Vyndariai į Kidulius grįžo apdovanoti auksu: „Tai visos šeimos medalis“

Šiemet absoliučiai geriausiu lietuviško vyno ir midaus čempionato gėrimu išrinktas vienintelis aukso medaliu įvertintas „Vilkentos“ midus su kadagių uogomis. Apdovanojimą atsiėmė šeštos kartos diplomuotas vyndarys Tadas Vilkenis (trečias iš kairės). Asmeninio archyvo nuotr.

„Kai išsižiojome ryte, tai taip iki vakaro ir likome neužsičiaupę“, – šmaikščiai įspūdžius po praėjusio Lietuvos someljė asociacijos rengiamo lietuviško vyno ir midaus čempionato rezultatų paskelbimo įvardija kidulietis vyndarys ir midudaris Juozas Vilkenis. Tokiai reakcijai yra pagrindo – šiemet absoliučiai geriausiu čempionato gėrimu išrinktas vienintelis aukso medaliu įvertintas „Vilkentos“ midus su kadagių uogomis. Medalių bei įvertinimų kiduliečiai parsivežė ir daugiau, o kiekvienas jų – džiaugsmas ir šventė visai Vilkenių šeimai, kurioje vyndarystės tradicijos perduodamos iš kartos į kartą.

Dėl laiko stokos visą praėjusį savaitgalį sostinėje vykusiose „Vyno dienose“ kiduliečiai nedalyvavo, tačiau garbingą apdovanojimą atsiėmė jau šeštosios kartos diplomuotas vyndarys Tadas Vilkenis ir laimės akimirka pasimėgauti spėjo: „Labai smagu, kad plečiasi lietuviškų vynų, midaus ir sidro gamintojų ratas. Smagu matyti tokiuose renginiuose ir lietuvių gamintojų veidus, o ne tik užsienio gamintojų prekinius ženklus. Lietuviai tikrai moka gaminti tiek vyną, tiek midų, tiek sidrą. Aplankėme kolegų stendus, padegustavome jų produkcijos. Mums patiems, žinoma, smagiausia, kad taip aukštai buvome įvertinti ir sulaukėme gausaus pluošto diplomų. Didelė laimė, kad aukso medalis, kuris buvo tik vienas, parkeliavo į Kidulių kraštą. Tokie įvertinimai tik paskatina nenuleisti rankų ir puoselėti mintis tolimesniems darbams.“

„Vyno dienų“ atidarymo metu buvo įteikti apdovanojimai vyno, midaus ir sidro gamintojams, o ranką jiems spaudė ir pirmą kartą šiame renginyje dalyvavęs žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas. Jis savo ruožtu pasidžiaugė, jog nuo 2021 m. Lietuva oficialiai yra tikro vyninių vynuogių auginimo ir vyno iš jų gaminimo šalis. Vis dažniau garsiai svarstoma, kad reikia švęsti ir Nacionalinę vyno dieną. Pasak ministro, šiuo metu vynuogynai Lietuvoje užima apie 100 ha plotą.

vilkenta juozas„Kad midus pripažintas geriausiu gėrimu ir pelnė aukso medalį – apskritai didelė retenybė“, – sako Juozas Vilkenis ir prasitaria, kad ragaudami šeimoje jie gana stipriai pasiginčija, bet atsižvelgia į kiekvieno pastebėjimus ir taip tikriausiai gimsta geras rezultatas. Todėl ir medalis priklauso visai šeimai. A. Ufarto nuotr.

Šiemet čempionate dalyvavo per 160 lietuviškų vynų, sidrų ir midų, kuriuos pateikė pusšimtis profesionalių vyndarių ir mėgėjų. Geriausi Lietuvos someljė vertino natūralios fermentacijos gėrimus juos degustuodami aklai – nematydami jų etikečių. Čempionatui gėrimus galėjo pateikti ne tik licencijuoti šalies vyndariai, bet ir vyną, midų, sidrą gaminantys savo reikmėms.

