Statybų darbai rajone vyksta, bet verslas merdi

kameneckasAsta GVILDIENĖ

Lapkričio 20 dieną vykusiame rajono verslininkų susitikime su savivaldybės administracijos atstovais buvo paliestos statybų verslo sektoriaus problemos ir šokiruojantys faktai – rajone įregistruota 13 statybos įmonių, kurios deklaravusios 114 darbuotojų skaičių. Statybų darbai mūsų krašte vyksta ir žemės ūkyje, ir privačiame sektoriuje, ir įgyvendinant projektus, tik juos vykdo ne savi, o kitų rajonų statybininkai.

Nuotr. UAB „Šakių hidrotechnika“ direktorius V. Kameneckas tikisi, kad rajono valdžia atsižvelgs į verslininkų išsakytą nuomonę ir ateityje abi pusės tikrai ras kompromisą.

Liūdni faktai statybų sektoriuje

Statybų sektorius kyla iš duobės ir atsigauna greičiau nei buvo prognozuota, tačiau mūsų rajone šis verslas vis dar merdi. Verslo klubo prezidentas Arūnas Tarnauskas, kalbėdamas apie prieš 10 – 15 metų klestėjusį statybų verslą, pateikė keletą liūdnų faktų, kurie kalba patys už save. „Nors rajone įregistruota 13 statybos darbus vykdančių įmonių, iš jų tik viena 2012 metais dirbo pelningai. Septynios turi po vieną – du darbuotojus ir praktiškai yra neveikiančios, kitose dirba nuo 6 iki 43 darbuotojų. Suskaičiavę matome, kad statybų sektoriuje dirba tik 114 žmonių, - informavo A.Tarnauskas. – Statybos mūsų krašte vyksta, tačiau liūdna, jog darbus dirba  ne  mažosios mūsų rajono įmonės, o didelės, iš šalies ateinančios kompanijos. Šiam verslui šiandien labai svarbus savivaldybės administracijos ir vadovų palaikymas.“ Kyla klausimas, kodėl mūsų statybos bendrovės neatitinka keliamų reikalavimų? Ar neturi reikiamų gebėjimų? Pasak Verslo klubo prezidento, savivaldybės administracijai reikėtų jų atžvilgiu keisti požiūrį ir parodyti daugiau supratimo, nes nėra atskirai Šakių ekonomikos, nėra atskirai ir Lietuvos ekonomikos – esame daug stambesnio ekonominio ir politinio vieneto dalis. „Nieko nenoriu kaltinti, bet, ar durnas, kad biednas, ar biednas, kad durnas? - klausė jis. – Konkursų įmonės nelaimi, nes maži pajėgumai, o pajėgumai maži, nes įmonės nelaimi konkursų ir neturi darbo.“ Taip ir sukasi užburtas ratas.
 
Reikalavimai kaip atominei elektrinei

Susitikime dalyvavęs statybų sektoriaus atstovas UAB „Šakių hidrotechnika“ direktorius Vidmantas Kameneckas atvirai kreipėsi į savivaldybės valdžios atstovus – savivaldybės vicemerę Rimą Rauktienę, administracijos direktorių Juozą Puodžiukaitį ir jo pavaduotoją Algimantą Damijonaitį, klausdamas, kodėl nesudaromos paprastesnės konkursų sąlygos, kad juose galėtų dalyvauti ir mažosios rajono įmonės? „Kuriozas. Kituose rajonuose tenkiname visas pateiktas sąlygas, o savame – ne, - kalbėjo V.Kameneckas. – Reikalavimai primena atominės elektrinės statybos lygį. Nežinai, ką rašyti – tiek daug neaiškumų.“ Pasak jo, gyvas pavyzdys – savivaldybės stogo dengimas. „Kur buvo paskelbtas konkursas? -  klausė UAB „Šakių hidrotechnika“ direktorius. – Viskas buvo daroma tyliai.“ Pasak J.Puodžiukaičio, ne savivaldybė konkursams sąlygas kuria, jas pateikia Viešųjų pirkimų tarnybos, todėl ir priekaištauti nėra ko. „Dažnai būna taip, kad konkursą laimi savi, o dirba svetimi, - tvirtino jis. - Taip atsitiko ir su savivaldybės stogo keitimu – jį dengia konkursą laimėjusios UAB „Hidrokesta“ subrangovai. Verslo klubo viceprezidentės Loretos Valaitienės manymu, verslas rajone turėtų būti labiau palaikomas ir neignoruojamas. V.Kameneckas tikisi, kad rajono valdžia atsižvelgs į verslininkų išsakytą nuomonę ir ateityje abi pusės tikrai ras kompromisą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.