Meksikietiški patiekalai yra be proto aromatingi, žadinantys apetitą, gundantys mus subtiliausiais prieskoniais. Būtent dėl to jie taip sparčiai populiarėja Lietuvoje. O su populiarumu kyla ir mūsų įtarumas: ar tikrai meksikietiškas maistas sveikas? Juk jame tiek daug aštrių ingredientų, riebalų, jie tokie sotūs! Siūlome įtarumui parodyti duris ir pagaliau išteisinti šią visame pasaulyje pripažintą unikalią virtuvę.
Tako, enčilados, buritos ir kiti meksikietiško
maisto receptai nėra labai sudėtingi, o pasigaminus tokius patiekalus negėda jais pavaišinti ir išrankiausius draugus. Amerikiečiai kasmet suvalgo net tūkstantį milijonų takų. Kai kuriuos sveikos gyvensenos propaguotojus šis faktas šokiruoja. Bet ar tikrai verta nerimauti? Visų pirma, jei meksikietiškas maistas gaminamas namuose, iš kokybiškų produktų, jis nebūtinai apsunkins skrandį ir tikrai neprivalėsite kruopščiai skaičiuoti kalorijų.
Meksikietiškas maistas ne tik skanus, bet ir naudingas organizmui. Štai keli esminiai Meksikos virtuvę išteisinantys argumentai:
• Gaunate maistingųjų medžiagų. Kai norite gauti savo vitaminų ir mineralų dienos dozę, paprastai imate galvoti apie glotnučius ar multivitamininius patiekalus, tačiau meksikietiškas maistas tam taip pat tinka. Pavyzdžiui, valgydami enčiladas organizmui suteikiate net septynias svarbias maistines medžiagas. Šiame patiekale yra daug kalcio, magnio, riboflavino, vario. Kituose meksikietiškuose patiekaluose aptinkame vitaminų A, C, B6.
• Praturtinate organizmą baltymais. Kadangi meksikietiškuose patiekaluose dažnas ingredientas yra mėsa, jūsų organizmas gauna nemažai baltymų. Tai labai svarbu gerai audinių ir raumenų sveikatai. Ir visai nesvarbu, ar mėgstate kiaulieną, jautieną ar vištieną, meksikietiškoje virtuvėje pritaikomos visos mėsos rūšys.
• Stiprinate širdį ir kraujagysles. Kai ant meksikietiškų patiekalų beriate daug čili, nekankinkite savęs vien priekaištu, kad tai didelis iššūkis skrandžiui. Aštriosiose paprikose esančios medžiagos gali padėti sumažinti kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį. O ir apskritai aštrieji pipirai gerina kraujo takumą, mažina krešulių riziką.
• Gaunate skaidulinių medžiagų. Turbūt jūsų gydytojas ar mitybos konsultantas nuolat jums kartoja, kad užtikrintumėte organizmui būtiną skaidulinių medžiagų kiekį. Kasdien kiekvienas vyras turėtų suvalgyti apie 30-38 gramus skaidulinių medžiagų, moteris – apie 25 gramus. Jei manote, kad jūsų racione trūksta šių medžiagų, rinkitės Meksikos skanėstus. Pavyzdžiui, tam puikiai tinka Meksikoje populiarios pupelės.
O štai dar trys patarimai, naudingi siekiant valgyti meksikietiškai ir sveikai. Pirma, venkite tų meksikietiškų patiekalų, kuriuos vis dėlto galime priskirti kategorijai „nesveikas maistas“. Tai būtų, pavyzdžiui, načios arba kai kurios itin riebios buritos. Antra, rinkitės minkštą, o ne traškų maistą. Paprastai traškus maistas yra keptas paniręs riebaluose, o minkšto maisto gamybai naudojama mažiau riebalų. Galiausiai trečia, jei yra galimybė, privenkite padažų. Dauguma meksikietiškų padažų yra riebūs ir kaloringi, tačiau valgydami juos saikingai neprieštarausite racionaliai mitybai.
Taigi, kai sužinojote šiuos argumentus, dabar galite ramia sąžine namuose gaminti jus taip viliojančius meksikietiškus patiekalus arba keliauti į Meksikos virtuvės restoraną ir gana drąsiai pasižvalgyti po jų siūlomą meniu. Juk šalia jūsų prie stalo nuo šiol sėdės ne sąžinės graužatis, o naudingos žinios.
Užs.nr.d-0273