Vilkeniai džiaugiasi šiemet į savo vyninę parsivežę ne vieną įvertinimą: Kidulių krašto pienių vynas, trijų uogų vynas bei rožinis vynas su mėta pelnė bronzos medalius, „Karališkasis midus“ įvertintas sidabro medaliu, kai kurie gėrimai atskirose kategorijose pripažinti geriausiais. Kai pasiteiraujame J. Vilkenio, ką darė kitaip, kad išmaudė toks apdovanojimų lietus, kur toji sėkmės formulė, jis prasitaria, kad nieko naujo nesistengia išrasti, gėrimų receptūros skaičiuoja dešimtmečius, tačiau visada tariasi, ragauja su šeimos nariais: „Kad midus pripažintas geriausiu gėrimu ir pelnė aukso medalį – apskritai didelė retenybė, nes ekspertai dažniau orientuojasi į vynus. O mes savo ruožtu ragaudami šeimoje gana stipriai pasiginčijame, bet atsižvelgiame į kiekvieno pastebėjimus ir iš čia tikriausiai ir rezultatas. Tai visos šeimos medaliai.“ Kad vertinimai vyko ragaujant akluoju būdu, vyndariams atrodo sąžiningas žingsnis. Iš kitos pusės, o koks smagumas būtų džiaugtis neskaidriu būdu pasiekta pergale... Beje, J. Vilkenis su džiaugsmu prisimena jauno vyno šventes Zyplių dvare, kai degustuoja ir vertina ne ekspertai, o eiliniai žmonės. Tada, pasak J. Vilkenio, išties gali pasikliauti ragautoju.

Degustacijų per pastaruosius penkerius metus padaugėjo ir kavinėje-vyninėje „Vilkenta“, o kiduliečius vyndarius labai džiugina vis labiau auganti vyno kultūra šalyje.

„Dabar žmonės daugiau klausinėja nei ragauja, žinoma, ir lauktuvių įsigyja, kartu išsiveždami pasakojimą, tradiciją, ritualą. Tačiau kad vyno kultūroje pasivytume ispanus, gruzinus ar kitas vyno tautas, dar prireiks kokių trijų šimtų metų...“ – sako J. Vilkenis.

Jei prieš dvylika metų Vilkenių gamyba siekdavo maždaug apie penkias tonas metams, tai dabar ji išaugusi kone dvigubai.

„Tikslo augti kiekybiškai neturiu, man kur kas smagiau žinoti, kad visą žaliavą – pienes, uogas ar žoleles – užauginame patys, mėgaujamės gamtos dovanomis“, – kalba J. Vilkenis, vyną pradėjęs gaminti bemaž prieš penkias dešimtis metų. Gamybos receptus jis perėmė iš senelio.

Vilkenių vynai yra pelnę ir anksčiau ne vieną apdovanojimą čempionatuose ir konkursuose, o 2014 m. produkcijai suteiktas Lietuvos tautinio paveldo sertifikatas. Kiduliečių vyndarių šeima palaiko bendras Lietuvos vyndarių asociacijos tendencijas – skelbia renesansą natūraliam ir iš vietinių gėrybių pagamintam vynui. Ir čia, sako jie, kalba sukasi toli gražu ne apie verslą, o daugiau apie pačią filosofiją, meilę tam, ką kuri. Vynas, ne kartą yra minėjęs patyręs vyndarys J. Vilkenis, yra gėrimas ragavimui, vadinasi, ne daugiau taurės per dieną, o ragaujant būtina mėgautis ir maloniai bendrauti.

Šakių rajonas ne šiaip sau užima gana ryškią vietą Lietuvos vyno žemėlapyje. Šalia Zyplių dvaro esančio vynuogyno įkūrėjų Artūro ir Astos Ramaškevičių „Vyno kerų“ vynai čempionate taip pat buvo pastebėti ir įvertinti: geriausių vaisių, uogų, augalų vynų kategorijoje sidabro medalį pelnė aviečių vynas „Artus Aviečių 2023“ kaip geriausias pusiau saldus-pusiau sausas vynas, bronzos medalis pusiau sausų-pusiau saldžių vynų kategorijoje skirtas „Artus Aronijų 2022“ vynui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar ryžtumėtės donorystei?

klausimelis 10 04Regina iš Šakių:

Vieną kartą esu davusi kraujo. Mano artimoje aplinkoje nėra aukojusių organų. Organų donorai, manau, yra drąsūs, gyvybę gelbstintys žmonės. Negalvojau, kad pati galėčiau tapti organų donore, manau, organai mano jau per seni. Kur įsigyti donoro kortelę, deja, nežinau. 

klausimelis 10 04 2

Gražina iš Šakių:

Donorystė – kilnus būdas padėti kitam. Be abejo, yra reikalinga. Yra žmonių, kurie nesiryžta donorystei. Kad galbūt donoro organai išgelbėjo kažkieno gyvybę, tokio atvejo mano artimoje aplinkoje nebuvo. Esu prieš maždaug 30 metų davusi kraujo. Jei šiandien būtų pačios sveikesni organai, sutikčiau tapti donore. Kaip įsigyti donoro kortelę? Greičiausiai kreipčiausi į savo šeimos gydytoją.

dzingulevicius geras
 
ambrozija350px
 
chrebtovas 10 26

BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px

lt72 3
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.