Kalesinskas.

„Manau, kad žmonių saugumas yra svarbiausia, o ne kažkieno pinigai... Jei aš atidarysiu turgaus teritoriją, tai kiekvieną turėsiu vaikytis, sužiūrėti, kuo prekiauja, ką daro, juk ne vien maistu prekiaujama“, – tokį motyvą dėl savo sprendimo išsakė A. Kalesinskas ir dar kartą patikslino, kad maisto produktais prekybos turguje neorganizuos netgi šeštadieniais.

Visgi pasigirdo kai kurių prekeivių, šiuo metų laiku turguje prekiaujančių maisto produktais, pasipiktinimai, kodėl neleidžiama prekiauti Šakiuose, kai turgūs vyksta Vilkaviškyje, Kaune ir kitur. Tiesa, kiti prekeiviai ieško galimybių, kaip užauginamą produkciją parduoti. Štai daržovių augintojas, šakietis Povilas Janušaitis sako, kad sėkmingai prekiauja internetu, žmonės atvažiuoja į namus arba jis pats bulves, agurkus, pomidorus išvežioja klientams į namus.

Tiesa, šeštadienį gana gausiai susirinko prekeivių, kurie prekiavo bulvėmis, grūdais, daržovėmis, medumi, mėsos gaminiais, tiesa, tik už turgaus vartų esančioje aikštelėje. Bulvėmis prekiaujantis plokštietis tvirtino, kad atvažiavo bulvių realizuoti, nes mokesčius tai reikia mokėti.

Turgūs trečiadieniais vyksta ir Lekėčiuose. Pasak seniūno Ričardo Krikštolaičio, praėjusį trečiadienį čia prekiavo 7–8 prekeiviai tik maisto produktais – bulvėmis, medumi, česnakais ir kitomis daržovės. Su autoparduotuvėmis atvykę siūlė ir mėsos, žuvies produktų.

„Trečiadieniais turgūs Lekėčiuose vykdavo dideli, bijojau, kad prisirinks, kaip visada, gausiai, tačiau tikrai labai mažai buvo“, – sakė seniūnas.

Kaip pasakojo kaimyninio Jurbarko „Santakos“ turgaus direktorė Nijolė Ramanauskienė, čia prekyba maisto produktais leidžiama, praėjusį šeštadienį čia prekiavo bulvėmis, mėsos produktais, daržovėmis, duonos ir pyrago gaminiais. Ypač paklausios buvo bulvės, kuriomis, beje, prekiavo mūsų rajono ūkininkai.

Maistas išsinešimui

Karantinui prasidėjus rajono verslininkai jau priima iššūkius. UAB „Gulbelė“ vadovas Arūnas Tarnauskas sako, kad įvedus apribojimus teko 42 darbuotojus išleisti atostogų, kiti pasiėmė nedarbingumo pažymėjimus vaikams prižiūrėti, 15 žmonių dirba nuotoliniu būdu. Anot A. Tarnausko, keli darbuotojai saviizoliacijoje.

Kad klientai parduotuvėje praleistų kuo mažiau laiko, „Gulbelė“ paruošė tris skirtingo dydžio ir kainos atžvilgiu įvairių maisto prekių krepšelius, sudarytus iš būtiniausių kasdienių prekių: duona, pienas, sviestas, kiaušiniai, bulvės, grikiai, aliejus, tualetinis popierius ir kiti kasdien naudojami produktai. Paketų kaina svyruoja nuo 10 iki 25 eurų, jie jau pasirodė prekyboje.

Kavinė „Kiba“, cukrainė „Laimė“, restoranas „Centras“ ir kitos maitinimo įstaigos gamina maistą išsinešimui. Kalbinta Šakių parapijos globos namų ir maitinimo įstaigos „Svetainė“ direktorė Vilija Matulaitienė pasakojo, kad per dieną pagamina per 80 porcijų ne tik įstaigoms, bet ir pavieniams asmenims, nedaug sulaukia užsakymų į namus – gedulingiems pietums po laidotuvių. IĮ „Modėja“ Lukšiuose savininkė Jolanta Muraškienė-Remezė pasakojo, kad atšaukti visi užsakyti šventiniai vakarėliai, per dieną sulaukia vos 20 pietų porcijų..Tiesa, restoranas „Kuchmistrai“ užsidarė visai.

Apie karantino pradžią pasakojusios viešbučių „Centras“ savininkė Kristina Jankauskienė ir „Jundulos“ Rasita Grincevičienė virtino, kad veikla nutraukta, tik „Junduloje“ karantinuojasi vienas asmuo. Pasak R. Grincevičienės, raštinės, kanceliarines, mokyklines prekes galima užsisakyti paskambinus telefonu į „Jundulos“ parduotuvę.

Saviizoliuojasi

Kaimo turizmo sodybose nuotaikos ir pesimistinės, ir viltingos. „Poškynės sodybos“, įsikūrusios Lekėčių sen., savininkė Vilma Poškienė pasakojo, kad veiklos nevykdo, nerizikuoja ir kitus verslininkus ragina būti socialiai atsakingus, todėl atšaukė visus užsakymus iki gegužės mėnesio.

„Palikom atskirą pirties namelį, jei prireiktų karantinuotis būtent medikams iš Kauno ar aplinkui. Kol kas pavienių asmenų karantinuotis neleidžiame. Ypatingai šiuo metu ieško daug žmonių, kad ir dviese, tiesiog pailsėti nuo... karantino, bet mes susilaikome nuo tokių prašymų“, – pasakoja „Poškynės sodybos“ savininkė V. Poškienė.

Kaimo sodybos „Nemuno vingis“, įsikūrusios Kidulių sen., savininkas Alius Šuika pasakojo, kad sodyboje saviizoliuojasi vienas asmuo, sugrįžęs iš užsienio. Anot pašnekovo, tokia veikla šiuo metu užsiima ne viena sodyba, ypač kaimyniniame Jurbarko rajone.

Beje, į sodybą „Dobilas“, įsikūrusią taip pat Kidulių sen., jos šeimininkas Rimas Dobilas tokių asmenų nepriima.

„Manau, kad atvažiuos daugiausiai iš užsienio sugrįžęs jaunimas. Nejaugi jis sėdės užsidaręs, nesivaišins? Prie jo kareivį reiks su šautuvu pastatyti, tik netvarką padarys“, – kategoriškas buvo R. Dobilas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.