Unikalių kryžių paieška rajone tęsiasi

kryziai vasaitienePernai vasarą Zanavykų muziejaus direktorės Rimos Vasaitienės iniciatyva buvo organizuota ekspedicija „Zanavykų krašto senieji kryžiai“, kurios metu aplankytos Sutkų, Ilguvos, Kriūkų, Paežerėlių, Žemosios Panemunės, Kašelių, Kretkampio, Lekėčių ir Lukšių kapinės. Šįmet vyko antras ekspedicijos etapas, buvo atrasta dar daugiau vertingų, etnografinį mūsų krašto savitumą liudijančių dalykų.
 
Nuotr. Sintautietis Algirdas Šuopys kartu su Zanavykų muziejaus direktore Rima Vasaitiene apžiūri Smilgių kaimo kapinaičių kryžių.
 
Praėjusių metų ekspedicijos metu užfiksuoti ir nufotografuoti minėtose kapinėse esantys įvairūs metaliniai kryžiai, metalinės tvorelės, kai kurie anksčiau nefiksuoti mediniai kryžiai, koplytėlės, koplytstulpiai, stogastulpiai. Taip pat aplankyti vienkiemiai ir rinkta informacinė medžiaga apie kapinėse dirbusius meistrus. Muziejaus fondai pasipildė kapinėse užfiksuotų įvairių kryžių fotonuotraukomis. Muziejininkams talkino menotyrininkė dr. Jolanta Zabulytė. Kadangi surinkta medžiaga pasirodė esanti labai vertinga, o muziejus neturėjo lėšų ekspedicijai tęsti ir surinktai medžiagai publikuoti, buvo nuspręsta rašyti projektą, kad būtų tęsiami pradėti darbai. Kultūros taryba pritarė muziejininkų idėjai ir skyrė finansavimą. Projektą sudaro du etapai. Pirmame etape buvo nuspręsta tęsti ekspediciją „Zanavykų krašto senieji kryžiai“ ir aplankyti Barzdų, Gelgaudiškio, Griškabūdžio, Kidulių, Kudirkos Naumiesčio, Plokščių, Sintautų ir Slavikų seniūnijose esančias kapines. Šiam darbui buvo pasitelkta keletas kultūros darbuotojų, kraštotyrininkų, bendruomenės žmonių, kad padėtų muziejininkams fiksuoti rajone esančius metalinius kryžius ir medinius paminklus, išmoktų atlikti nuodugnius jų aprašymus.

Antras projekto etapas – surinktos medžiagos publikavimas.

Rasta naujų kryžių

Šiųmetinė ekspedicija vyko liepos mėnesį ir truko net 5 dienas. Prieš ekspediciją buvo organizuotas seminaras jos dalyviams, kurį vedė menotyrininkė dr. J. Zabulytė. Seminaro metu ekspedicijos dalyviai buvo supažindinti su projektu ir mokomi, kaip rinkti, fiksuoti bei sisteminti sukauptus ekspedicijos duomenis bei informaciją. Artimiausiu metu žadama parengti dvi mokslines publikacijas, atspindinčias ekspedicijos rezultatus.

Apie ekspediciją menotyrininkė dr. J. Zabulytė atsiliepė tik teigiamai.

„Džiugu, kad ekspedicijoje dalyvavo žingeidūs ir savo kraštui neabejingi Zanavykų muziejaus, kultūros darbuotojai, uždavę kryždirbystės fiksavimui ir tyrimui svarbių klausimų“,– sakė ji.

Menotyrininkė pasidžiaugė, kad ekspediciją puikiai organizavo Zanavykų muziejaus direktorė RimaVasaitienė. Visur dalyvių laukė vietiniai kultūros darbuotojai, kraštotyrininkai, kurie lydėjo ekspedicijos dalyvius po kapines.

Per abi ekspedicijas (pernai metų ir šiųmetinę) grupė muziejininkų, kultūros darbuotojų, konsultuojančių tyrėjų aplankė daugelį iš Šakių rajono seniūnijose esančių kapinių ir nufotografavo senuosius akmeninius, metalinius ir kai kuriuos medinius kryžius. Užfiksuoti XIX a. pabaigos ir XX a. pradžios kitose Lietuvos vietovėse kol kas neaptikti lieti ir kaltiniai kryžiai, XX a. antrosios pusės vamzdiniai kryžiai, nuo XIX a. pabaigos statyti akmeniniai kryžiai, visi mediniai antkapiniai paminklai. Aptikta ir sovietmečiu sukurtų originalių betoninių antkapinių paminklų, kurie tiesiogiai nesusiję su kryždirbyste, tačiau įdomūs kaip mėgėjų dailės objektai. Pro ekspedicijų dalyvių akis nepraslydo ir kitos meninės detalės: metalinės kaltos saulutės, originalios kapų tvorelės, pakeliui pastebėti kaimų kryžiai.

Beveik tūkstantis senųjų sakralinės dailės paminklų buvo surasta, apžiūrėta ir nufotografuota muziejaus vaizdo archyvui.

Įdomiausių radinių nuotraukos, lydimos kryždirbystės specialistės dr. J. Zabulytės komentarų, kitais metais bus sudėtos į albumą, kuris skatins jaunąją kartą domėtis gimtojo krašto kultūros vertybėmis, mokys jas atpažinti.

„Tikiuosi, kad besidomintys kryždirbyste dviejų ekspedicijų rezultatus išvys kitais metais pasirodysiančiame albume“, – viliasi menotyrininkė.

Kryžius bus atkurtas

Jau buvome rašę, kad muziejininkai dar 2014 m. ekspedicijos metu Kretkampio kapinėse aptiko sunykusį 1933 m. statytą medinį dekoruotą kryžių su koplytėle (kai jį pajudino, visai subiro dekoro detalės). Planuojama atlikti šio koplytstulpio kopiją. Buvo kreiptasi į tautodailininką Andrių Bieliuką, kad vietoj senojo pagamintų naują analogišką kryžių su koplytėle. Senasis bus perkeltas saugojimui į Zanavykų muziejų. Vykdant Kretkampio kapinaitėse esančio koplytstulpio nukėlimo darbus, talkino ir Lukšių seniūnijos darbuotojai, jų transportu muziejinė vertybė buvo nuvežta pas tautodailininką A. Beliuką.

Spėjama, jog koplytstulpį 1930 m. pastatė Zitiečių vienuolės, kurios Kretkampyje buvo įkūrusios senelių prieglaudą. Muziejininkas Gintas Čekauskas aplankė keletą Kretkampio gyventojų, tikslino informaciją, ieškojo senų kryžiaus fotonuotraukų. Kas jį pagamino ir kokia intencija – kol kas Zanavykų muziejaus darbuotojai dar nežino, tad prašo visuomenės pagalbos. Gal yra žmonių, turinčių kryžiaus fotonuotraukų? Gal vyresnio amžiaus žmonės yra ką nors apie šį unikalų kryžių girdėję?
 
„Draugo“ inf.

 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.