Dukros padiktuotas verslas vis labiau vertinamas

nastia garden
Kraštietė, „Nastia garden“ įkūrėja Valerija Gafurova pasakoja, kad šiuo metu asortimente yra daugiau nei 400 įvairių gaminių, vien sveikatai palankesniu maisto produktų ženklu „Rakto skylutė“ paženklintų produktų turi 116 ir neketina sustoti. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Iš Plokščių kilusi, Kaune gyvenanti Valerija Gafurova atvira – jeigu ne Dauno sindromą turinti jos dukrytė Anastasija, nebūtų įmonės „Nastia Garden“, kuri siūlo natūralius, liofilizuotus vaisius, daržoves, prieskonines žoleles ar net sūrius. Nors šia veikla šeima užsiima tik pusantrų metų, Lietuvos „Metų gaminio“ konkurse jau ateinantį ketvirtadienį jiems bus įteikti net trys aukso medaliai. Šakių visuomenės sveikatos biuras prieš įmonės vadovę lenkia galvą, mat tik „Nastia Garden“ sveikų produktų gausos dėka Šakiai yra antroje vietoje respublikoje pagal „Rakto skylutės“ ženklinimą. Tad apie viską nuo pradžių.
 
Antri šalyje

Visuomenės sveikatos biuro direktorius Viktoras Lebedžinskas sako, jog pirmadieniais vykstančių savivaldybių sveikatos biurų asociacijos pasitarimų metu yra aptariamos veiklos, prioritetai, pagal kuriuos reikia dirbti. Vienas iš jų – simbolio „Rakto skylutė“ ženklinimo sistemos, žyminčios sveikatai palankesnius maisto produktus, kuriuose mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, skaidulinių medžiagų ir pan., inicijavimas ir skatinimas. Tai reikštų, kad per metus savivaldybėje turėtų atsirasti bent vienas naujas šiuo simboliu paženklintas produktas.

„Susiėmiau už galvos, pagalvojau, kad turėsime problemą, mus skalpuos ministerija. Pasiskambinau į ministeriją tą dalyką kuruojančiam Almantui Kranauskui. Sako, ko jūs pergyvenate, pas jus užregistruota 117 „Raktos skylutės“ produktų. Vienas „Gulbelės“ ir 116 Plokščiuose registruotos UAB „Torumus“, – pažintį su įmone prisiminė V. Lebedžinskas ir su biuro visuomenės sveikatos specialiste Mante Barboriniene „Nastia Garden“ įkūrėjai, verslininkei V. Gafurovai įteikė padėką už sveikatai palankesnių produktų kūrimą ir sveikos mitybos skatinimą bei „Rakto skylute“ paženklintų produktų plėtojimą Lietuvoje. Pagal šį ženklinimą Šakių rajonas yra antroje vietoje respublikoje ir tai lėmė būtent „Nastia Garden“ produkcija.

Veiklą padiktavo dukrytė

Pasak įmonės vadovės V. Gafurovos, šią veiklą atsinešė į pasaulį atėjusi dukra Anastasija, kuri gimė su Dauno sindromu.

„Ne paslaptis, tai buvo išties didelis sukrėtimas tiek man, tiek šeimai“, – pokalbį pradeda moteris ir sako, jog susitaikius su realybe gimė mintis imtis naujos veiklos – vaisių, daržovių liofeilizavimo (produktų  užšaldymo ir išdžiovinimo šalčiu), tokia produkcija išlaiko bene 98 proc. produkte esančių vitaminų. Nors šeima turėjo kitą, su kosmetika susijusį verslą, imtis visai naujo užsiėmimo  paskatino ir noras paneigti mitą, kad negalią turintys žmonės tik prašo ir yra našta valstybei. Tad buvo įregistruota vaikiško maisto linija „Nastia garden“, nuo kurios viskas ir užsisuko.

„Norėjome pasiųsti socialinę žinutę, kad negalia neuždaro durų. Norėjome paneigti mitą, kad neįgalieji tik prašo“, – teigia V. Gafurova ir džiaugiasi, kad mikroprojektas per pusantrų metų tapo gražiu, dideliu projektu ir „Nastia Garden“ tapo žinomi ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Vyksta ir elektroninė prekyba.

Pavadinimas taip pat neatsitiktinis – tai dukros, kuriai dabar ketveri su puse, vardo trumpinys. Be to, moteris tikisi, kad ateityje, kai verslas įsivažiuos, o Nastytė užaus, ji įmonėje turės darbo vietą, galės dirbti ir užsidirbti, nereikės jai būti išlaikoma.

Beje, veiklą įmonė pradėjo ne nuo Lietuvos rinkos, o nuo eksporto, kuris šiuo metu sudaro dešimtadalį visos pagaminamos produkcijos. Klientai mus tikrai myli, sako pašnekovė, produkciją ypač mėgsta užsienio lietuviai, skandinavai.

Asortimente – 400 produktų

Veiklos pradžioje įmonė daugiau orientavosi į vaikiškas tyreles, o dabar asortimente daugiau nei 400 įvairių gaminių, vien „Rakto skylute“ paženklintų yra 116.

„Nastia Garden“ džiovina įvairiausius vaisius, uogas ir daržoves, prieskonines žoleles ar net sūrį, nors apskritai liofilizuoti galima ir mėsą ar net žuvį. Produkcija yra milteliais, kubeliais, riekelėmis ar griežinėliais. Asortimente net „Rakto skylute“ žymėtas kelių rūšių aliejus su ghi sviestu.

Štai jau ateinantį ketvirtadienį įmonė bus apdovanota Lietuvos pramonininkų konfederacijos rengiamame konkurse „Metų gaminys“, jiems bus įteikti net trys aukso medaliai už gorgonzolos sūrį, čederio sūrį juostelėmis bei liofilizuotas trešnes.

„Tikrai daug pasiekėme per pusantrų metų. Stengsimės ir kitais metais kažką naujo sugalvoti“, – sako moteris ir pasakoja, kad kartais tam tikrus produktus pasibando liofilizuoti dėl savęs, pavyzdžiui, baravykus, figas. Vaikai ypač mėgsta braškes, ananasus, tarp favoritų ir trijų rūšių mangai, granola su baltu šokoladu, ragaujame ir morkas, šparagus, pelėsinį sūrį...

Pašnekovė sako, kad liofilizuoti produktai jau nėra naujiena, didesni šeimos ūkiai patys turi liofilizatorius, nemažai šių produktų gamintojų ir mūsų šalyje, tačiau V. Gafurova savo, jog būtų net nedrąsu sakyti, kad jie su kažkuo konkuruoja.

„Tai brangus ir užsiėmimas, ir produktas. Liofilizuojant produktą jis gali sumažėti nuo 10 iki 13 kartų. Jei sudedi 120 kg ananasų, gali gautis 10–11 kg“, – tvirtina moteris ir sako, jog nuo produkto savybių, drėgmės priklauso, kiek jį reikės džiovinti.

Tačiau moteris sustoti tikrai neketina. Kaune, kur vykdoma veikla, įsirenginėja naujas patalpas, kurios bus pritaikytos dirbti negalią turintiems žmonėms. Nuolat įmonėje dirba keturi darbuotojai, tačiau piko metu prieš šventes samdo ir papildomų darbo rankų. Verslininkė labai myli Šakius, dažnai grįžta į gimtinę. Kas žino, gal kažkada veiklos plėtra persikels ir mūsų kraštą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.