Šių metų kalėdinė staigmena – šiuolaikinė „Sniego karalienės“ versija

sniego karaliene
Nuotr. Šiuolaikinė Sniego karalienė (aktorė Greta Kunstaitė) spektaklyje atskleidė problemas, kurios buvo anksčiau ir dabar yra, – tai žmonių susvetimėjimas, atšiaurumas, šaltumas.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Trečius metus iš eilės Šakių kultūros centro veiklos vadybininkė ir šokio studijos „Viva“ vadovė Laura Saunorienė bei Šakių „Varpo“ dramos studijos vadovė ir režisierė Vilija Meškaitienė rajono bendruomenei parengė kalėdinę staigmeną. Šiemet jos pristatė visai šeimai skirtą muzikinį spektaklį „Sniego karalienė“. Tai keliais meno žanrais apjungta visiems gerai žinoma pasaka apie Gerdos ir Kajaus draugystę, kurios joks ledas neįstengė atšaldyti.

Praėjusiais metais kūrybingos moterys pastatė pasaką „Alisa Kalėdų šalyje“, o šiemet pasirinko „Sniego karalienės“ istoriją. Mat tokia buvo pirmoji į V. Meškaitienės galvą šovusi mintis, o kadangi ši mintis patiko ir L. Saunorienei, tai abi suskubo tartis, ką ir kaip reikėtų daryti, kokius personažus pasirinkti, ką palikti taip, kaip pasakos originale, o ką sušiuolaikinti. Toks ir buvo abiejų kūrėjų tikslas – parodyti vaikams šiuolaikinę „Sniego karalienės“ versiją, sukurti panoraminį paveikslą, kokį vaikai mato žaisdami kompiuterinius žaidimus.

„Nors pasaka parašyta labai seniai, tačiau „Sniego karalienėje“ iškeltos problemos ir tada buvo, ir dabar yra. Tai žmonių susvetimėjimas, atšiaurumas, šaltumas, kai ledo gabalas įkrenta į širdį. Spektaklyje mes akcentavome, kad reikia apsikabinti, susikabinti rankomis, mylėti vieniems kitus, – pasakojo režisierė. – Galbūt todėl mūsų personažas – Sniego karalienė nėra pikta ir žiauri. Vaikai spektaklio pabaigoje tai suprato ir dalis jų netgi siūlė jos pasigailėti – nepalikti vienos ledo rūmuose.“
Pasak L. Saunorienės, muzikiniame spektaklyje vaidino 90 atlikėjų – Šakių rajono meno mokyklos jaunių choras „Aušrinės“ (vadovė Ramunė Valaitienė), šokių kolektyvas „Viva“ (vadovė L. Saunorienė), Šakių cirko mokyklos „Šypsena“ artistai (vadovai Itana ir Raimondas Januševičiai) ir Šakių „Žiburio“ gimnazijos dramos studijos jaunimas (vadovė V. Meškaitienė). Tarp artistų patys mažiausi – keturmečiai. Jie, pasak vadybininkės, scenoje pasirodė natūraliausiai, nes jų emocijos buvo tikros, nesuvaidintos.

Spektaklyje buvo viskas apgalvota iki menkiausios detalės. Kostiumus atlikėjams pasiuvo profesionali siuvėja Rita Rimkevičienė, įgyvendinanti net pačias keisčiausias Lauros idėjas. Bendrą įvaizdį sukūrė salono „Nomeda“ visažistė Andželita Bastytė-Veikšienė ir Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleivė Silvija Bartkutė.

„Kai turi žmones, kuriais gali pasitikėti, ir tokias salės technines galimybes, tokį apšvietimą, gali sukurti aukšto meninio lygio reginį. Todėl šiemet nenaudojome ekrano, nors juos dabar jau naudoja visi. Vien ką reiškia mūsų choristės, apsirengusios vienu rūbu ir atrodančios kaip vientisas scenos paveikslas, kaip sniego pusnis. Kiekvienas žiūrovas jį matė savaip, – įsitikinusi L. Saunorienė. – Aš visada už tai, kad spektaklyje nebūtų viskas pateikta labai aiškiai – žiūrovai turi patys galvoti ir suvokti.“

V. Meškaitienė neslėpė, kad jai labai svarbi kiekviena spektaklio premjera, nes tik pagal žiūrovų reakciją galima suprasti, ar pavyko pastatymas, ar ne.

„Per pirmąjį „Sniego karalienės“ spektaklį su didžiausia baime stovėjau balkone ir persisvėrusi stebėjau, kas vyksta salėje. Nurimau tik tada, kai pamačiau vaikų emocijas, – prisipažino režisierė. – Jiems patiko, kai artistai jų ko nors klausė, kai prašė pamojuoti rankomis. Mes spektaklyje visada susidėliojame taškus, kuriuose ieškome sąlyčio su žiūrovais.“

Pritardama V. Meškaitienei, L. Saunorienė neslėpė, jog vaikai yra įnoringi žiūrovai, nepaisant to, visi kalėdiniai spektakliai kuriami ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Taip sakant, subalansuota vaikams, bet gražu pažiūrėti ir ne vaikams.

„Prieš Kalėdas ypatingai daug kalbame apie gerumą, meilę, draugystę, todėl mūsų siunčiama žinia taip pat yra savotiškas šių jausmų gūsis. Ne veltui spektaklyje akcentuojama, kad reikia bendrauti, nelindėti telefonuose, matyti vienas kito akis“, – pabrėžė dramos studijos vadovė.

Tikėkimės, kad šis tikslas pasieks spektaklio žiūrovų širdis. Per penkis pasirodymus spektaklį pamatė 1,5 tūkst. vaikų. Net 300 jų atvyko iš Jurbarko.

Kad gimtų šiuolaikinė „Sniego karalienės“ versija, artistai, jų tėvai ir vadovai nuėjo nelengvą daugybės varginančių repeticijų kelią. Tačiau pamačius žiūrovų emocijas, tėvų reakciją, kai jie stebi savo vaikų pasirodymus scenoje, paplušėti tikrai vertėjo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.