Metas išteisinti meksikietišką maistą: jis gali būti sveikas

tako mexico
Meksikietiški patiekalai yra be proto aromatingi, žadinantys apetitą, gundantys mus subtiliausiais prieskoniais. Būtent dėl to jie taip sparčiai populiarėja Lietuvoje. O su populiarumu kyla ir mūsų įtarumas: ar tikrai meksikietiškas maistas sveikas? Juk jame tiek daug aštrių ingredientų, riebalų, jie tokie sotūs! Siūlome įtarumui parodyti duris ir pagaliau išteisinti šią visame pasaulyje pripažintą unikalią virtuvę.
 
Tako, enčilados, buritos ir kiti meksikietiško maisto receptai nėra labai sudėtingi, o pasigaminus tokius patiekalus negėda jais pavaišinti ir išrankiausius draugus. Amerikiečiai kasmet suvalgo net tūkstantį milijonų takų. Kai kuriuos sveikos gyvensenos propaguotojus šis faktas šokiruoja. Bet ar tikrai verta nerimauti? Visų pirma, jei meksikietiškas maistas gaminamas namuose, iš kokybiškų produktų, jis nebūtinai apsunkins skrandį ir tikrai neprivalėsite kruopščiai skaičiuoti kalorijų.
Meksikietiškas maistas ne tik skanus, bet ir naudingas organizmui. Štai keli esminiai Meksikos virtuvę išteisinantys argumentai:

• Gaunate maistingųjų medžiagų. Kai norite gauti savo vitaminų ir mineralų dienos dozę, paprastai imate galvoti apie glotnučius ar multivitamininius patiekalus, tačiau meksikietiškas maistas tam taip pat tinka. Pavyzdžiui, valgydami enčiladas organizmui suteikiate net septynias svarbias maistines medžiagas. Šiame patiekale yra daug kalcio, magnio, riboflavino, vario. Kituose meksikietiškuose patiekaluose aptinkame vitaminų A, C, B6.

• Praturtinate organizmą baltymais. Kadangi meksikietiškuose patiekaluose dažnas ingredientas yra mėsa, jūsų organizmas gauna nemažai baltymų. Tai labai svarbu gerai audinių ir raumenų sveikatai. Ir visai nesvarbu, ar mėgstate kiaulieną, jautieną ar vištieną, meksikietiškoje virtuvėje pritaikomos visos mėsos rūšys.

• Stiprinate širdį ir kraujagysles. Kai ant meksikietiškų patiekalų beriate daug čili, nekankinkite savęs vien priekaištu, kad tai didelis iššūkis skrandžiui. Aštriosiose paprikose esančios medžiagos gali padėti sumažinti kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį. O ir apskritai aštrieji pipirai gerina kraujo takumą, mažina krešulių riziką.

• Gaunate skaidulinių medžiagų. Turbūt jūsų gydytojas ar mitybos konsultantas nuolat jums kartoja, kad užtikrintumėte organizmui būtiną skaidulinių medžiagų kiekį. Kasdien kiekvienas vyras turėtų suvalgyti apie 30-38 gramus skaidulinių medžiagų, moteris – apie 25 gramus. Jei manote, kad jūsų racione trūksta šių medžiagų, rinkitės Meksikos skanėstus. Pavyzdžiui, tam puikiai tinka Meksikoje populiarios pupelės.

O štai dar trys patarimai, naudingi siekiant valgyti meksikietiškai ir sveikai. Pirma, venkite tų meksikietiškų patiekalų, kuriuos vis dėlto galime priskirti kategorijai „nesveikas maistas“. Tai būtų, pavyzdžiui, načios arba kai kurios itin riebios buritos. Antra, rinkitės minkštą, o ne traškų maistą. Paprastai traškus maistas yra keptas paniręs riebaluose, o minkšto maisto gamybai naudojama mažiau riebalų. Galiausiai trečia, jei yra galimybė, privenkite padažų. Dauguma meksikietiškų padažų yra riebūs ir kaloringi, tačiau valgydami juos saikingai neprieštarausite racionaliai mitybai.

Taigi, kai sužinojote šiuos argumentus, dabar galite ramia sąžine namuose gaminti jus taip viliojančius meksikietiškus patiekalus arba keliauti į Meksikos virtuvės restoraną ir gana drąsiai pasižvalgyti po jų siūlomą meniu. Juk šalia jūsų prie stalo nuo šiol sėdės ne sąžinės graužatis, o naudingos žinios.

Užs.nr.d-0273

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.