Egzotiškų skonių toli ieškoti nebūtina

vyno degustacijaŠeštadienio popietę kavinė-vyninė „Vilkenta“ kvietė į Jauno vyno šventę – 19 vynų degustaciją. Buvo pristatomas ne tik šių metų derlius, bet ir 3, 6, 10 ar net 14 metų brandinti vynai.

Nuotr. Vynų degustacijos metu buvo prašoma ne tik įvertinti vyno spalvą, aromatą ir skonį, bet ir atspėti, iš ko jis pagamintas.

Galvą apsukanti įvairovė

Skonio receptoriams pamaloninti ir geriausioms vyno savybėms atskleisti buvo patiektos gurmaniškai paruoštos sraigės ir sūriai. Romantišką vakaro atmosferą palaikė gyvai atliekamos romantiškos akordeonų melodijos. Kiekvienam svečiui pasijausti ekspertu leido ne tik vyndario Juozo Vilkenio noras atsiduoti neoficialiam vyno mėgėjų teismui, bet ir smagūs kviestinio somelje pamokymai, kaip ragauti vyną ir išties mėgautis net įprastais užkandžiais.
 
Pristatydamas vynus degustacijai J. Vilkenis nustebino svečius pasirinktų žaliavų įvairove. Jis gamina vyną ne tik iš uogų, bet ir daržovių, netgi kavos, kai kurias rūšis skanina mėta ir imbieru. Bene didžiausią įspūdį susirinkusiems paliko visiškai naujas ir neregėtas gaminys – dilgėlių vynas. J. Vilkenis garsindamas Kidulių kraštą savo vynais viliasi, kad prie jo idėjos prisidės ir daugiau ekologiškos produkcijos gamintojų. Specialiai šiai degustacijai sūrius paruošė Vilija Tervainienė iš Bunikių.

Lietuviškos sraigės prancūziškai

Kur kas egzotiškesnį, bet irgi tikrą šio krašto produktą pristatė Egidijus Jasevičius iš Žygėnų. Jis jau trečius metus užsiima sraigių auginimu. Sako, kad pirmuosius dvejus – mokėsi, o dabar jau rimčiau ėmėsi verslo ir ketina plėstis. Kol kas daugiausia produkcijos išvežama į užsienį: Prancūziją ir Italiją. Pasak jo, Lietuvoje paklausa nėra labai didelė. Nedidelė ir konkurencija – yra vos keletas tokių ūkių.

Vyndarių asociacijos prezidentas Romualdas Dapšys negailėjo gražių žodžių apie J. Vilkenio vynus ir priminė, kad vynas – ne svaiginimosi, o bendravimo priemonė. Jis prisipažino, kad atvyko labiau iš draugiškų paskatų nei profesinio įsipareigojimo. „Kuo daugiau gero vyno, tuo geriau,“ – tikino R. Dapšys pasakodamas, kad jų organizacija skatina ne konkurenciją, o tobulėjimą.

Degustacijos metu buvo prašoma ne tik įvertinti vyno spalvą, aromatą ir skonį, bet ir atspėti, iš ko jis pagamintas. Daugiausiai žaliavų atspėjusi viešnia gavo dovanų Kidulių krašto vyno. Dar vienas toks pat prizas buvo atiduotas už neteisingą, tačiau neįtikėtiną spėjimo variantą – obuolių žiedų vyną. Juokdamasis kartu su originaliąja laimėtoja vyndarys žadėjo apsvarstyti šią idėją.

Netikėtai naudingos pamokos

Restorano „Valick Valley“ somelje Karolis Valickas tapo ir vakaro staigmena, ir nedideliu techniniu eksperimentu. Iš anksto su Kidulių krašto vynais susipažinęs kaunietis tiesioginėje vaizdo transliacijoje nepuolė tuščiai jų liaupsinti. Pirma supažindino svečius su vyno vartojimo tradicijomis, papasakojo, ką bendro turi J. Vilkenio gaminamas pienių vynas, Kinijos imperija ir jaunystės eleksyras. Stebino ne tik taiklios K. Valicko įžvalgos, bet patarimai, kaip pajusti gėrimo ir maisto skonį. Tas pats, rodos, jau ragautas produktas, atsiskleidė visai kitaip: daug stipriau, išraiškingiau. Net ir daugybę metų vyndarystei atidavęs J. Vilkenis pripažino, kad išmoko šio to naujo.

Tiek svečiai, tiek organizatoriai renginiu liko patenkinti. Vieni džiaugėsi praturtinę žinių apie vyną bagažą, kiti vylėsi išsamiai užpildytose anketose rasti ne tik liaupses, bet ir kritiką, padėsiančią tobulėti. Pusiau juokais, pusiau rimtai buvo sukirsta rankomis su sraigių augintoju dėl bendro delikatesų recepto. Sūrininkei taip pat buvo perduoti skanautojų įspūdžiai su viltimi, kad bendradarbiavimas tęsis ir toliau. Kol Juozas Vilkenis ruošiasi dalyvauti Lietuvos vyndarių asociacijos organizuojamoje jauno vyno šventėje „Žalias vynas“ Zyplių dvare, asociacijos prezidentas jau kuria planus, kaip pratęsti sėkmingą bendradarbiavimą su Kidulių kraštu ir kitais metais miestelio šventėje surengti dar didesnę vyno degustaciją.

Monika Būblaitytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.