„Galui su galu sudurti“ reikalingos milijoninės dotacijos

litinskasGintarė MARTINAITIENĖ

UAB „Šakių vandenys“ direktorius Vaidas Litinskas Ūkio komitete pareiškė, kad bendrovės laukia kaip niekada sunkūs metai. Tam pritaria ir rajono valdžia, prabilusi apie planuojamas skirti dotacijas.

Nuotr. V. Litinskas prognozavo, kad jeigu nebus investuojama į turimas trasas, o jos bus tik plečiamos, mūsų vaikai neturės vandens – trasos bus visiškai sukežusios.

Paprašytas apibūdinti bendrovės veiklą, V. Litinskas sakė negalintis nieko džiuginančio pasakyti. „Laukia sunkiausi metai, kokių dar nebuvę“, - tikino UAB „Šakių vandenys“ direktorius. Jam pritarė ir rajono meras Juozas Bertašius, ir Ūkio komiteto pirmininkas Henrikas Zaremba, kurio vadovaujama komisija praėjusią vasarą analizavo bendrovės veiklą. „Kad įmonė galą su galu sudurtų, manau, kitais metais reikės skirti milijono litų dotaciją. Kitaip neišsiversime. Be to, atsitiesti per metus nepavyks, tad taip gelbėti reikės gal kokius penkerius metus iš eilės. Kažkada padėjome UAB „Šakių šilumos tinklams“, o dabar reikės gelbėti vandentiekį. Kitos išeities nematau“, - mintimis dalijosi meras. Aišku, kaip buvo kalbama Ūkio komiteto posėdžio metu, lengviausias problemos sprendimas - didinti tarifą, tačiau, žinant, kad ir taip didėja gyventojų nemokumas, problemos toks žingsnis neišspręstų. „Bendrovės vadovas gali būti genijus, bet jis pinigų nespausdina, o darbų apimtys baisinės, todėl reikia padėti“, - konstatavo meras.
 
Savivaldybei priklausančio UAB „Šakių vandenys“ perduoto turto vertė yra šiek tiek didesnė nei 8 mln. litų. Tačiau realiai didesnioji jo dalis yra nulinės vertės. Bendrovės veiklą tyrusi komisija taip pat yra konstatavusi, kad UAB „Šakių vandenys“ turtas nusidėvėjęs ir reikalauja investicijų. „Į tinklus neinvestuojame, o tik plečiame. Yra vietų, pavyzdžiui, nugeležinimo stotis Būbleliuose, kur jau nėra ką lopyti. Jei taip ir toliau, tai mūsų vaikai neturės vandens“, - Ūkio komiteto posėdžio metu kalbėjo V. Litinskas.

„Savivaldybės perduoto turto atstatymui UAB „Šakių vandenys“ neturi sukaupusi lėšų, nes jam bendrovėje nebuvo skaičiuojamos nusidėvėjimo sąnaudos, todėl savivaldybė, perdavusi jai vykdyti savo funkciją – tiekti geriamąjį vandenį ir vykdyti nuotekų tvarkymo darbus, turi numatyti atitinkamas lėšas šio turto funkcionavimui“, - pernai buvo rašoma komisijos išvadose. Nors tuomet buvo rekomenduojama paruošti tvarką trūkstamų lėšų skyrimui turto atstatymui bei renovacijai iš savivaldybės biudžeto ir aprašą svarstymui teikti rajono tarybai, iki šiol šis klausimas tebekabo ore. Kaip ir žadėta, bet taip ir neparengta tvarka dėl lietaus kanalizacijos inžinerinių tinklų priežiūros ir eksploatacijos. Tiesa, metų pradžioje šis klausimas net du kartus buvo įtrauktas į rajono tarybos darbotvarkę, bet viename posėdyje jis buvo atidėtas, o kitame – visiškai išbrauktas argumentuojant, kad ne iki galo pasiruošta, neišanalizuoti visi argumentai „už“ ir prieš“. Visgi ne vienas rajono valdžios atstovas pripažįsta, kad šis klausimas lyg atvira ir negyjanti opa. Jo nesprendžiant problema tik didės.

Komiteto ir tarybos narys Vaidas Balčiūnas bendrovės vadovo teiravosi ir dėl daugiabučių administravimo paslaugos. Jį domino, kiek ši paslauga naudinga UAB „Šakių vandenys“. Pasak V. Litinsko, dėl to bendrovė turi apyvartinių lėšų, tačiau jis pripažino, kad jie nepajėgia atlikti tiek, kiek reikėtų. Be to, ateityje UAB „Šakių vandenys“ šios paslaugos teikti negalės pagal vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymą. Pasak kai kurių Ūkio komiteto narių, jeigu bendrovė būtų pajėgi aprėpti daugiau darbų, būtų galima galvoti ir apie daugiabučių namų modernizavimą, skatinti gyventojus tai daryti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.