Trys dienos, 200 kilometrų ir nesibaigianti kaimyniška bičiulystė

dviraciu zygis budry
Nors projekto dalyviai įveikė kelionę dviračiais, tačiau dar liko keletas bendro projekto susitikimų veikloms aptarti, Budry malūno atidarymas, muziejui priklausančio Amatininkų namo ekspozicijų pristatymas ir baigiamoji konferencija rugpjūčio pabaigoje. Organizatorių nuotr.

Birželio 3–5 dienomis buvo tęsiamas projektas „Kultūros ir amatų keliu – Šakiai–Budry“. Šįkart keliaujant dviračiais nuo Budry miestelio (Lenkija) iki Zanavykų muziejaus (Lietuva). 10 dalyvių iš Lietuvos ir 15 bendraminčių iš Lenkijos per tris dienas įveikė 210 kilometrų.
 
Geriau negu nuo dviračio vargu ar įmanoma pažinti bet kurį kraštą – net ir savą. Minant pedalus, dairantis ir stabtelint atsipūsti visai kitaip patiri tiek patį kelią, tiek supančią aplinką. Svetingai kaimyniško projekto dalyviams duris atvėrė Mozūrijos ekologinė sodyba „Tylieji vandenys“, akių nėjo atplėšti nuo turtingos Skalisko miškų faunos ir floros, buvo apsilankyta Rapa piramidėje ir kurortiniame Geldapės miestelyje. Nemažai jėgų iš dalyvių pareikalavo antroji žygio diena, kuomet teko įveikti ilgiausią – maždaug 100 kilometrų atstumą nuo Geldapės iki Vilkaviškio, kuris mynikų kojas pasitiko kalvomis. O trečioji diena buvo skirta Lietuvos kraštovaizdžio ir kultūros objektų pažinimui. Kadangi taip jau sutapo, kad tas rytas buvo Sekminių, Kudirkos Naumiestyje dalyvauta šv. Mišių aukoje. Žygeivius palaimino ir trumpai bažnyčios istorijos faktus perbėgo kan. Donatas Jasulaitis. Iš ten kelias patraukė Sintautų link, o vėliau kaimynams įspūdį paliko Šakių miesto karilionas. Galutinis kelionės tikslas buvo Zanavykų muziejus, kuriame svetingai finišavusius pasveikino Šakių rajono savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius, darnia ir turininga projekto veikla pasidžiaugė ir pati per 200 kilometrų dviračiu sukorusi muziejaus direktorė Rima Vasaitiene, Budry miestelio vicemerė Anna Kowalewska bei rajono savivaldybės švietimo, kultūros ir sporto vedėjo pavaduotoja, „Vėjo“ klubo narė Eglė Plančiūnienė. Visiems žygio dalyviams buvo įteikti medaliai bei simbolinės dovanėlės, o atsisveikino visi su viltimi, kad projektinės veiklos vėl suves.

Lina Morkūnienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.