„Cirko žiburiai“ sušvito 40-tąjį kartą

cirko ziburiai
Nuotr. „Grand Prix“ apdovanojimą iškovoję Kinijos kolektyvo „Daong‘ eacrobatiktroupe“ artistės demonstravo stulbinamą reakciją bei vikrumą atlikdamos numerį su lėkštėmis.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Lapkričio 24–25 dienomis Šakių kultūros centras virto cirko namais. Čia vyko tarptautinis cirko festivalis-konkursas „Cirko žiburiai 2018“, šiais metais skaičiuojantis 40-ties metų jubiliejų. Festivalyje programas pristatė net 13 vaikų ir jaunimo cirko kolektyvų iš septynių šalių.

„Cirko žiburiai“ tapo savotiška Šakių vizitine kortele ne tik Europoje, šiais metais arenoje išvydome cirko artistus ne tik iš Šveicarijos, Rusijos, Baltarusijos, Latvijos, Ukrainos, bet ir iš Kinijos. Mūsų šaliai atstovavo Šakių cirko mokyklos „Šypsena“ artistai ir alytiškė „Dzūkija“.

Šiųmečiai „Cirko žiburiai“ neeiliniai – legendiniam konkursui-festivaliui sukanka 40 metų. Festivalis rengiamas nuo 1978 m., tiesa, tuo metu tai buvo tarprajoninis saviveiklinių cirkų sąskrydis. Vėliau ši graži idėja tapo tradicija ir festivalis buvo organizuojamas kartą per dvejus metus. Deja, 1988 m. turėjęs vykti šeštasis festivalis taip ir nebuvo surengtas.

2008 m. atsinaujinęs festivalis pradėjo skaičiuoti metus iš naujo: lapkričio 22–23 dienomis, po 22 metų pertraukos, „Šypsenos“ vadovų Itanos ir Raimondo Januševičių iniciatyva festivalis-konkursas „Cirko žiburiai“ atgimė ir tapo tarptautinis.

Tokia tad šio festivalio priešistorė. O dabar sugrįžkime į praėjusį savaitgalį, kai vaikais vedini tėveliai, cirko meno gerbėjai plūdo į atnaujintą Šakių kultūros centrą, kur improvizuotame manieže 170 artistų – oro gimnastės, akrobatai, žonglieriai ir kiti – atliko 67 cirko numerius ir publikai suteikė gerų emocijų ir kvapą gniaužiančių akimirkų. Nepakartojami cirko artistų pasirodymai, nuostabi muzika, įspūdingi šviesos efektai, išskirtiniai kostiumai tarsi atvėrė duris į spalvotą paslapčių ir fantazijos pasaulį.

Šiam konkursui Šakių cirko mokykla „Šypsena“ paruošė naują programą „1000 svajonių“. Eimantė Pranskaitytė, Augustė Ižganaitytė, Emilija Puišytė ir Agnė Palubinskaitė, artistės su gumomis, už pasirodymą pelnė specialų komisijos prizą.

Sekmadienį vyko laureatų koncertas: jį įspūdingu pasirodymu su šilko kaspinais pradėjo Baltarusijos kolektyvo „Arena/Feerija“ oro gimnastė, gausių ovacijų sulaukė šešiamečiai artistai iš Rusijos („Kuraž“), atliekantys sudėtingus salto, to paties kolektyvo artistė, užlipusi ant po sceną besiridinėjančio kamuolio, sugebėjo visu kūnu sukti dar penkiolika cirko lankų. Artistės iš Latvijos, užsėdusios ant vienaračių, demonstravo sudėtingus akrobatinius triukus, ypatingą kūno lankstumą demonstravo akrobatės iš Permės („Gracija“), plastiškumu joms nenusileido Kijevo kolektyvo „Alle Ap“ akrobatės.

Publiką aikčioti privertė iš svečiai iš Kinijos – kolektyvo „Daong‘ eacrobatiktroupe“ numeris, kurio metu akrobatės kiekvienoje rankoje suko po keturias lazdeles su ant jų uždėtomis lėkštėmis ir tuo pačiu metu atliko įvairiausias akrobatines figūras. Vaikus sužavėjo klounas Albertukas, į sceną kvietęs ir į savo pokštus įtraukęs ne tik mažuosius žiūrovus, bet ir jų tėvelius.

Nors atliekant kai kuriuos cirko numerius pasitaikė menkų klaidelių, iš artistų veidų nė sekundei nedingo šypsena, nes, pasak žurnalisto, cirko istoriko, komisijos pirmininko Alvido Jancevičiaus, cirkas jiems – beveik visas jų gyvenimas. Šie vaikai ir jaunuoliai dirba be atlyginimų, o didžiausiais honoraras – žiūrovų aplodismentai. Žinoma, tai ir didžiulis darbas, daugybė treniruočių. Štai artistės iš Šveicarijos trenerė pasakojo, kad jų akrobatė numerį ant kabančio prietaiso repetavo beveik metus.
Po trijų valandų trukusio šou visi laureatai žiūrovams padovanojo finalinį šokį ir susėdę ant grindų laukė komisijos verdikto.

Festivalio-konkurso komisiją sudarė nariai iš Lietuvos, Kinijos, Vokietijos, Baltarusijos, Ukrainos, Italijos. Į laureatus komisijos pirmininkas A. Jancevičius kreipėsi tokiais žodžiais: „Niekada neužmiršiu šitoje salėje komisijos nario, lietuviškojo cirko patriarcho Jono Ramanausko prašymo viename pirmųjų festivalių1980 metais: „Gal nevertinkim pasirodymų, visi vaikai tokie nuostabūs...“ Aš manau, kad jūs pritartumėt maestro žodžiams.“

Visgi tarp atskirų amžiaus grupių ir įvairių žanrų apdovanojimų buvo paskelbti trys geriausi kolektyvai: trečioji vieta atiteko kolektyvui iš Rusijos „Arena/Feerija“ (100 eurų piniginį prizą įsteigė UAB „Šakių gėlės“). Antroje vietoje liko kolektyvas iš Ukrainos „Alle Ap“ (200 eurų piniginį prizą įsteigė UAB „Samilta“). Pirmoji vieta atiteko kolektyvui iš Rusijos „Sputnik & Piligrim“ (300 eurų prizo steigėjas UAB „Audrokesta“).

„Grand Prix“ apdovanojimą iškovojo kolektyvas „Daong‘ eacrobatiktroupe“ iš Kinijos, jie pelnė Mindaugo Martinaičio įsteigtą 300 eurų prizą. Šakių „Šypsenai“ dar atiteko specialusis komisijos nario Oleg Zhovnir (Vokietija) 100 eurų prizas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.